Kunnianhimoisista tavoitteista huolimatta vanhuspalvelulakina tunnettu Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012) vesittyi ja päätyi pitkälti vain tukemaan olemassa olevaa palvelutasoa, jota sitäkin nyt uhkaavat jo uudet leikkaukset. Näin toteaa Hanna-Kaisa Hoppania väitöksessään Care as a Site of Political Struggle, joka tarkastettiin 20.11.

– Nurinkurista on, että nykyiset hallituspuolueet keskusta ja perussuomalaiset aikoinaan vaativat kovasanaisesti riittäviä resursseja vanhustenhoitoon, toteaa Hoppania Yliopisto-lehdessä (10/2015)

Hyvinvointivaltion laajasta kannatuksesta huolimatta vanhustenhoidossa on pantu toimeen uudistuksia, jotka hivuttavat vastuuta vanhusten hoivasta yksilön, perheiden ja omaisten hartioille, vahvistavat markkinoiden roolia ja nojaavat sukupuolitettujen hoivasuhteiden varaan.

Mitä vaihtoehdoksi? Yksi virittelee Voimamummola-ideaa, joka olisi kynnyksetön kohtaamispaikka jossa vapaaehtoiset bonusmummot ja -ukit tarjoaisivat vanhemmille huokaisuaikaa, vertaistukea ja univelkaisille nukkumisaikaa. Posti puolestaan jatkaa kokeilujaan vanhusten kodinhoidon palvelujen tarjoamisessa. Espoossa kokeiltiin Postin ateriakuljetuksen ohessa arkisia kodinhoitopalveluita (ruuan tuoja hoitaa myös ruuan lämmittämisen sekä esimerkiksi roskien viemisen tai jääkaapin siivouksen). Nyt kokeilu siirtyy Ouluun, jossa Posti aloittaa postinjakajien tervehdyskäyntikokeilun yksinasuville vanhuksille (Posti sopii kokeiluun ilmoittautuneiden kanssa, monestiko viikossa postinjakaja soittaa asiakkaan ovikelloa ja vaihtaa hänen kanssaan muutaman sanan muutaman minuutin ajan).