Elokuvantekijä Amy Hardie teki neljän vuoden ajan dokumenttia Strathcarronin saattohoitokodissa. Dokumentista tuli merkittävä osa kansallista kampanjaa, jossa rohkaistaan ihmisiä suhtautumaan aiempaa avoimemmin kuolemaan.

I came to Strathcarron with strict instructions: hang around. Finally the patients took pity on me. Maybe they were feeling a bit useless too. Disease can do that. Then they started singing to the camera. I loved it. The songs that came from the patients at Strathcarron were so full of passion, dreams, anger, regret, acceptance. We started making little music films together, 3 minutes, 5 minutes. I spent four years filming in Strathcarron, listening, watching, taking up time from the patients and the staff. – Amy Hardie

Tänään Hardien dokumentti tulee Suomen televisioon nimellä Pitkän elämän lauluja.

Ohjelman kanssa sopii katsottavaksi:
Juha Hännisen Saattohoito-opas (uudistettu 14p.), ja
Ohjaajan opas musiikkipohjaisiin kuntoutusmenetelmiin