Arvostuksia kartoittava IAT-testi (Implicit Association Test) osoittaa, että yleensä yhdistämme myönteisiä asioita meille läheisiin ihmisryhmiin ja kielteisiä muihin. Verkosta löytyviä ilmaisia testejä on tehty yli 17 miljoonaa kertaa ja tulosten mukaan kaikkein selvimin jakautuu nuorten ja vanhojen arvostusero. Kaikkialla maailmassa nuoriin yhdistetään enemmän hyvää kuin vanhuksiin.

Maiden välillä on eroja (ks. vanhusverkostoviesti 1.4.) mutta IAT-testin mukaan erot eivät seuraa maantiedettä eivätkä kulttuuripiirejä. Ratkaisevaa on vanhusten määrä: mitä enemmän yhteiskunnassa on vanhuksia, sitä kielteisemmin heidät assosioidaan. Tämä on sikäli jännää, että maallikko voisi tulkita ikäihmisten määrän lisääntymisen loogisesti lisäävän myös vanhuksiin liittyviä myönteisiä asioita. Asiaan vaikuttavat kuitenkin yhteiskunnan arvostukset. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 75 prosenttia valkoisesta väestöstä assosioi mustan väestönosa kielteisesti mutta niin tekee myös 45 prosenttia mustista itsestään.

Assosiaatioista voi oppia pois ja lapsensa voi kasvattaa niin, ettei tiedostamattomia ennakkoluuloja yhtä helposti synny. Ratkaisu on ilmeinen, eli viettämällä aikaa mahdollisimman monenlaisten ihmisten kanssa. Mitä enemmän tapaa erilaisia ihmisiä, sitä helpommin heihin yhdistää myönteisiä asioita, toteaa Harvardin yliopiston professori Mazharin Banaji (Helsingin Sanomat 3.6.). Vanhustyön keskusliiton jo päättynyt Ikäpolvet-hanke tarjoaa nettisivullaan edelleen hyviä vinkkejä miten toimia.

IAT-testejä voit kokeilla täällä.