Erinomaista blogia ET-lehdessä pitävä geronomiopiskelija Ari Liimatainen on bongannut uudesta Vanhustyö -lehdestä (1/2017) kiinnostavan artikkelin. Neurologi Markku T. Hyyppä kirjoittaa, että kulttuurin myönteinen vaikutus on parempi kuin liikunnan ja ruokavalion ja melkein yhtä tehokas kuin tupakoimattomuuden. Kulttuuria harrastavat ihmiset elävät vähintään kolme vuotta pitempään kuin ihmiset, jotka eivät harrasta kulttuuria.

Liikunnalla on vaikutuksensa, esimerkiksi kaatumisten ehkäisyssä se on tehokas: ”verrokkiryhmän naisista kolme neljästä asioi terveydenhuollossa vähintään kerran kaatumisen vuoksi, monipuoliseen harjoitteluun osallistuneista naisista vain joka toinen tarvitsi terveydenhuollon apua kaatumisiinsa”.

Mutta jos puhutaan lisävuosista, ei esimerkiksi Sira Karvisen väitöksen mukaan aikuisiän liikunta-aktiivisuus lisää elinikää.

Hyötyä on varmasti molemmista, niin kulttuurin kuin liikannan harrastamisesta.