Tiesitkö, että Suomen ikääntyvä väestö on Euroopan unioniin kuuluvista maista viidenneksi aktiivisinta? Sijoitumme kahdeksanneksi yhteiskunnallisessa aktiivisuudessa ja toiseksi itsenäisessä, terveessä ja turvallisessa asumisessa. Näin aloittaa STM:n sivuilla blogitekstinsä geriatrian dosentti, tutkimusprofessori Harriet Finne-Soveri viitaten YK:n lukuihin.

Pyrimme lisäämään aktiivisuutta ja osallistumista, mutta esimerkiksi hoitajien näkemys toimintakyvystä on huomattavasti suppeampi kuin ikääntyneiden itsensä. Tämän eron toteaa Vilhelmiina Lehto väitöstutkimuksensa ensimmäisessä osassa, jossa hän selvitti ympärivuorokautisessa hoidossa olevien ikääntyneiden ihmisten ja heidän hoitajiensa käsityksiä siitä, mitä on toimintakyky. Voisiko sama ”realismi” jyllätä myös muissa alan ammattilaisissa?