Sosiaalihuollon organisaatioiden on mahdollista ottaa Kanta-palveluihin kuuluva Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto käyttöön vuodesta 2018 alkaen.  THL on julkaissut käyttöönottoaikataulut vuosille 2018-2019. Käyttöönotto on toistaiseksi vapaaehtoista.

Organisaation täytyy ilmoittautua käyttöönottoon, jos se haluaa hyödyntää sosiaalihuollon Kanta-palveluja ennen vuotta 2020. Ilmoittauduttuaan organisaatio pääsee mukaan ohjattuun käyttöönottoprosessiin, käyttöönoton aaltoon. Käyttöönottoon ilmoittaudutaan lähettämällä sähköposti osoitteeseen Kantapalvelut@thl.fi otsikolla ’Ilmoittautuminen Kanta-käyttöönottoon sosiaalihuollossa’.
Lisätietoja käyttöönotosta, käyttöönoton aalloista ja niihin liittyvistä tehtävistä on saatavilla THL:n sivulla ’Hallinnollinen käynnistäminen’ (avautuu uuteen välilehteen).

Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston ottavat ensimmäisinä käyttöön Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) ja Vaasan kaupungin lastensuojelu, jotka olivat myös Kansa-koulu-hankkeen pilotteina. Hankkeen pilottien loppuraporteista löytyy runsaasti tietoa, josta on sosiaalihuollon organisaatioille hyötyä sosiaalihuollon Kanta-palvelujen käyttöönottoihin valmistautumisessa. THL:n sivulta ’Kehittämisprojektit’ löytyy lisätietoa mm. käynnissä olevista sosiaalihuollon Kanta-palvelujen käyttöönottoprojekteista.

Linkit:
Kanta-palvelujen käyttöönoton aikataulut sosiaalihuollossa on julkaistu (THL:n sivu, avautuu uuteen välilehteen)
Ennen käyttöönottoa tehtävät valmistelut (THL:n sivu, avautuu uuteen välilehteen)
Hallinnollinen käynnistäminen (THL:n sivu, avautuu uuteen välilehteen)
Kehittämisprojektit (THL:n sivu, avautuu uuteen välilehteen)
Pilotit (Kansa-koulu-hankkeen sivu, avautuu uuteen välilehteen)