YLE on julkaissut jutun geriatrian dosentti Harriet Finne-Soverista, joka kiertää maata pohtimassa, miten kotona asuminen onnistuisi nykyistä paremmin myös vanhuksilta.
Suomessa yhä suurempi joukko vanhuksia asuu kotona. Kiitos tästä kuuluu Finne-Soverin mukaan pikemminkin omaishoitajille kuin yhteiskunnan rakenteille.

Samalla mainitaan, että kynnys viedä omainen kotoa edes vapaapäivien ajaksi on usein korkea. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla 400 omaishoitajaa vastasi heille osoitettuun kyselyyn. Vastanneista 65 prosenttia ei käytä vapaitaan.
Pääsyitä on kaksi: omainen ei halua lähteä väliaikaishoitopaikkaan tai hoitaja ei raaski häntä sinne esimerkiksi huonojen kokemusten vuoksi laittaa.

On todella iso tarve sille, että palvelu tulisi kotiin. Käytännössä se tarkoittaa kiertävää hoitoa tai perhekoteja.
Jos katsoo vanhuksen näkökulmasta, niin intervallihoito ei ole samantasoista kuin omaishoito, sanoo Finne-Soveri. Hän kaipaa maalaisjärkisiä ratkaisuja ja joustavuutta. Omaishoitajaa voisi auttaa jo se, että hän pääsisi säännöllisesti harrastukseensa. Finne-Soverin isän vaimo pääsi aikanaan kerran viikossa taidekurssille, koska kotihoito keksi järjestää tuoksi ajaksi pesupalvelun. Muulla perusteella parin tunnin vapaa ei olisi järjestynyt.
– Isä oli kyllä tosi puhdas viimeisinä aikoinaankin, nauraa Finne-Soveri, mutta vakavoituu. – Toivon, ettei luotaisi toimintaa, jolla on hölmöt rajat.