Koronan aikana digitaitojen merkitys kasvoi entisestään. Entistä enemmän viranomaisasiat, tiedotus ja kasvokkainen kohtaaminen siirtyivät verkkoon. Keväällä yhteydenpitoa jopa läheisiin ja ystäviin piti tehdä etänä ja ruokaostojakin suositeltiin tehtävän mahdollisuuksien mukaan netin kautta.  Savitaipaleella ennen koronaa toteutetulla Hyvä ikääntyminen -kyläkierroksella jalkauduttiin eri kyliin ja huomattiin, että ikäihmisten joukossa on samanaikaisesti digitaidoissa eturintaman aktiiveja sekä heitä, jotka eivät käytä nettiä lainkaan. Osalla omiin tarpeisiin sopivan digilaitteen hankkiminen saattoi tuntua jo kohtuuttomalta ponnistukselta.

Kaikilla ei ole myöskään läheisiä digitukena. Siksi on tärkeää, että tarjolla on matalan kynnyksen digitukipisteitä ja tietoa, miten digitukea voi saada myös omaan kotiin. Erityisesti maaseudulla on tärkeää vahvistaa ihmisten taitoja käyttää sähköisiä palveluita ja rohkaista sosiaalisiin kontakteihin myös etäyhteyksillä, kun lähimmät palvelut ja naapuritkin saattavat olla kymmenien kilometrien päässä.

Savitaipaleen hyvinvointiviikolla halutaan kannustaa erityisesti ikäihmisiä digiaskeleiden ottamisessa. Savitaipaleen kirjastossa on ikäihmisten digitukipiste torstaina 17.9. klo 16-18, jossa on henkilökohtaista neuvontaa ja opastusta omiin tai läheisen tarpeisiin sopivan älylaitteen hankinnassa ja käytössä. Paikalla on useita digiapua tarjoavia tahoja.

Lisäksi Pettilän kylällä, kyläkeskuksessa on tarjolla perjantaina 18.9. klo 9.30-11.30 Savitaipaleen kansalaisopiston digiopastusta ja Eksoten palveluohjaaja juttelemassa ikäihmisten palveluista.

Molemmat tilaisuudet ovat avoimia, maksuttomia ja sisältävät kahvitarjoilun.

Tilaisuudet järjestää Helmi Hyvä elämää ikääntyneenä -hanke. Mukana yhteistyössä Alensio Auttaa, Digi Tane, Lauritsalan alueen asukasyhdistys ry/Verkosta virtaa alueohjaaja, Savitaipaleen kunta, Savitaipaleen kansalaisopisto, Eksote ja Veskansan ry.

Lisätietoja:
Helmi Hyvää elämää ikääntyneenä -hanke, Heini Maijanen, 050 595 4246, heini.maijanen@socom.fi