Helmi Hyvää elämää ikääntyneenä -hankkeessa toteutetaan yhteistyössä paikallisten kylä- ja yhdistystoimijoiden kanssa ikäihmisten kyläkerhotoimintaa Rautjärvellä Pitkäjärvellä sekä Miettilässä ja Savitaipaleella Hyrkkälässä.

Kyläkerhot ovat kyläläisten yhteisiä tapaamishetkiä kahvittelun, vapaan yhdessäolon ja pienimuotoisen ohjelman merkeissä. Ohjelmaa suunnitellaan ja ideoidaan yhdessä kävijöiden kanssa. Kyläkerhot ovat kaikille kiinnostuneille avoimia ja mukaan voi tulla kun siltä tuntuu. Toiminnan tarkoituksena on vahvistaa maaseudulla asuvien erityisesti ikäihmisten sosiaalisia kontakteja, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta sekä vähentää yksinäisyyttä. Tavoitteena on luoda toimintamallia, jota voitaisiin levittää eri kyliin muuallakin Etelä-Karjalassa.

Idea ikääntyneiden kyläläisten yhteisistä tapaamishetkistä kahvittelun, vapaan yhdessäolon ja pienimuotoisen ohjelman merkeissä sai alkunsa keväällä 2020 järjestetyltä Hyvä ikääntyminen -kyläkierrokselta. Ikäihmisten toiveena oli matalan kynnyksen kohtaamispaikkatoimintaa mahdollisimman lähellä omaa arkiympäristöä. Kokemuksena oli, että monet ikäihmisille suunnatut harrastukset, kerhot ja muu toiminta on keskittynyt kuntakeskuksiin. Vuosien saatossa vakiintuneisiin ryhmiin voi myös olla korkea kynnys osallistua.

Kyläkerhotoiminnassa voidaan yhteistyössä seurakunnan, yhdistysten, kunnan, Eksoten ja palveluyrittäjien kanssa tuoda myös monipuolinen kattaus hyvinvointia ja terveyttä edistäviä hetkiä osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Kyläkerhojen seuraavat kokoontumiset

 • Hyrkkälä, Savitaipale: Ikäihmisten kyläkerho Hyrkkälän vanhalla koululla
  • ke 10.11.2020 klo 14-16: SPR Savitaipaleen osaston ensiapuneuvontaa, runonlausuntaa, kahvittelua ja mukavaa yhdessäoloa
 • Miettilä, Rautjärvi: Miettilän juttupiiri ”Helmi Fossiilit” Kuntalassa

  joka toinen maanantai tuolijumpan jälkeen. Ohjelmassa kahvittelua, mukavaa yhdessäoloa, muistelua Miettilästä menneiltä vuosikymmeniltä ja kirjavinkkejä.

  • ma 16.11.2020 klo 13-15
  • ma 30.11.2020 klo 13-15
  • ma 14.12.2020 klo 13-15
 • Pitkäjärvi, Rautjärvi: Pitkäjärven kyläkerho Toimintakeskus In-Kassa
  • ti 17.11.2020 klo 17-19 aiheena nettiyhteysasiat ja tietovisailua
  • ti 15.12.2020 klo 17-19 joulupuuro ja joululauluja

Tilaisuudessa noudatetaan vallitsevia koronaohjeistuksia sekä noudatetaan turvavälejä. Tilaisuuksissa suositellaan kasvomaskien käyttöä ja niitä on myös tarjolla järjestäjän puolesta. Huolehditaan toisistamme ja tullaan paikalle vain terveenä.

Helmi Hyvää elämää ikääntyneenä -hankkeen tavoitteena on vahvistaa maaseudulla kotona asuvien ikäihmisten sosiaalisia kontakteja, osallisuuden ja turvallisuuden tunnetta sekä vähentää yksinäisyyttä. Hankkeen rahoitus tulee Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (maaseuturahoitus) ja rahoituksen on myöntänyt Kaakkois-Suomen Ely-keskus. Hanketta hallinnoi Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom.