Socomin uutiskirje 9/2021 Avaa selaimessa
Socomin palvelut ja hankkeet -Prezi esitys
Henkilökohtaisen avun keskus Henkan toiminta päättyy

Henkilökohtaisen avun keskus Henkan toiminta päättyy 31.12.2021 toiminnan siirtyessä Eksoten ja Kymsoten vammaispalveluiden alaisuuteen.

Löydät uudet yhteystiedot 1.1.2022 alkaen Eksoten ja Kymsoten sivuilta:

eksote.fi -> sosiaalipalvelut -> vammaispalvelut

kymsote.fi -> vammaispalvelut.

Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme kuluneista vuosista.

Tunnelmallista ja iloista joulun aikaa sekä turvallista ja suotuisaa vuotta 2022!

Toivottavat Henkan tontut Helena, Jenna ja Leena

Tervehdys Tulevaisuuden lastensuojelu - hankkeesta ja tietoa tulevista tilaisuuksista

Hankkeen ensimmäinen vuosi alkaa olemaan lopuillaan. Hanketyöntekijän näkökulmasta vuosi on ollut opettavainen ja antoisa.

Kymsoten alueella ensisijaisina tavoitteina on ollut systeemisen työotteen edistäminen lastensuojelussa sekä uuden monitoimijaisen päihdepalvelun kehittäminen lastensuojelun avohuollon asiakkaille. Paikallisesti systeemistä työotetta on pyritty edistämään lastensuojelun ja lapsiperheiden sosiaalityön henkilöstölle järjestyllä työpajaprossessilla sekä lastensuojelun viikkokokouksiin kohdennetulla käytännön tuella. Päihdepalvelun parissa tehtävä kehittämistyö on edennyt mahdollisuuteen pilotoida uutta työskentelymallia.

Paikallisesti tehtävän kehittämistyön lisäksi hanke on tarjonnut mahdollisuuden osallistua Etelä-Suomen alueella toimiviin verkostoihin sekä hankkeen työpaketteihin liittyviin tilaisuuksiin. Esimerkiksi 10.12.21 järjestetty Systeemisiä kokeiluja Etelä-Suomessa 2.0- foorumi tarjosi oivan mahdollisuuden kuulla siitä, miten systeemistä toimintamallia toteutetaan ja kehitetään oman alueen rajojen ulkopuolella.

Työskentely hankkeen työpakettien parissa jatkuu vuonna 2022. Alla on lisätietoa tammikuussa järjestettävästä johtamisseminaarista sekä kevään 2022 tapahtumakalenteri.

Rauhaisaa joulunaikaa!

Maija ja Andreas

Lastensuojelun erikoissuunnittelijat

maija.leskinen@socom.fi
andreas.baldschun@socom.fi


Monialainen verkostojohtaminen hyvinvointialueilla - näkökulmia systeemisen toimintakulttuurin vahvistamiseen 28.1.2022  klo 9-15

Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kutsuvat hyvinvointialueiden ja kuntien toimijoita tuomaan ajatuksiaan näihin teemoihin. 

Seminaari järjestetään koronatilanteesta riippuen läsnäolo- ja etäseminaarin yhdistelmänä tai pelkästään etäseminaarina Teamsin avulla. Mahdollisen läsnäoloseminaarin paikkatieto pääkaupunkiseudulla ilmoitetaan ajankohtaisen koronatilanteen selkiytyessä tammikuussa 2022. Tilaisuus on maksuton. 

Ilmoittautumisaika on 14.1.2022 saakka. Ohjelma ja ilmoittautumislinkki löytyy hankkeen verkkosivuilta.
 

Tulevat tapahtumat kevät 2022 

11.3.22 klo 9-12
Mitä jos rajoja ei olisi? Monitoimijainen työ - ymmärrystä ja osaamista asiakkaan kanssa. 

6.5.22 klo 9-12
Tärkeät asiat elämässäni - turvallisuutta ja tukea lapsen ja nuoren arkeen monitoimijaisella arvioinnilla. 

20.5.22 klo 9-12
Syty-foorumi. Systeemisiä kokeiluja Etelä-Suomessa 3.0.

Lisätietoa kevään webinaareista löytyy hankkeen verkkosivuilta

Tool4teen -hankkeen uutiskirje

Socom on mukana kansainvälisessä Tool4Teen-hankkeessa, jonka kohderyhmänä ovat teinivanhemmat sekä heitä työssään kohtaavat ammattilaiset. Voit lukea hankkeen kuulumisia heidän viimeisimmästä uutiskirjeestään.

Ehkäisevän päihdetyön alueellinen koordinaatio -hankkeessa kehitettiin alueellista yhteistyötä sekä päihteidenkäytön puheeksi ottamista

Ehkäisevän päihdetyön alueellinen koordinaatio -hankkeen tehtävänä oli ehkäisevän päihdetyön kehittäminen Kymenlaakson alueella. Hankkeessa kehitettiin ehkäisevän päihdetyön alueellista mallia sekä alueellista päihteidenkäytön puheeksioton mallia. Hankkeen tuotoksena syntyi alueellinen ehkäisevän päihdetyön malli sekä Ota puheeksi -kortit päihteidenkäytön puheeksioton tueksi kunta- ja järjestötoimijoille Kymenlaakson alueella. Hankkeen aikana järjestettiin kaksi tapahtumaa Kymenlaakson alueen ammattilaisille; Päihteet puheeksi -koulutus sekä päihteiden puheeksiottokoulutus nuorten parissa työskenteleville. Alueellista ehkäisevää päihdetyötä toteuttaa ja kehittää jatkossa ehkäisevän päihdetyön alueellinen verkosto.

Hanke päättyy 31.12.2021. Hanke toteutettiin ostopalveluna osana Kymsoten Sote rakenneuudistushanketta.

Lämpimät kiitokset yhteistyötahoille!

Lisätietoja:

Jenna Lampinen

Ehkäisevän päihdetyön hankekoordinaattori

jenna.lampinen@socom.fi

Sosiaalinen raportointi toi sosiaalityöntekijöiden asiantuntemuksen näkyväksi Eksotessa ja Kymsotessa

Sosiaalinen raportointi on tapa tehdä sosiaalihuoltolain edellyttämää rakenteellista sosiaalityötä. Eksote ja Kymsote aloittivat sosiaalisen raportoinnin eli laadullisen tiedon tuottamisen sosiaalityön asiakastyöstä tammikuussa 2021. Sosiaalityöntekijät raportoivat kevätkaudella asiakastyön ilmiöistä valtakunnallisesti vertaillen aktiivisesti. Raportoituja ilmiöitä oli 97 ja ne kaikki on käsitelty sosiaalipalveluissa ennalta sovittujen prosessien mukaisesti ja rakenteisiin vaikuttamiseksi tehdään työtä. Pyysin Eksotea ja Kymsotea valitsemaan yhdet kehittämistoimiin johtaneet ilmiöt, joista pääsen kertomaa teille.

Eksoten nosti yhdeksi kehittämiskohteekseen neuropsykiatristen asiakkaiden palveluprosessien selkeyttämisen. Tavoitteena on aikaansaada keskitetty neuropsykiatrinen kuntoutuspoliklinikka vauvasta vaariin. Sekä Eksoten että Kymsoten sosiaalisissa raporteissa mainittiin neuropsykiatrisesti oireilevat asiakkaat, joille ei ollut riittäviä tai oikeanlaisia palveluja. Kehityksellisillä neuropsykiatrisilla häiriöillä tarkoitetaan esimerkiksi ADHD, ADD, Asperger tai Tourette oireista kärsiviä ihmisiä. Aikuiset neuropsykiatriset asiakkaat mainittiin ryhmänä, joka tarvitsee tukea monissa arjen asioissa, mutta ammatillisen tuen saaminen on haastavaa ja asiakkaita pallotellaan herkästi palveluiden välillä tai he jäävät kokonaan ilman tarvitsevaansa apua, valmennusta tai kuntoutusta. Tarve neuropsykiatrisen-osaamisen lisäämiselle nähtiin myös lasten ja nuorten osalta, mm. sopeutumisvalmennuksien, asumis-/kuntoutusyksiköiden ja omaishoidonvapaiden järjestämisen suhteen.

Kymsoten nosti keskeiseksi kehittämiskohteekseen sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyön kehittämisen mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Kymsoten aikuissosiaalityöntekijät raportoivat erityisesti vaikeasti päihdeongelmaisten asiakkaiden jäävän usein ilman tarvitsemaansa apua. Hoitopolku nähtiin liian byrokraattisena ja vaikeana asiakasnäkökulmasta. Nähtiin, että mielenterveys- ja päihdepalveluihin pääsemistä tulisi helpottaa ja palvelut tulisi olla asiakkaille helpommin tavoitettavissa ns. matalalla kynnyksellä. Raporteissa mainittiin myös tarve henkilökunnan päihdeosaamisen ja asiakaslähtöisen yhteistyön vahvistamiselle, sekä sosiaalityön asiantuntemuksen vahvistamiselle päihde- ja mielenterveyspalveluissa. 

Sosiaalisen raportoinnin ensimmäinen raportointi kausi toi näkyväksi paljon sosiaalityöntekijöillä olevaa tietoa asiakkaiden tilanteista, palveluiden toimivuudesta, rakenteellisista epäkohdista ja hyvistä työkäytännöistä. Sosiaalityöntekijät antoivat myös mietittyjä ratkaisuehdotuksia esitetyille epäkohdille ja hyvien käytäntöjen levittämiselle. Tämän tiedon esille tuominen osaksi palveluiden kehittämistä on tärkeää ja merkityksellistä. Sosiaalisen raportoinnin toivotaan jatkuvat aktiivisena Kymsotessa ja Eksotessa, tuoden jatkossa sekä sosiaaliohjaajien että sosiaalityöntekijöiden asiantuntemuksen osaksi sosiaalityön rakenteisiin vaikuttamista.

Hanna Savolainen
Erikoissuunnittelija
Sosiaalityön osaamisen koordinaatio
hanna.savolainen@socom.fi

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa