Socomin uutiskirje 2/2022 Avaa selaimessa
Socomin palvelut ja hankkeet -Prezi esitys
Kuulumisia Sosiaalityön osaamisen koordinaatiosta

Sosiaalityön osaamisen koordinaation toiminta sosiaalityön osaamisen ja aseman vahvistamiseksi sekä kehittämiseksi Eksoten ja Kymsoten alueilla jatkuu. Socom, Eksote ja Kymsote jatkavat yhteistyötä, jonka myötä Eksotessa ja Kymsotessa on käynnistetty sosiaalinen raportointi sekä luotu yhteisiä maakuntien välisiä käytäntöjä sosiaalialan ammattilaisten osaamisen lisäämiseksi. Tulevana tehtävänä on sosiaalisen raportoinnin vakiinnuttaminen Eksotessa ja Kymsotessa, jotta sosiaalialan ammattilaisten osaaminen ja asiantuntijatieto saadaan pysyväksi osaksi maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämistä ja johtamista. Samalla Sosiaalityön osaamisen koordinaatio keskittyy edelleen toimintaan, joka tukee ja kehittää sosiaalityötä sekä lisää sosiaalialan ammattilaisten osaamista Eksoten ja Kymsoten alueilla. 

Sosiaalityön osaamisen koordinaation tehtäviin kuuluu muun muassa sosiaalityön koulutusyhteistyön kehittäminen eri verkostoissa sekä se järjestää vaihtuvin teemoin yhteisiä sosiaalityön aamukahveja Eksoten ja Kymsoten sosiaalialan ammattilaisille. 

Socom vastaa edelleen Sosiaalityön osaamisen koordinaation käytännön toteutuksesta ja tähän työhön on saatu Socomille lisää vahvistusta. Hanna Savolaisen rinnalla Sosiaalityön osaamisen koordinaatiossa on aloittanut 1.2.2022 alkaen Hanna Jokimies. Hanna Jokimies on työskennellyt aiemmin Socomilla AATOS -hankkeessa, jossa kehitettiin kotihoidon toimintaympäristöä erityisesti teknologisten ratkaisujen näkökulmasta. Sitä ennen Hanna työskenteli pitkään aikuissosiaalityössä, sosiaalityöntekijänä Eksotessa ja Lappeenrannan kaupungin aikaan sosiaaliohjaajana työskennellen erityisesti nuorten aikuisten kanssa.  

Sosiaalityön osaamisen koordinaatioon liittyen voit olla yhteydessä kumpaan tahansa Hannaan.

Eksoten ja Kymsoten sosiaalialan ammattilainen!

Muistathan käydä raportoimassa sosiaalityön asiakastyön ilmiöistä Sosiaalisen raportoinnin lomakkeella

Ilmoittaudu mukaan kevään 2022 Sosiaalityön aamukahveille 

Ke 30.3 klo 9–10 Sosiaalityö ja koronaviruspandemia. Sanna Saraniemi, tutkijatohtori, YTT, Lapin yliopisto Panda-hanke 

Ilmoittaudu tästä

Ke 27.4 klo 9–10 Asiakkaan oikeusturvan toteutuminen. Aki Kaskinen, sosiaali- ja potilasasiamies, Socom

Ilmoittaudu tästä

Ti 17.5 klo 9–10 Kirjaaminen sosiaalityössä. Marjo Orava, erityisasiantuntija, Sote-yksikkö, Kuntaliitto

Ilmoittaudu tästä

Työkalu teinivanhempien tukemiseen

Tervetuloa mukaan Tool4Teen- hankkeessa suunnitellun sarjakuvaan perustuvan työkalun julkistamistilaisuuteen! Hankkeessa suunnitellun työkalun tavoitteena on tukea teinivanhempien kanssa tehtävää työtä eri palveluissa. Materiaalin avulla on tarkoitus tukea teini-ikäisten vanhempien itsenäistä ja merkityksellistä elämää.

Tilaisuus järjestetään hybridinä 28.3. klo 12–15. Tilaisuuteen on mahdollista saapua paikan päälle IVH Kampukselle(kokoustila Maria) Lappeenrannan Skinnarilaan tai voit osallistua tapahtumaan myös etänä teamsin välityksellä. Mukaan ovat tervetulleita niin nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset, sote- alan ammattilaiset, opettajat, opiskelijat, nuorisotyön päättäjät kuin kaikki tilaisuudesta ja työkalusta kiinnostuneet henkilöt.

Ilmoittautuminen on mahdollista 18.3. asti ja tilaisuuteen pääset osallistumaan tästä


Tulevaisuuden lastensuojelu- hankkeen alkuvuosi on ollut tapahtumarikas

Tammikuussa Tulevaisuuden lastensuojelu- hanke järjesti yhteistyössä THL:n kanssa  Monialainen verkostojohtaminen hyvinvointialueilla-näkökulmia systeemisen toimintakulttuurin vahvistamiseen seminaarin (28.1.2022). Margaret Batesonin Irlannista tuoman esimerkin, Timo Järvensivun verkostojohtamista koskevan asiantuntevan luennon sekä käytännön toimijoiden ja kokemusasiantuntijoiden yhdessä käymän dialogin innoittamana pohdittiin asioita, joihin olisi hyvä kiinnittää huomiota verkostotyötä tehdessä, niin nyt uusia hyvinvointialueita rakennettaessa kuin myös käytännön asiakastyön tasolla.  Keskeisiksi teemoiksi nousivat yhteisen ymmärryksen luominen, toisten hyväntahtoinen kohtaaminen, tutustuminen ja arkikielisyys. Systeemisyyden yhteisenä työotteena ajateltiin vahvistavan verkostojen inhimillistä ja ihmisten puolella olevaa tapaa toimia.

Mitä jos rajoja ei olisi – monitoimijainen työ, ymmärrystä ja osaaamista asiakkaan kanssa -  webinaarissa (11.3.2022) kokemusasiantuntija vanhempi Heli kertoi perheensä tarinan, joka karusti konkretisoi palvelujärjestelmän järjestelmäkeskeisyyttä, keinottomuutta, vaihtuvuutta sekä saatavissa olevan avun hajanaisuutta. Lakimies Kati Saastamoinen avasi sitä, miten laki mahdollistaa sekä velvoittaa eri tahoja yhteistyöhön lasten suojelemiseksi, projektipäällikkö Marjo Alatalo toi esimerkin Helsingissä pilotoidusta terveys – ja sosiaalipuolen rajoja ylittävästä Hehku-mallista ja hanketyöntekijät Vappu Koskinen sekä Veronica Lundqvist puhuivat systeemisestä verkostotyöstä.  Webinaari herätti ajatuksen siitä, miten pystyisimme yhdessä toimimaan niin, että asiakas ei tuntisi olevansa koko ajan ”väärässä lokerossa palvelujärjestelmää”? Muutos ei ole pieni ja nopeasti toteuttavissa, vaan vaatii asian tiedostamista, kohtaamisia, keskusteluja ja sitkeää työtä kaikilla eri tasoilla.

Webinaarien lisäksi Tulevaisuuden lastensuojelu – hanke järjesti alkuvuotena yhden viikon aikana kolme samansisältöistä Syty-infoa. Syty-infojen tavoitteena oli herätellä pohdintaa siitä, voisiko systeeminen työote olla yhteinen viitekehys, joka yhdistää lapsiperheiden kanssa työskenteleviä toimijoita. Infotilaisuudet keräsivät noin 270 Etelä-Suomen alueella sivistys-, sosiaali-, terveys- tai järjestöpuolella työskentelevää kuulijaa. Saadun palautteen perusteella Syty-infot koettiin tarpeellisina ja onnistuneinta ja niitä päätettiin jatkaa loppuvuodesta. Tiedotamme asiasta elokuussa.

Mikäli olet kiinnostunut em. webinaarien tai syty-infon materiaaleista. Ole yhteydessä hanketyöntekijöihin.

Etelä-Suomen alueella tehtävän yhteisen työn lisäksi hankkeessa tehtävä kehittämistyö Kymsoten alueella on jatkunut. Systeemiseen työpakettiin liittyvät kevään työpajat lastensuojelun – ja lapsiperheiden sosiaalityön henkilöstölle, sekä erikseen johtaville sosiaalityöntekijöille, käynnistyvät maaliskuun aikana. Lisäksi maaliskuussa toteutetaan yhteistyössä Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeen kanssa suunniteltu asiakastyön hallintaa tukevan liikennevalo-menetelmän yhteinen käyttöönotto lapsiperheiden sosiaalityössä ja lastensuojelussa. Päihdepaketin tiimoilta jatkamme uuden päihdepalvelun pilotoinnin edistämistä sekä konsultaatiomallin rakentamista Kymsoten lastensuojelulaitosten sekä päihde- ja mielenterveyspalveluiden välille.

Keväisin terveisin:

Lastensuojelun erikoissuunnittelijat

Maija Leskinen p. 050 5558554 / maija.leskinen@socom.fi

Andreas Baldschun p. 050 5558553/ andreas.baldschun@socom.fi

SOCOM HAKEE SOSIAALI- JA POTILASASIAMIESTÄ

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom on sosiaalialan asiantuntijuuden keskittymä, joka muodostaa kehittämis- ja yhteistyöverkoston Kaakkois-Suomen kuntien, kuntayhtymien sekä alan koulutus- ja tutkimusyksiköiden, kolmannen sektorin ja alan yrittäjien kanssa. Toimintaamme ohjaa laki sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta (1230/2001). Toimipisteemme ovat Kouvolassa, Kotkassa ja Lappeenrannassa ja tällä hetkellä palveluksessamme on 15 työntekijää.

Haemme 

SOSIAALI- JA POTILASASIAMIESTÄ

tuottamaan sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain (812/2000) 24 §:n mukaisia sosiaaliasiamiespalveluja ja potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain (785/1992) 11 §:n mukaisia potilasasiamiespalveluja Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle Kymsotelle.  

Kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde, joka alkaa 4.4.2022 tai sopimuksen mukaan. Työsuhteessa noudatetaan Avaintyönantajien työehtosopimusta (AVAINTES). Työpaikan sijainti on Kymenlaaksossa. 

Valittavalta edellytetään sosiaalihuollon asiakaslain 24 a §:n mukaista sosiaalityöntekijän kelpoisuutta tai muuta tehtävään soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tuntemusta. 

Lisäksi odotamme

  • kykyä itsenäiseen työskentelyyn 
  • hyviä vuorovaikutustaitoja 
  • kehittävää työotetta
  • valmiutta liikkua maakunnan alueella

Tarjoamme

  • monialaisen, osaavan ja innostavan työyhteisön tuen sekä mahdollisuuden osallistua sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden aseman kehittämiseen näköalapaikalta
  • Joustavat työn tekemisen mahdollisuudet
  • Kilpailukykyisen palkan 

Lisätietoja 

  • työn sisällöstä sosiaali- ja potilasasiamies Heli Kulmala puh 040 728 7313
  • työsuhteeseen liittyvistä asioista toimitusjohtaja Marjukka Heikkilä puh 040 7476802

Lähetä hakemuksesi ja CV:si 24.3. klo 16.00 mennessä osoitteeseen info@socom.fi

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa