Tammikuussa Tulevaisuuden lastensuojelu- hanke järjesti yhteistyössä THL:n kanssa Monialainen verkostojohtaminen hyvinvointialueilla-näkökulmia systeemisen toimintakulttuurin vahvistamiseen seminaarin (28.1.2022). Margaret Batesonin Irlannista tuoman esimerkin, Timo Järvensivun verkostojohtamista koskevan asiantuntevan luennon sekä käytännön toimijoiden ja kokemusasiantuntijoiden yhdessä käymän dialogin innoittamana pohdittiin asioita, joihin olisi hyvä kiinnittää huomiota verkostotyötä tehdessä, niin nyt uusia hyvinvointialueita rakennettaessa kuin myös käytännön asiakastyön tasolla. Keskeisiksi teemoiksi nousivat yhteisen ymmärryksen luominen, toisten hyväntahtoinen kohtaaminen, tutustuminen ja arkikielisyys. Systeemisyyden yhteisenä työotteena ajateltiin vahvistavan verkostojen inhimillistä ja ihmisten puolella olevaa tapaa toimia.
Mitä jos rajoja ei olisi – monitoimijainen työ, ymmärrystä ja osaaamista asiakkaan kanssa - webinaarissa (11.3.2022) kokemusasiantuntija vanhempi Heli kertoi perheensä tarinan, joka karusti konkretisoi palvelujärjestelmän järjestelmäkeskeisyyttä, keinottomuutta, vaihtuvuutta sekä saatavissa olevan avun hajanaisuutta. Lakimies Kati Saastamoinen avasi sitä, miten laki mahdollistaa sekä velvoittaa eri tahoja yhteistyöhön lasten suojelemiseksi, projektipäällikkö Marjo Alatalo toi esimerkin Helsingissä pilotoidusta terveys – ja sosiaalipuolen rajoja ylittävästä Hehku-mallista ja hanketyöntekijät Vappu Koskinen sekä Veronica Lundqvist puhuivat systeemisestä verkostotyöstä. Webinaari herätti ajatuksen siitä, miten pystyisimme yhdessä toimimaan niin, että asiakas ei tuntisi olevansa koko ajan ”väärässä lokerossa palvelujärjestelmää”? Muutos ei ole pieni ja nopeasti toteuttavissa, vaan vaatii asian tiedostamista, kohtaamisia, keskusteluja ja sitkeää työtä kaikilla eri tasoilla.
Webinaarien lisäksi Tulevaisuuden lastensuojelu – hanke järjesti alkuvuotena yhden viikon aikana kolme samansisältöistä Syty-infoa. Syty-infojen tavoitteena oli herätellä pohdintaa siitä, voisiko systeeminen työote olla yhteinen viitekehys, joka yhdistää lapsiperheiden kanssa työskenteleviä toimijoita. Infotilaisuudet keräsivät noin 270 Etelä-Suomen alueella sivistys-, sosiaali-, terveys- tai järjestöpuolella työskentelevää kuulijaa. Saadun palautteen perusteella Syty-infot koettiin tarpeellisina ja onnistuneinta ja niitä päätettiin jatkaa loppuvuodesta. Tiedotamme asiasta elokuussa.
Mikäli olet kiinnostunut em. webinaarien tai syty-infon materiaaleista. Ole yhteydessä hanketyöntekijöihin.
Etelä-Suomen alueella tehtävän yhteisen työn lisäksi hankkeessa tehtävä kehittämistyö Kymsoten alueella on jatkunut. Systeemiseen työpakettiin liittyvät kevään työpajat lastensuojelun – ja lapsiperheiden sosiaalityön henkilöstölle, sekä erikseen johtaville sosiaalityöntekijöille, käynnistyvät maaliskuun aikana. Lisäksi maaliskuussa toteutetaan yhteistyössä Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeen kanssa suunniteltu asiakastyön hallintaa tukevan liikennevalo-menetelmän yhteinen käyttöönotto lapsiperheiden sosiaalityössä ja lastensuojelussa. Päihdepaketin tiimoilta jatkamme uuden päihdepalvelun pilotoinnin edistämistä sekä konsultaatiomallin rakentamista Kymsoten lastensuojelulaitosten sekä päihde- ja mielenterveyspalveluiden välille.
Keväisin terveisin:
Lastensuojelun erikoissuunnittelijat
Maija Leskinen p. 050 5558554 / maija.leskinen@socom.fi
Andreas Baldschun p. 050 5558553/ andreas.baldschun@socom.fi |