Socomin uutiskirje 3/2022 Avaa selaimessa
Socomin palvelut ja hankkeet -Prezi esitys
Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen kuulumisia

Hankkeen miesryhmät ovat aloittaneet uusilla paikkakunnilla, Kotkassa ja Luumäellä. Molemmilla paikkakunnilla ryhmät on otettu uteliaina vastaan ja miehet ovat käyneet ryhmissä innokkaasti. Kotkan ryhmään ilmoittautui alun perin 12 miestä, mutta ensimmäisen kokoontumisen myötä joukko kasvoi 17 mieheen. Luumäellä ennakkoilmoittautuneita oli vain muutama, mutta paikanpäälle löysi lopulta 6 miestä.

Ryhmien sisällöt on suunniteltu yhdessä miesten kanssa ja molemmilla paikkakunnilla miehiä on kiinnostanut erityisesti sekä ruuanlaitto että paikallinen historia. Luumäellä ryhmä pääsi testaamaan taitojaan Etelä-Karjalan Marttojen Päivi Jukkaran johdolla ja yhdessä valmistui savulohikeittoa ja sämpylöitä. Kotkan miesryhmän kokoontumisten kohokohta on tähän mennessä ollut yhteinen tutustuminen Merikeskus Vellamon Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyyn. Oppaan kertomukset avasivat upean näyttelyn sisältöä aivan uudella tavalla.

Myös hankkeen venäläistaustaisille maahanmuuttajamiehille suunnatut ryhmät kokoontuvat sekä Karhulassa että Imatralla. Näiden ryhmien sisällöt ovat muodostuneet hieman erilaisiksi miesten tarpeiden mukaan. Imatralla on keskitytty tukemaan miehiä erilaisissa arkisissa pulmissa, kun taas Karhulassa miehet ovat tarvinneet lähinnä yhteisen paikan tapaamiselle ja keskustelulle.   

Imatralla hankkeen toiminta jatkuu myös avoimena ryhmänä, joka kokoontuu Imatran Iso Apu -palvelukeskuksen Arjen olohuoneessa perjantaisin klo 10–12. Hankekoordinaattori Henri toivottaa kaikki asiasta kiinnostuneet miehet mukaan toimintaan. Haminassa avoin miesryhmä aloitti perjantaina 8.4.2022 ja paikan päälle tulleiden miesten kanssa saatiin kasaan jo alustava suunnitelma tulevasta toiminnasta. Suunnittelu jatkuu tulevana perjantaina 22.4.2022 Summan vanhalla koululla klo 10–12 ja mukaan mahtuu lisää innokkaita osallistujia.

Keväisin terveisin,
Nina ja Henri

Lisätietoja hankkeesta ja ryhmistä voi tiedustella hanketyöntekijä Nina Markkaselta (p. 050 595 4246 nina.markkanen@socom.fi)   

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän potilasasiamiestyön selvitys on valmistunut

'Jokaisella sekä julkisella että yksityisellä terveydenhuollon toimintayksiköllä on oltava nimetty potilasasiamies. Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992) määrittelee potilasasiamiehen tehtäviksi

  • neuvonnan lain soveltamiseen liittyvissä asioissa 
  • potilaiden avustamisen muistutuksen ja kantelun laatimisessa 
  • tiedottamisen potilaan oikeuksista sekä muun toiminnan potilaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi. 

Potilaslain keskeisenä sisältönä ja periaatteena on potilaiden oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja hyvään kohteluun.

Kuten kaikkien ammattiryhmien kohdalla, on koronapandemia aiheuttanut vuodesta 2020 alkaen haasteita ja muutoksia myös potilasasiamiesten työskentelytapoihin ja työn sisältöön. 

Etätyöskentelyä on jouduttu lisäämään ja rajaamaan henkilökohtaisia tapaamisia. Erityisesti asiakkaan avustaminen kirjallisissa työtehtävissä vaikeutui. Kaikilla asiakkailla ei ole etäavustamista varten tietoteknisiä välineitä tai taitoja niiden käyttöön. 

Potilaiden tapaamisia sairaaloissa ja laitoksissa jouduttiin karsimaan ja organisoimaan toimintaa muilla tavoin. On tilanteita, jolloin henkilökohtainen tapaaminen on ollut välttämätöntä ja näillä käynneillä on luonnollisestikin kiinnitetty erityistä huomiota säädettyihin tapaamisohjeisiin riskien minimoimiseksi. 

Potilasasiamiehille tulevat yhteydenotot tilastoidaan asiatapahtumina, jotka sisältävät kaikki samaan asiakokonaisuuteen liittyvät toimenpiteet, esimerkiksi puhelut, tapaamiset, selvittelyt, palaverit ja kirjallisen avustamisen. Asiatapahtumiin käytettävä aika vaihtelee suuresti asian kulloisenkin laajuuden takia.

Vuoden 2021 aikana kirjattuja yhteydenottoja oli yhteensä 1272 (vuonna 2020/1332). Eniten palautetta kohdistui erikoissairaanhoitoon 39 % ja avoterveydenhoitoon 15 %. 

Runsaimmin yhteydenottoja tulee potilailta itseltään ja niiden sisältönä on tyytymättömyys hoidon toteuttamiseen (40 %) ja epäilyihin potilasvahingosta (28 %). Hoitoon pääsystä (11 %) on myös yhteydenottoja runsaasti kuten myös potilaan kohteluun (10 %) ja kirjauksiin (10 %) liittyvissä asioissa edellisvuosien tapaan.   

Työajasta merkittävin osuus eli yli puolet menee asiakastyöhön asiakkaan tai omaisen kanssa. Asiakastyö viranomaisten ja hoitotahojen kanssa tai kirjallinen avustaminen ovat tärkeä osa työtä ja näiden painopiste vaihtelee. On siis ensiarvoisen tärkeää olla potilaiden ja omaisten tavoitettavissa.

Sosiaaliasiamies- ja potilasasiamiestoiminnan selvitys on luettavissa www.socom.fi/sosiaali-ja-potilasasiamies/.

Kymsoten alueen potilasasiamiehinä toimivat: Pohjois-Kymenlaakso Mirja Piispa mirja.piispa@socom.fi, Kymenlaakson keskussairaala Marjaana Julin marjaana.julin@socom.fi ja Etelä-Kymenlaakso Pirkko Haikara pirkko.haikara@socom.fi 19.4.2022 alkaen(Myös KYMSOTEN sosiaaliasiamies).

Ajankohtaista Sosiaalityön osaamisen koordinaatiossa huhti- ja toukokuussa 2022

 

Eksoten ja Kymsoten sosiaalialan ammattilainen!

Muistathan käydä raportoimassa sosiaalityön asiakastyön ilmiöistä Sosiaalisen raportoinnin lomakkeella.  Kevään raportointikausi on avoinna 31.5.2022 asti.

Tervetuloa mukaan kevään tapahtumiin!

Uutisia Tool4Teen hankkeesta

Maaliskuun lopussa pidettiin Lappeenrannassa puolenpäivän pituinen Tool4Teen sarjakuvatyökalun hybridimuotoinen julkistamisseminaari. Seminaarin  alussa esiteltiin osallistujille hankkeen toteutumista ja sen jälkeen oli Outi Papusen asiantuntijapuheenvuoro ”Teiniäitiyden haasteet ja mahdollisuudet”. Outi Papunen työskentelee Tampereen Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys ry:llä ja hänen esityksensä antoi taustatietoa nuorten äitien tilanteesta.

Suurin osa seminaarista käytettiin sarjakuvaan ja sen oppaisiin tutustumiseen. Yhdessä osallistujien kanssa käytiin sarjakuvan eri kappaleet läpi ja keskusteltiin työkalun käyttömahdollisuuksista erilaisissa tilanteissa ja työpaikoissa. Tool4Teen työkalu tulee vapaasti saataville Socomin kotisivuille.

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa