Socomin uutiskirje 4/2022 Avaa selaimessa
Socomin palvelut ja hankkeet -Prezi esitys
Kansa-koulu 4.0 - Sosiaalialan kirjaamisosaamisen vahvistaminen verkossa ja verkostoissa on alkanut

Sosiaalialan osaamiskeskusverkosto toimii hankkeen toteuttajana ja Varsinais-Suomen Sosiaalialan osaamiskeskus Vasso on hankkeen hallinnoija. Socomilla aloitti Kansakoulu 4.0 hankkeen aluekoordinaattorina 1.6. Outi Lavikainen.

outi.lavikainen@socom.fi
puh. 050 5551399

Hankkeen tavoitteena on tukea kirjaamiskäytäntöjen kehittämisen rakenteiden muodostamista ja siten vahvistaa kirjaamisen asemaa sosiaalihuollon tiedonhallinnan kokonaisuudessa.

 Osatavoitteet:

  • Sosiaalihuollon organisaatioissa toimii osaavia ja sitoutuneita kirjaamisasiantuntijoita.
  • Sosiaalihuollossa tehdään alueellista yhteistyötä kirjaamiskäytäntöjenkehittämiseksi hyödyntämällä hankkeen tarjoamia välineitä.
Pirkko Haikara aloitti työt Kymenlaakson alueen sosiaali- ja potilasasiamiehenä huhtikuussa

Pirkko Haikara tuli tehtävään Päijät-Hämeen kodin ulkopuolisten palvelujen palveluesimiehen tehtävästä. Tätä ennen hän työskenteli Kymsotessa sosiaalityöntekijän tehtävissä virka-aikaisessa päivystyksessä, sijaishuollossa sekä perheiden sosiaalityössä. Kokemusta on kertynyt myös lastensuojelun edunvalvonnasta sekä monenlaisesta järjestötyöstä. Tuttuun työyhteisöön Socomille oli mukava palata, vaikka lähes kaikki työntekijät ovatkin ehtineet vaihtua uusien menossa olevien hankkeiden myötä. 

Sosiaali- ja potilasasiamiehen tehtäviin kuuluu koko Kymsoten alueelta sosiaalihuollon asiat ja potilasasioista Haminan, Kotkan, Miehikkälän ja Virolahden terveysasemat ja laitoskuntoutus Hoiku sekä sopimuksen tehneet yksityiset terveyspalveluyritykset. Lisäinfoa tehtävistä löytyy https://socom.fi/sosiaali-ja-potilasasiamies/

Mikäli sinun työpaikallasi ei vielä näy sosiaali- ja potilasasiamiehen yhteystiedot laita Pirkolle viestiä, niin saat tulostettavan infon esille laitettavaksi. Pirkko tulee myös mielellään mukaan erilaisiin asiakkaille tarkoitettuihin tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Ole yhteydessä tarpeen mukaan. 

pirkko.haikara@socom.fi tai puh. 040 728 7313

Sosiaalisen raportoinnin vuosikooste 2021 on julkaistu – Eksoten ja Kymsoten sosiaalialan ammattilaiset tuottivat paljon arvokasta tietoa sosiaalisen raportoinnin ensimmäisenä vuotena

Lasten ja nuorten koulunkäynnin ongelmat sekä psyykkisesti oireilevien lasten ja nuorten hoidon sekä palvelujen haasteet, neuropsykiatristen asiakkaiden palvelupolut sekä asiakkaiden asumiseen ja talouteen liittyvät haasteet sekä palvelujen tarpeet – nämä Eksoten ja Kymsoten alueiden yhteiset ilmiöt nousivat muun muassa esille, kun Sosiaalityön osaamisen koordinaatio kokosi yhteen sosiaalisen raportoinnin vuodelta 2021. 

Vuosi 2021 oli ensimmäinen vuosi, kun Eksoten ja Kymsoten sosiaalialan ammattilaisilla oli mahdollisuus tehdä rakenteellista sosiaalityötä sosiaalisen raportoinnin kautta. Ammattilaiset käyttivät sosiaalisen raportoinnin mahdollisuutta hyvin ja tuottivat paljon arvokasta ja tärkeää tietoa sekä havaintoja asiakastyöstä. Kymsoten alueelta raportoitiin yhteensä 91 ilmiöstä ja Eksoten alueelta 32 ilmiöstä. Eniten raportoitiin Työikäisten palveluista, tämän jälkeen Lastensuojelusta ja Lapsiperheiden palveluista. Raporteista nousi esille selkeästi kolme eri luokkaa; palvelujen järjestämiseen ja saatavuuteen liittyvät ilmiöt, asumiseen liittyvät ilmiöt sekä taloudellisiin asioihin liittyvät ilmiöt. 

Kokonaisuudessaan vuoden 2021 sosiaalisesta raportoinnista voi sanoa, että se toi vahvasti näkyväksi asiakkaiden tarpeisiin vastaamisen erilaiset haasteet niin sosiaalihuollon palveluissa kuin asiakkaiden tarvitsemissa muissa palveluissa. Eksote ja Kymsote ovat ottaneet raportteihin tuotetun tiedon osaksi päätöksentekoa ja palveluiden järjestämistä sekä kehittämistä välittäen tietoa tarpeen mukaan myös alueiden muille päättäjille ja toimijoille. Vuoden 2021 kokemusten perusteella on ollut hyvä jatkaa Socomin, Eksoten ja Kymsoten yhteistyötä sosiaalisen raportoinnin vakiinnuttamiseksi alueilla. 

Käy lukemassa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin ja Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän sosiaalisen raportoinnin vuosikooste 2021 ja saat tietää tarkemman mitä kaikkea vuosi 2021 piti sisällään ja millaisia kehittämistarpeita sosiaalinen raportointi nosti esille.  

Sosiaalityön osaamisen koordinaatio toivottaa hyvää kesää kaikille! 

Yhteistyöterveisin, 

Eksoten ja Kymsoten sosiaalialan ammattilainen!

Syksyn ensimmäiset aamukahvit järjestetään Teams-yhteydellä 31.8.2022 klo 9–10, voit ilmoittautua aamukahveille tästä

Muistathan käydä raportoimassa asiakastyön ilmiöistä Sosiaalisen raportoinnin lomakkeella

Lukemista sosiaalisesta raportoinnista osana rakenteellista sosiaalityötä:  https://koskeverkko.fi/2022/04/paattaja-tunne-alueesi-ihmiset-ilmiot-ja-kohtuuttomat-tilanteet-hyodynna-sosiaalista-raportointia/

Tervehdys Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeesta

Tulevaisuuden lastensuojeluhankkeen toinen vuosi alkaa olemaan puolivälissä ja hankkeen loppusuora lähestyy.

Kuluvana keväänä hankkeessa on paikallisesti tehty töitä systeemisen työotteen juurruttamiseksi ja vahvistamiseksi Kymsoten lastensuojelussa. Tavoitetta on edistetty osallistumalla käytännön tiimityöhön ja kehittämistyöhön sekä järjestämällä työotetta tukevia työpajoja lapsiperhepalveluiden työntekijöille sekä johtaville työntekijöille. Lisäksi alueellisena yhteistyönä toteutettu puolivuotinen jälkihuollolle suunnattu systeeminen koulutus on saatu päätökseen.  Olemme kokeneet tärkeäksi hankkeessa tehtävän alueellisen yhteistyön, joka on mahdollistanut tiedon siirtämistä sekä avannut näkökulmia erilaisten toimintatapojen/ käytänteiden kehittämiseen ja tarkasteluun.  

Päihdekehittämisessä huomiota on suunnattu Kymsoten lastensuojelulaitoksissa tehtävän työn tukemiseen. Yhteistyössä Kymsoten Nuorten Matalan, nuorisopsykiatrian nuorten kotisairaalan ja lastensuojelulaitosten kanssa on lähdetty rakentamaan konsultaatiomallia. Konsultaatiomallin tavoitteena on pyrkiä mahdollistamaan nuorelle hänen tarpeidensa mukainen tuki ja työskentely osana sijoitusta, ei laitoksen ulkopuolelta järjestettynä. Lisäksi tavoitteena on lisätä työntekijöiden välistä ymmärrystä eri toimipisteissä tehtävästä työstä ja sitä kautta tiivistää yhteistyötä nuorten auttamiseksi. 

Lomakauden jälkeen hanketyö sekä paikallisesti että alueellisesti jatkuu hankekauden (2000-2022) loppuun saakka. Loppukesästä saamme myös uutta voimaa hankkeeseen, kun Hanna Savolainen liittyy elokuun alusta Tullas-tiimiin Maijan siirtyessä osa-aikaiseen työaikaan.

Syksyn tavoitteena on saattaa loppuun hankkeessa aloitettua kehittämistyötä ja sillata sitä eteenpäin Tulsote- hankkeessa ja Kymsoten palveluissa jatkuvaan kehittämistyöhön. Loppuvuodelle on tiedossa vielä useita mielenkiintoisia Tulevaisuuden lastensuojelu- hankkeen yhteisiä tilaisuuksia, joista tietoa alla. Laita päivämäärät jo kalenteriin!

Aurinkoisia ja leppoisia kesäpäiviä!

t. Maija ja Andreas

Lastensuojelun erikoissuunnittelijat

Maija Leskinen p. 050 5558554 / maija.leskinen@socom.fi

Andreas Baldschun p. 050 5558553/ andreas.baldschun@socom.fi

Tulevaisuuden lastensuojelu- hankkeen syksyn 2022 tilaisuuksia

Tulevaisuuden lastensuojelu- hankkeen syksyn 2022 tilaisuuksia

Lisätietoa tilaisuuksista sekä ilmoittautumislinkit löytyy hankkeen kotisivuilta

ke 7.9. klo 9-12 WEBINAARI

Traumatisaation tunnistaminen ja vakauttaminen perheiden kanssa työskentelyssä

Kouluttajana toimii Aino Maija Rautkallio, pari- ja perheterapian kouluttajapsykoterapeutti, EMDR-terapeutti, psyk. esh, FM.

to 8.9 klo 9-12 WEBINAARI

Kuormittuneiden kasvattajien ja opettajien tukeminen NVR (Non Violent Resistance) väkivallaton vastarinta - lähestymistavan avulla

Tilaisuudessa Katarina Fagerström, VTM, sosiaalityöntekijä ja psykoterapeutti esittelee väkivallaton vastarinta NVR (Non violent resistance) menetelmän toimintatapoja ja kokemuksia.

Syty-täydennyskoulutukset syksyllä 2022

Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen järjestämät syty-täydennyskoulutukset on tarkoitettu syty-peruskoulutuksen saaneille lastensuojelun ja perhesosiaalityön henkilöstölle Etelä-Suomen alueella. Suomenkieliset tilaisuudet pohjautuvat uusimpiin THL:n materiaaleihin.  Tilaisuudet pidetään Teams-etäyhteydellä.

ke 14.9. 12.30-15.30

Cultural Genogram - a systemic tool for “guided curiosity” (kulttuurisensitiivinen sukupuu - ”ohjattu uteliaisuus”), luennoija MA MSc Robert Koglek, tilaisuus on englanninkielinen. 

pe 23.9 klo 8.30-11.30

Systeemiset hypoteesit, sirkulaarisuus ja moodit systeemisessä viikkokokouksessa. 

pe 23.9. klo 12.30-15.30

Systeeminen riskinarviointi 

Systeemisen työotteen infot 28.10. ja 1.11.

Tervetuloa systeemisen työotteen Teams-infotilaisuuksiin! Pidämme syksyllä kaksi systeemisen työotteen avointa infotilaisuutta (90 min).  Infot ovat suunnattu kaikille lapsiperheiden parissa ja sen rajapinnoilla työskenteleville Etelä-Suomen alueella. Voitte levittää kutsua eteenpäin omassa organisaatiossanne ja tärkeäksi kokemillenne yhdyspinnoille. 

28.10 klo 8.30-10.00  SYTY-info
1.11. klo 15.30-17.00 SYTY-Info

Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Päätösseminaari 4.11.22 klo 9.00 - 15.45

Päätösseminaarissa  esittelemme Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen keskeisiä tuloksia ja tuotoksia. Kerromme tehdystä kehittämistyöstä ja käymme dialogia kaikista työpaketeistamme. Esittelemme dialogisen arvioinnin loppupäätelmiä. Tilaisuus järjestetään hybridinä. Ilmoittautuminen lähi- ja etätilaisuuksiin alkaa viikolla 35.

Socomilaiset toivottavat lämpimiä ja rentouttavia kesäpäiviä!

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa