Poimintoja lainsäädännön muutoksista 1.1.2023 alkaen
Sosiaalihuoltolakiin (1301/2014) on tulossa muutoksia, joiden tavoitteena on varmistaa, että iäkkäät henkilöt voivat elää kodissaan turvallisesti ja saavat tarpeidensa mukaiset palvelut kotiin. Tavoitteena on myös parantaa kotihoidon henkilöstön riittävyyttä sekä toiminnan toteutumista ja johtamista. Muutokset eivät koske yksistään iäkkäitä, vaan myös muita sosiaalipalvelujen asiakasryhmiä.
Laissa on uusi pykälä (19 a §), jossa kotihoidon sisältö ja tarkoitus on määritelty aiempaa yksityiskohtaisemmin, sen mukaan kotihoito on palvelu, jolla huolehditaan, että henkilö suoriutuu jokapäiväiseen elämään kuuluvista toiminnoista kodissaan ja asuinympäristössään. Kotihoitoa järjestetään henkilölle, jos toimintakyky on alentunut korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi. Lisäksi kotihoitoa järjestetään henkilölle, joka tarvitsee sitä erityisen perhe- tai elämäntilanteen perusteella. Kotihoitoon ovat oikeutettuja myös muutkin kuin ikäihmiset.
Kotihoitoa voi saada tarvittaessa kaikkina vuorokauden aikoina. Lakiin on lisätty uudet säännökset koskien esimerkiksi kotikäyntien suunnittelua ja kotihoidon toteuttamista, henkilöstövajaukseen puuttumista ja henkilöstön riittävyyden varmistamista, omavalvontaa ja johtamista.
Kotipalvelutermiä käytetään jatkossa enää lapsiperheiden kotipalvelusta (18 a §), joka on jatkossa oma palvelunsa. Laissa on ollut aiemminkin tämä oikeus, mutta nyt oikeutta on vahvistettu ja täsmennetty. Lapsiperheen kotipalvelulla tarkoitetaan perheen arjen toimintakykyä turvaavaa ja vahvistavaa palvelua, joka toteutetaan perheen yksilöllisen tarpeen mukaan.
Sosiaalihuoltolain mukaisia asumispalveluja ovat jatkossa yhteisöllinen asuminen (21 b §), ympärivuorokautinen palveluasuminen (21 c §) sekä tilapäinen (21 §) ja tuettu asuminen (21 a §). Näillä asumispalveluilla on tarkoitus mahdollistaa monimuotoisten asumis- ja palvelukokonaisuuksien luominen siten, että asuminen olisi joustavaa, yhteisöllistä ja toimintakyvyn säilymistä tukevaa ja toisi vaihtoehtoja nykyisen kotona asumisen ja tehostetun palveluasumisen välille.
Isyyslaki (11/2015) ja äitiyslaki (253/2018) kumotaan ensi vuoden alusta lukien ja uutena lakina tulee voimaan vanhemmuuslaki (775/2022), jota jatkossa sovelletaan isyyden ja äitiyden (vanhemmuus) toteamiseen, vahvistamiseen ja kumoamiseen.
Lakiin toimeentulotuesta (1412/19979) tulee tarkennuksia liittyen henkilökohtaiseen ja monialaiseen palveluluun. Myös sosiaalihuollon ja asiakkaan näkemysten huomioon ottamisesta säädetään nykyistä tarkemmin. Muutokset korostavat sitä, että toimeentulotukilain soveltamisen perusperiaatteisiin kuulunut asiakaskohtainen harkinta kuuluu tuen myöntämiseen jatkossakin.
Kanta-palvelujen käyttö laajenee sosiaalihuollossa
1.1.2023 alkaen tiedot liikkuva eri sosiaalihuollon toimijoiden välillä. Tämän mahdollistaa uusi asiakastietolaki, joka mahdollistaa myös Kantaan tallennettujen sosiaalipalvelujen tietojen luovuttamisen eri sosiaalihuollon toimijoiden välillä. Tietojen luovutus laajenee vaiheittain sitä mukaa, kun palvelunantajat ottavat käyttöönsä sellaisen asiakastietojärjestelmän, johon toiminnallisuus on toteutettu.
Tietojen luovuttamisen edellytys on, että asiakasta on informoitu Kanta-palveluista. Asiakas voi vastaanottaa informoinnin joko Omakannassa tai palvelunantajan luona. Asiakkaan kannalta tämä tuo sen edun, että hän löytää terveystietoja ja omia sosiaalipalveluja koskevat tietonsa yhdestä paikasta: Omakanta-palvelusta.
Ajankohtaista luettavaa
Tietosuojavaltuutetun toimisto julkaisi oppaan sosiaalihuollon asiakastietojen käsittelystä.
Asiakastietojen laadukas kirjaaminen ja niiden käsittely lainmukaisesti kuuluvat olennaisena osana asiakkaalle annettavaan hyvään palveluun. Oikeus lainmukaisiin asiakaskirjauksiin on myös sosiaalihuollon asiakkaalle lainsäädännössä turvattu perusoikeus. Lisäksi työntekijöiden oman oikeusturvan kannalta on tärkeää tuntea henkilötietojen käsittelyä koskeva yleinen sääntely (yleinen tietosuoja asetus ja tietosuojalaki), kuten myös sosiaalihuollon asiakastietojen käsittelyä koskeva kansallinen erityissääntely.
Opas on tarkoitettu paitsi sosiaalihuollossa työskenteleville myös sosiaalihuollon asiakkaiden käyttöön. Oppaasta löytyy neuvoja esimerkiksi käyttöoikeuksien valvontaan, asiakastietojen säilyttämiseen ja hävittämiseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Opas löytyy tietosuojavaltuutetun toimiston sivuilta; Sosiaalihuollon asiakastietojen käsittely (pdf) |