Socomin uutiskirje 3/2023 Avaa selaimessa
Socomin palvelut ja hankkeet -Prezi esitys
Kevään kuulumisia Sosiaalityön osaamisen koordinaatiosta!

Sosiaalityön osaamisen koordinaation yhteistyö Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeiden kanssa on ollut alkuvuoden tiivistä. Sosiaalityön osaamisen koordinaatio on tukenut hyvinvointialueita kehittämistoimissa, joilla vahvistetaan sosiaalityön roolia ja integraatiota sote-keskuksissa. Sosiaalityön osaamisen koordinaatio on ollut mukana kuvaamassa sosiaalityön toimintamallia sekä kehittämässä sosiaalipalvelujen keskitettyä asiakasohjausta, joka kummallakin hyvinvointialueella on aloitettu uudenlaisella toimintamallilla. Yhteinen tekeminen on hyvässä vauhdissa ja jatkuu kohti kehittämistyölle asetettuja tavoitteita. 

Sosiaalityön osaamisen koordinaation virtuaaliset aamukahvit ovat tavoittaneet monet sosiaalialan ammattilaiset tänäkin vuonna. Aamukahveilla on kuultu sosiaalisen raportoinnin syyskauden 2022 tuloksista, Etelä-Karjalan hyvinvointialueen työ- ja toimintakyvyn tuen -mallista sekä vaativista asiakastilanteista ja sosiaalialan työn kuormittavuudesta työhyvinvoinnin näkökulmasta. Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson sosiaali- ja potilasasiamiehet ovat tulossa kertomaan huhtikuun aamukahveille toiminnastaan sekä vuoden 2022 selvitystensä tuloksista ja toukokuun aamukahvien mainostaminen aloitetaan, kun niiden suunnittelu valmistuu. Palvelutehtäväkohtaiset osaamisfoorumit jatkuvat myös kevään aikana palvelujen kanssa sovituilla aiheilla. Työikäisten ja iäkkäiden palvelut jatkavat taloussosiaalityön teemaa perehtymällä ennakoivaan talousneuvontaan, vammaispalvelut jakavat alueidensa asumispalvelujen järjestämisen toimintamallit ja lastensuojelu ja lapsiperhesosiaalityö lisäävät osaamistaan lapsen sijaishuollon päätöksistä ja hallintolain menettelystä. 

Rakenteellisen sosiaalityön osaamisen vahvistamiseksi on toukokuun lopulle suunniteltu sosiaalialan ammattilaisille webinaari, jossa rakenteellista sosiaalityötä lähestytään ilmiöiden ja politiikan kautta. Webinaari on jatkumoa viime vuonna järjestetyille tietojohtamisen ja rakenteellisen sosiaalityön tilaisuuksille. Sosiaalisen raportoinnin kevään toinen infotilaisuus hyvinvointialueiden henkilöstölle on vielä tässä kuussa ja sosiaalisen raportoinnin kevätkausi on käynnissä päättyen toukokuun lopussa, jonka jälkeen hyvinvointialueille toimitetaan kauden raportointikoosteet. 

Sosiaalityön osaamisen koordinaation kevääseen kuuluu monia mielenkiintoisia ja erilaisia toimia, unohtamatta myöskään sosiaalityössä käytössä olevien psykososiaalisten menetelmien koontia, joka on aloitettu. Sosiaalityön osaamisen koordinaation toiminnan lähtökohtana on kiinteä yhteistyö Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden kanssa ja alueiden sosiaalialan ammattilaisten osaamisen vahvistaminen. Toivommekin rohkeasti yhteydenottoa, jos tiedät hyvän käytännön, mielenkiintoisen tutkimuksen tai vahvistamista vaativan osaamistarpeen, joka tulisi saattaa muidenkin tietoon. 

Yhteistyöterveisin, 

Hanna Jokimies ja Hanna Savolainen

 

Tervetuloa mukaan Sosiaalityön osaamisen koordinaation kevään tapahtumiin – tapahtumat ovat sosiaalialan ammattilaisia varten! 

Sosiaalinen raportointi 

Sosiaalisen raportoinnin kevätkausi 2023 on meneillään. Jos olet havainnut jonkin raportoitavan asian tai ilmiön, voit käydä raportoimassa tästä

Jos et vielä tiedä, mistä sosiaalisessa raportoinnissa on kysymys, ilmoittaudu mukaan sosiaalisen raportoinnin infoon. Ilmoittaudu 25.4.2023 klo 13–14 infoon tästä. Sosiaalisen raportoinnin kevään aiempi info oli 9.3.2023, infot ovat saman sisältöiset ja ne toteutetaan Teams-yhteydellä.

Sosiaalityön virtuaaliset aamukahvit

Ilmoittaudu sosiaalistyön virtuaalisille aamukahveille 25.4.2023 klo 9-10 tästä!

Socom hakee viittomakielen tulkkia

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom on yksi maamme kymmenestä sosiaalialan osaamiskeskuksesta. Alueellisten osaamiskeskusten toimialueet ovat maakuntapohjaisia. Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen toimialueena ovat Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnat.

Socomin tulkkauspalvelut tarjoaa viittomakielen tulkkausta, kirjoitustulkkausta sekä puhevammaisten tulkkausta Kelan itäisellä vakuutuspiirin alueella. Lisäksi työnkuvaamme kuuluu erilaisten kommunikaatiomenetelmien opettaminen ja ohjaaminen. Toimipisteemme sijaitsevat Kouvolassa ja Lappeenrannassa. 

Haemme joukkoomme kuukausipalkkaista viittomakielen tulkkia. Koulutukseltasi olet vähintään 3-vuotisen opistoasteen suorittanut ja sinulla on kuurosokeiden kanssa työskentelyyn riittävä koulutus. Työtehtäviisi kuuluu opiskelu- ja asioimistulkkausta viittomakielellä ja viitotulla puheella. Työkokemusta sinulla täytyy olla vähintään neljä vuotta, koska myös vaativan tason tulkkaukset kuuluvat tehtäviisi. Jos olet myös kirjoitustulkki, niitäkin tulkkauksia järjestyy kolmannen tahon tilaamina. Osaaminen ja kiinnostus opetus- ja ohjaustehtäviin katsotaan myös eduksi. Sinulla täytyy olla mahdollisuus oman auton käyttöön työtehtävien hoitamiseksi. Työsopimus sekä palkkaus noudattaa Kvtes SOTE -sopimusta.

Lisätietoja työstä ja työnsisällöstä: tulkkauspalveluvastaava Sanna Aapro, sanna.aapro@socom.fi, puh. 050 065 7714

Lisätietoja palkkauksesta ja sopimusasioista: toimitusjohtaja Marjukka Heikkilä, marjukka.heikkila@socom.fi, puh. 040 747 6802

Hakemukset pyydetään toimittamaan 14.4.2023 klo 16 mennessä osoitteeseen info@socom.fi. Paikka täytetään heti sopivan hakijan löytyessä.

Sote-tiedonhallinnan ja digitalisaation strategiatyö on käynnissä osallistu ja vaikuta

STM on käynnistänyt sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan ja digitalisaation strategiatyön. Tähän strategiatyöhön toivotaan mukaan hyvinvointialueita ja muita sidosryhmiä.

Strategiatyön tavoitteena on tunnistaa kansallisesti yhteiset strategiset painopisteet, jotka perustuvat sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan ja kehittämisen tarpeisiin.  Samalla tavoitellaan tiedonhallinnan ja digitalisaation kehittämiselle pitkäjänteisyyttä ja jatkuvuutta. 

Strategiatyötä ohjaa sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunta ja käytännön työskentely tehdään sen alaisessa digitalisaation ja tiedonhallinnan jaostossa. Digi-jaostossa varmistetaan jatkossa myös strategisten tavoitteiden toimeenpanon seuranta sekä koko strategian ylläpito. 

Strategiatyöskentelyyn voi osallistua kevään aikana usein eri tavoin. STM ja hyvinvointialueet järjestävät strategiatyöpajoja 14.4. ja 12.5. Kutsu työpajoihin lähetetään kaikkien hyvinvointialueiden kirjaamoihin. Mukaan toivotaan hyvinvointialueiden kehittämistoiminnasta vastaavia johtajia ja asiantuntijoita.

Työpajojen lisäksi strategiasta on mahdollista keskustella STM:n Suuntaviivat nyt –seminaarissa 20.4. Samoin STM:n ICT-toimittajatilaisuudessa 9.5. tarjotaan mahdollisuutta keskustella erityisesti asiakas- ja potilastietojärjestelmien yhtenäistämisen tavoitteista. Tietoa tilaisuuksista saa STM:n tapahtumakalenterista https://stm.fi/tapahtumat

Lastensuojelu lapsen etuna (ETU) tutkimushanke on päättynyt

Lapsen hyvinvoinnin arviointi lastensuojelussa ja sen rajapinnoilla tutkimushanke päättyi vuoden vaihteessa. Tutkimuksen tavoitteena oli vuosina 2021–2022 selvittää lapsen tilanteeseen liittyvää tietoa, ymmärrystä ja tulkintoja, kun arvioidaan lastensuojelun tarvetta. Kiinnostuksen kohteena olivat sosiaalityöntekijöiden ja muiden ammattilaisten arviot lapsesta lastensuojelussa ja sen rajapinnoilla. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin kokemusasiantuntijoiden näkemyksiä. Vastauksia etsittiin kysymyksiin, miten, missä ja kenen lasta ja perhettä tulee tukea sekä edellyttääkö lapsen tilanne lastensuojelun vai lapsi- ja perhepalveluiden toimia. 

Tutkimuksesta vastasi Tampereen yliopisto ja tutkimuksen hallinnollisesta kokonaisuudesta Socca. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä sosiaalialan osaamiskeskusten ja niiden toteuttamien lastensuojelun kehittämisohjelmien kanssa. Sitä rahoitti sosiaali- ja terveysministeriö (VTR-rahoitus). 

Erilaisten arviointitehtävien ja niiden organisoinnin moninaisuus tuli näkyviin ETU-tutkimuksessa. Se viittaa paitsi erilaisten arviointitehtävää toteuttavien rakenteiden ja yksiköiden moninaisuuteen myös arviointitehtävien suureen määrään. 

Havaintoja on kirjoitettu tutkimusjulkaisuiksi, mutta julkaisuprosessin hitauden vuoksi ne tulevat luettavaksi kuluvan ja ehkä vasta seuraavan vuoden aikana. Tietoa ETU hankkeesta ja päivitettyä tietoa julkaisuista ja niiden keskeisestä sisällöstä julkaistaan Soccan sivuilla.

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa