Socomin uutiskirje 4/2023 Avaa selaimessa
Socomin palvelut ja hankkeet -Prezi esitys
Kansa-koulu 5 -hanke on täydessä vauhdissa – haku kirjaamisasiantuntijavalmennukseen aukeaa yksityisille organisaatioille 2.5.2023

Sosiaalihuollon kirjaamisosaamista vahvistava Kansa-koulu 5 -hanke käynnistyi vuoden 2023 alussa. Alkuvuosi on ollut järjestäytymisen, suunnittelun ja tarpeiden keräämisen aikaa.

Kansa-koulu-hankkeet ovat valmentaneet sosiaalihuollon organisaatioihin kirjaamisasiantuntijoita vuodesta 2015 alkaen. Suositut valmennukset saavat jatkoa myös Kansa-koulu 5-hankkeen toimintakaudella. Maksuttoman verkkovalmennuksen sisältöjä päivitetään parhaillaan ja itse valmennukset järjestetään syksyn 2023 ja kevään 2024 aikana. Haku kirjaamisasiantuntijavalmennuksiin järjestetään yksityisille sosiaalihuollon organisaatioille 2.–31.5.2023. Hakuohjeet ja varsinainen hakulomake ovat tuona aikana saatavilla hankkeen verkkosivuilla. Hyvinvointialueiden työntekijöille kiintiöidyt valmennuspaikat jaetaan hyvinvointialueiden sisäisen valintamenettelyn kautta. Hanke välittää valintamenettelyyn liittyvät ohjeet suoraan hyvinvointialueille kesäkuun aikana.

Tarpeet ohjaavat toimenpiteitä

Alkuvuosi 2023 on ollut hankkeessa järjestäytymisen ja tarpeiden keräämisen aikaa. Erilaisia työpajoja sekä verkostotapaamisia on järjestetty niin hyvinvointialueiden, yksityisten organisaatioiden kuin myös muiden sosiaalihuollon kirjaamisen kentällä vaikuttavien kansallisten toimijoiden kanssa. Kevään mittaan on pohdittu ja suunniteltu muun muassa kirjaamisasiantuntijoiden roolia ja verkostoitumista hyvinvointialueilla sekä kansallisten toimijoiden keskinäistä työnjakoa ja yhteistyötä. Työryhmien ja verkostojen kautta kerätään myös tietoa siitä, minkälainen oppimateriaali ja kirjaamisasiantuntijavalmennus palvelisi sosiaalihuollon kenttää parhaiten. 

Tällä hetkellä hankkeessa muun muassa rakennetaan kirjaamisen peruspakettia, jota sosiaalihuollon organisaatiot voivat tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi henkilöstönsä perehdyttämisessä. Peruspakettia testataan sosiaalihuollon kentällä toimivien ammattilaisten kanssa huhti-toukokuun aikana.

Tilannekuvaa kirjaamisen kehittämisestä

Hankkeessa kerätään myös tilannekuvaa sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisestä. Vuonna 2022 toteutettu Kansa-koulu 4.0 -hanke tuotti laatuaan ensimmäisen Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisen tila -raportin, joka perustui hyvinvointialueille lähetettyyn kyselyyn. Vastaavanlaista tilannekuvatietoa kerätään myös tämän hankkeen toimintakaudella.

Ota yhteyttä

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden aluekoordinaattorina Kansa-koulu 5 -hankkeessa Socomilla työskentelee Hanna Jokimies hanna.jokimies@socom.fi, p. 044 748 5310

Lue lisää

Kansa-koulu 5 -hankkeen verkkosivut (vasso.fi)

Tutustu Kansa-koulu 5 -hankkeen esittelydioihin (pdf, sharepoint.com)

Tilaa Kansa-koulu 5 -hankkeen uutiskirje (mailerlite.com)

Kansa-koulu 5 -hankkeen toimintakausi on 1.1.2023–31.3.2024. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hankkeelle avustusta. Avustus on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU).

Kunnallinen toimeentulotuki ehkäisevän lastensuojelun välineenä

Itä-Suomen yliopiston koordinoima VTR-hanke on käynnistynyt Kymenlaakson hyvinvointialueella suunnitelman mukaan ja Socomin sekä Kymenlaakson hyvinvointialueen hanketyöntekijät ovat aloittaneet fokusryhmähaastattelujen toteuttamisen. Policy Lab prosessiin liittyvät haastattelut toteutetaan huhti- toukokuussa aikuissosiaalityössä, perhesosiaalityössä, jälkihuollossa sekä lastensuojelussa. Tarkoitus on saada haastateltua mahdollisimman paljon työntekijöitä erilaisista ammattiryhmistä, jotta erilaiset kokemukset ja näkökulmat tulisivat esiin. Sen lisäksi huhtikuun alussa haastateltiin kolmea kokemusasiantuntijavanhempaa. Haastatteluissa tarkastellaan sekä kunnallisen toimeentulotuen, että lastensuojelun avohuollon lastensuojelujärjestelmään kohdistuvia vaikutuksia. 

Lisätietoa hankkeesta löytyy Socomin kotisivulta VTR -hanke tai Itä-Suomen yliopiston sivuilta.

Yhteistyöterveisin

Nina Lindeman, nina.lindeman@kymenhva.fi
Andreas Baldschun, andreas.baldschun@socom.fi

 

Kutsu lastensuojelun edunvalvonnan virtuaalisille aamukahveille

Hei! 

Lämpimästi tervetuloa lastensuojelun edunvalvonnan virtuaalisille aamukahveille 8.6.2023 klo 9-10.30 kuulemaan lastensuojelun edunvalvonnasta Kaakkois-Suomessa. Aamukahveilla kuulemme lastensuojelun edunvalvojan työstä sekä sosiaalityöntekijän kokemuksia lastensuojelun edunvalvonnasta lastensuojelun sijaishuollon sosiaalityön näkökulmasta. Aamukahvit on tarkoitettu lastensuojelun ammattilaisille, lastensuojelun edunvalvojille sekä aiheesta kiinnostuneille muille sosiaalihuollon ammattilaisille Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.

Ilmoittautua voit tästä!

Aurinkoista kevättä toivottaen,

Hanna Savolainen
Erikoissuunnittelija
Lapsen edunvalvonnan koordinaatio
puh. 050 408 4712
hanna.savolainen@socom.fi

Tervetuloa sosiaalityön osaamisen koordinaation tilaisuuksiin!

Sosiaalityön virtuaaliset aamukahvit toukokuussa 2023

Ilmoittaudu mukaan tästä!

Missä mennään sosiaalihuolto -tilaisuus tulossa syksyllä

Merkitse tilaisuus kalenteriisi! Tilaisuuteen ei pääse vielä ilmoittautumaan.

 

Sosiaalinen raportointi

Täytä sosiaalisen raportoinnin lomake tästä!

Sosiaalihuollon vuoro on NYT

Sosiaalialan osaamiskeskukset ovat laatineet kannanoton, jonka tavoitteena on vaikuttaa tulevan hallitusohjelman sisältöön. Osaamiskeskukset korostavat, että sosiaalihuollon tutkimuksen, kehittämisen, koulutuksen ja innovaatiotoiminnan kokonaisuus on määriteltävä sekä toimintaan panostettava, jotta sote-uudistuksen tavoitteet voidaan saavuttaa.

Sosiaalihuollon asiakkailla on oikeus tutkittuun tietoon perustuviin ja vaikuttaviin palveluihin. Hyvällä tutkimus-, kehittämis-, koulutus- ja innovaatiotoiminnalla lisätään osaavan työvoiman saatavuutta, sosiaalialan vetovoimaisuutta ja henkilöstön työhyvinvointia sekä asiakasturvallisuutta.

Lakisääteisten sosiaalialan osaamiskeskusten perustoiminnan riittävä ja jatkuva rahoitus on turvattava osana sosiaalihuollon TKKI-kokonaisuutta. Hyvällä TKKI-toiminnalla lisätään osaavan työvoiman saatavuutta, sosiaalialan vetovoimaisuutta ja henkilöstön työhyvinvointia sekä asiakasturvallisuutta. Menestyvä Suomi on myös sosiaalisesti kestävä.

Lue koko kannanotto  ja katso kannanoton pohjalta tehty lyhyt video.

 

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa