Kansa-koulu 5 -hankkeen kuulumiset |
| |
Sosiaalialan osaamiskeskusten yhteisessä Kansa-koulu 5-hankkeessa on sosiaalihuollon kirjaamisosaamista vahvistavien kansallisten toimien lisäksi tärkeää yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa. Kevään aikana hankkeen yhteistyö Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden kanssa on ollut antoisaa ja yhdessä on viety eteenpäin sosiaalihuollon kirjaamisen osaamisen kehittämistä. Kesän ajan lomaillaan, mutta syksyllä hankkeen ja hyvinvointialueiden yhteistyö jatkuu taas tiiviinä ja toinen toisiaan tukevana.
Kansa-koulu 5 -hankkeen viimeisin uutiskirje on ilmestynyt, ja jos et ole vielä uutiskirjeen tilaaja, käy lukemassa hankkeen kuulumiset joko suomeksi tai ruotsiksi.
Kansa-koulu 5 -hankkeen Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson aluekoordinaattorina toimii Hanna Jokimies, hanna.jokimies@socom.fi Jos sosiaalihuollon kirjaamiseen liittyvät asiat mietityttävät, ota yhteyttä! |
| |
Kansa-koulu 5 -hankkeen toimintakausi on 1.1.2023–31.3.2024. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hankkeelle avustusta. Avustus on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU). |
| |
Hyvää kesää Sosiaalityön osaamisen koordinaatiosta! |
| |
Kesän alkaessa Sosiaalityön osaamisen koordinaatio kiittää kaikkia sen tilaisuuksiin ja toimintaan osallistuneita sekä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueita. Yhteisellä tekemisellä vahvistettiin kevään aikana sosiaalialan ammattilaisten osaamista ja vietiin eteenpäin sosiaalihuollon kehittämistä kuten oli suunniteltu. Syksyllä jatkuvat taas sosiaalialan ammattilaisille suunnatut virtuaaliset aamukahvit uusin aihein sekä hyvinvointialueiden palvelujen kanssa suunnitellut osaamisfoorumit. Lisäksi Sosiaalityön osaamisen koordinaatio jatkaa syksyllä toimintaa muun muassa psykososiaalisten menetelmien osaamiskartoituksen sekä rakenteellisen sosiaalityön ja sosiaalisen raportoinnin parissa.
Sosiaalisen raportoinnin kevätkausi päättyi 31.5.2023 ja Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden sosiaalialan ammattilaiset nostivat kevätkaudella esille yhteensä 16 ilmiötä raportoinnin avulla. Raportoinneissa kuvattiin muun muassa asiakkaiden kohtaamia haasteita palvelujen saamisessa sekä tuotiin esille hyvinvointialueiden omia kuin myös esimerkiksi Kelan toimintakäytäntöjä, jotka aiheuttavat niin taloudellisia kuin muita hankaluuksia asiakkaille. Syksyn ensimmäisten sosiaalityön aamukahvien aiheena on kevätkauden 2023 sekä viime vuoden 2022 sosiaalisen raportoinnin tulokset ja tuolloin voi tulla kuulemaan tarkemmin raportoiduista ilmiöistä.
Toivomme edelleen yhteydenottoja hyvistä käytännöistä, mielenkiintoisista tutkimuksista tai vahvistamista vaativista osaamistarpeista, jotka olisi hyvä saattaa laajempaan tietoon.
Yhteistyöterveisin ja hyvää kesää toivottaen, Hanna Jokimies ja Hanna Savolainen
Tervetuloa mukaan Sosiaalityön osaamisen koordinaation syksyn tapahtumiin – tapahtumat ovat sosiaalialan ammattilaisia varten!
Sosiaalinen raportointi Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden sosiaalialan ammattilaisille
Sosiaalisen raportoinnin syyskausi 2023 on meneillään. Jos olet havainnut jonkin raportoitavan asian tai ilmiön, voit käydä raportoimassa tästä.
Sosiaalityön virtuaaliset aamukahvit
Sosiaalityön virtuaalisille aamukahveille voit ilmoittautua tästä. |
| |
Kunnallinen toimeentulotuki ehkäisevän lastensuojelun välineenä |
| |
Hankkeen etenemistä on jatkettu suunnitelman mukaan. Kiireisen parin kuukauden jälkeen fokusryhmähaastattelut Kymenlaakson hyvinvointialueella ovat toteutuneet, ja olemme saaneet kaikkien haastattelujen osallistujilta hyvin kattavaa ja vaikuttavaa aineistoa. Kaiken kaikkiaan olemme tavanneet 118 henkilöä 22 haastattelussa aikuissosiaalityöstä, perhesosiaalityöstä, jälkihuollosta, lastensuojelusta sekä kokemusasiantuntijaverkostosta.
Haastatteluissa tarkastellaan sekä kunnallisen toimeentulotuen että lastensuojelun avohuollon lastensuojelujärjestelmään kohdistuvia vaikutuksia. Aihe on kiinnostanut työntekijöitä ja haastatteluun osallistuneita, mikä näkyy suurena osallistujamääränä ja saamanamme positiivisena palautteena. Haastatteluihin osallistuneet ovat suhtautuneet kriittisesti ajatukseen taloudellisen tuen vaikutuksesta lastensuojeluun, mutta samalla pohtineet syvällisesti lapsiperheköyhyyttä ja taloudellisten haasteiden vaikutuksia perheiden elämään. Fokusryhmähaastattelut on toteutettu pääasiassa tiimeittäin puolistrukturoituina keskusteluina, ja ne ovat herätelleet Kymenlaakson hyvinvointialueen työntekijöiden mukaan tarvetta vahvistaa yhteistyötä asiakasperheiden tukemiseksi. Aineiston analysointi on aloitettu ja tutkimuksen tuloksia julkaistaan kuluvan vuoden loppupuolella.
Syksyllä järjestetään vielä tapaaminen Kymenlaakson hyvinvointialueen johtajien ja päättäjien kanssa, mikä on osa hankkeeseen liittyvästä Policy Lab -prosessista. Tapaamisen tarkoitus on keskustella ja pohtia hallintotasolla tutkimukseen perustuvia ja käytännössä koeteltuja suosituksia siitä, miten kunnallista toimeentulotukea voidaan käyttää ehkäisevän lastensuojelun välineenä. Hanketta esitellään tiistaina 29.8.2023 myös sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä seminaarissa. Ilmoittaudu mukaan seminaariin viimeistään tiistaina 22.8.2023 tästä linkistä. Tilaisuuden ohjelman voit avata tästä.
Lisätietoa hankkeesta löytyy Socomin kotisivulta VTR -hanke – Socom tai Itä-Suomen yliopistosta.
Yhteistyöterveisin Nina Lindeman, nina.lindeman@kymenhva.fi Andreas Baldschun, andreas.baldschun@socom.fi
|
| |
Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen kuulumisia |
| |
Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen ryhmätoimintamalli julkaistiin nyt keväällä, ja sen levittämisen tueksi malli on myös kuvitettu infograafiksi. Hankkeen ryhmätoiminnan punaisena lankana ovat tarvelähtöisyys ja ryhmäläisten osallistaminen toiminnan suunnitteluun, ja sitä on pyritty kuvaamaan myös infograafissa. Ryhmätoimintamalli on kehitetty viimeisten kahden vuoden aikana ryhmiin osallistuneilta miehiltä saadun palautteen, sekä ryhmänohjaajien kokemusten perusteella. Mallin tavoitteena on alusta asti vahvistaa uuden ryhmän itseohjautuvuutta ja näin mahdollistaa ryhmän siirtyminen itsenäisesti toimivaksi vertaisryhmäksi.
Ryhmätoimintamallin kehittämistä varten ryhmiin osallistuneilta miehiltä on kerätty aktiivisesti sekä kirjallista että suullista palautetta. Näissä palautteissa on noussut useasti esille positiivisena seikkana se, että osallistujat pääsevät itse suunnittelemaan toiminnan sisältöjä omien mielenkiinnon kohteidensa pohjalta, ja ettei ryhmätoiminnalle ole etukäteen päätettyä sapluunaa. Tällä tavoin ryhmäläiset ovat alusta alkaen päässeet mukaan toiminnan suunnitteluun, mikä tukee ryhmän me-hengen syntymistä.
Ryhmätoimintamallista on alusta alkaen pyritty tekemään myös mahdollisimman yksinkertainen ja helposti toteutettava, jotta se mahdollistaa ryhmätoiminnan aloittamisen matalalla kynnyksellä ja pienillä resursseilla. Jokainen ryhmä on osallistujiensa näköinen ja suunnittelee itse ryhmäkertojen sisällöt. Näin ollen ryhmissä on muun muassa soitettu haitaria, keskusteltu edunvalvontavaltuutuksen tekemisestä ja pelattu mölkkyä.
Ensimmäiset hankkeen miesryhmät käynnistettiin syksyllä 2021 Imatralla ja Haminassa, jonka jälkeen niitä on perustettu toistakymmentä kappaletta täällä Kaakkois-Suomessa. Ryhmätoiminnan pilottipaikkakuntina ovat toimineet Kotka, Hamina, Imatra ja Luumäki, jonka lisäksi ryhmätoiminta on levittäytynyt myös Ruokolahdelle. Kevään 2023 aikana on aloitettu myös yhteistyö Kymenlaakson hyvinvointialueen kanssa ja sen myötä miesryhmätoiminta Kouvolan Valkealassa. Hyvinvointialueyhteistyön kautta pyritään juurruttamaan ryhmätoiminta Kymenlaaksoon, ja turvaamaan tätä kautta myös uusien miesryhmien syntyminen.
Syksyllä 2023 hankkeessa jatketaan ryhmätoimintamallin levittämistä entistä laajemmalle ja toivotaan, että mahdollisimman moni toimija ottaisi sen käyttöön. Nyt keväällä 2023 ryhmätoimintamalli oli ehdolla myös TerveSos palkinnon saajaksi kuuden finalistin joukossa. Valinta ei tällä kertaa kuitenkaan kohdistunut Voimaa ikämiesten arkeen -toimintamalliin vaan palkinnon voitti Väkivallaton VAKE -toimintamalli eli Lähisuhdeväkivallan ehkäisy osana Perhekeskustoimintamallin kehittämistä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella, ja yleisöäänestyksen voitto meni Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisy -mallille. |
| |
SOSIAALI- JA POTILASASIAMIEHEN SELVITYS VUONNA 2022 |
| |
Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Sosiaaliasiamiehelle tuli vuonna 2022 selvitettäväksi 194 asiatapahtumaa, joista 51 koski ikääntyneiden palveluja, 47 vammaispalveluja, 44 lasten, nuorten ja perheiden palveluja, 15 aikuisten sosiaalipalveluja, 14 mielenterveys- ja päihdepalveluja ja muita palveluja koskevia yhteydenottoja oli 23. Yhteydenotot vähenivät jonkin verran kaikissa muissa palveluissa paitsi mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Vuonna 2021 asiatapahtumia oli 265, joten vuonna 2022 oli 71 asiatapahtumaa vähemmän, kuin edellisenä vuonna. Sosiaaliasiamies vaihtui huhtikuussa 2022, joka osaltaan selittää asiatapahtumien laskua.
Suurin osa yhteydenotoista kohdistui palvelun toteuttamiseen, päätöksiin ja sopimuksiin, sekä yleiseen tiedon tarpeeseen.
Potilasasiamiehille tuli vuonna 2022 selvitettäväksi 1060 asiatapahtumaa. Yhteydenottojen kolme yleisintä syytä olivat hoidon toteuttaminen, potilasvahinkoepäily ja hoitoon pääsy/jonotus.
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Sosiaali- ja potilasasiamiehelle tuli viime vuonna Etelä-Karjalan alueella yhteensä 510 uutta yhteydenottoa, joista 366 kohdistui terveydenhuoltoon, 72 ikäihmisten palveluihin ja 72 perhe- ja sosiaalipalveluihin. Tilastollisesti yhteydenottojen määrät vähenivät huomattavasti v. 2021 verrattuna, jonka suurimpana syynä oli tilastointitavan muutos, jolloin tilastointimerkintä tehtiin vain ensimmäisestä yhteydenotosta. Terveydenhuoltoa koskien suurimmat yhteydenotot koskivat keskussairaalan palveluja, kun taas avoterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon yhteydenotot pysyivät selvästi pienempinä. Perhe- ja sosiaalipalveluissa yhteydenottoja tuli eniten lastensuojelua, perheoikeudellisia palveluja sekä toimeentulotukea koskien.
Kokonaisuutena tarkastellen v. 2022 ei ollut asiamiehen näkökulmasta mitenkään poikkeuksellinen, vaikkakin yleiset rekrytointihaasteet sosiaali- ja terveydenhuollossa näkyivätkin asiamiehelle tulleissa yhteydenotoissa lähinnä tyytymättömyytenä hoitoon pääsyssä. Asiaan on kuitenkin reagoitu nykyisen hyvinvointialueen toimesta, joten edellytykset tilanteen korjaantumiseksi lähiaikoina ovat tällä hetkellä hyvät.
Raportit ovat luettavissa kokonaisuudessaan Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socomin sivuilla |
| |
Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.
Yhteistyöterveisin, Socomilaiset. |
| |
|