Socomin uutiskirje 7/2023 Avaa selaimessa
Socomin palvelut ja hankkeet -Prezi esitys
Syksyiset terveiset sosiaalityön osaamisen koordinaatiosta!

Syksy ja arki ovat saapuneet, joten nyt on aika varmistaa oppimisen ja tiedon äärelle pysähtymisen hetkiä osaksi työpäivää. Sosiaalityön osaamisen koordinaatio järjestää Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden kanssa yhteistyössä syksyn aikana erilaisia webinaareja; palvelutehtäväkohtaisia osaamisfoorumeja, sosiaalityön virtuaalisia aamukahveja sekä koulutuksia laajasti sosiaalihuollon henkilöstölle. Tervetuloa mukaan näihin tilaisuuksiin!

Syksyyn kuuluu myös sadonkorjuu ja nyt pääsemme nauttimaan yhteiskehittämisen tuloksista. Työn painopiste on osaamisen vahvistamisen lisäksi kohdentunut yhteiskehittämiseen Kaakkois-Suomen hyvinvointialueiden kanssa Tulevaisuuden sote-keskushankkeen tiimoilta. Etelä-Karjalassa työstimme sosiaalihuollon toimintamallin kuvausta ja Kymenlaaksossa laadimme selvityksen sosiaalihuollon asiakasohjauksen nykytilasta.

Kymenlaakson hyvinvointialueen sosiaalihuollon asiakasohjauksen nykytilan kartoitus avaa sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaisia yhtäläisyyksiä sekä eroavaisuuksia palveluohjauksen ja neuvonnan osalta. Nykytilakuvaus toi näkyväksi myös sosiaalihuollon ajankohtaisia ilmiöitä, asiakkaan tilanteen arviointiin liittyviä kysymyksiä sekä asiakasneuvonnan tärkeän merkityksen osana sosiaalihuollon palveluprosessia. Selvitys tulee toimimaan asiakasneuvonnan jatkokehittämisen tukena Kymenlaakson hyvinvointialueella.

Etelä-Karjalan kanssa toteutetussa sosiaalihuollon toimintamallin kuvauksessa loimme visuaalisen mallinnuksen, jossa on kuvattuna lakisääteisten sosiaalihuollon palvelujen järjestämisen kokonaisuus, mm. sosiaalityön tavoitettavuus sekä sosiaalityön keskeiset tehtävät eri palveluissa. Toimintamallin hyödyntämisestä ja mahdollisesta jatkokehittämisestä vastaa Etelä-Karjalan hyvinvointialue.

Sosiaalityön osaamisen koordinaatio haluaa kiittää lämpimästi kaikkia yhteiskehittämiseen osallistuneita sujuvasta, innostavasta ja ammatillisesta yhteistyöstä! 

 

Sosiaalityön virtuaaliset aamukahvit

Marraskuun aamukahvit 2023

Ilmoittaudu tästä.


Joulukuun aamukahvit 2023

Ilmoittaudu tästä.

 

Sosiaalinen raportointi

Osallistu sosiaalista raportointia koskevaan kyselyyn ja osallistu S-ryhmän 20€:n lahjakortin arvontaan. Kyselyyn voi vastata 13.10.2023 asti tästä.

Sosiaalisen raportoinnin infot

Ilmoittaudu 3.10.2023 infoon tästä.

Ilmoittaudu 11.10.2023 infoon tästä.

Terveisin,

Hanna Savolainen ja Hanna Jokimies

 

Kansa-koulu 5 -hanke sekä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueet sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisen yhteisellä asialla

Kansa-koulu 5-hankkeen toiminta sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämiseksi on jatkunut kesän jälkeen hyvällä vauhdilla kansallisella tasolla sekä yhteistyössä sosiaalihuollon yksityisten organisaatioiden ja hyvinvointialueiden kanssa. Yksityisille organisaatioille suunnatut kirjaamisvalmennukset ovat käynnistyneet ja vuoden lopussa yksityisissä sosiaalipalveluissa tulee työskentelemään monta uutta kirjaamisasiantuntijaa. Hyvinvointialueiden työntekijöille suunnattujen kirjaamisvalmennusten vuoro on ensi vuoden alussa ja valinnat uusista kirjaamisvalmennettavista hanke toteuttaa syksyn aikana yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa. Kansa-koulun kirjaamisvalmennus antaa valmiudet toimia työyhteisön kirjaamisasiantuntijana, ja kun tulevien kirjaamisasiantuntijoiden rooli on mietittynä valmiiksi hyvinvointialueella, pääsee valmennuksen käynyt työntekijä hyödyntämään saamaansa kirjaamisasiantuntijuutta työssään ja hyvinvointialue saa tarvitsemaansa kirjaamisosaamista. 

Syksyn myötä uuden asiakastietolain voimaantulo sekä Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa ovat taas aiempaa lähempänä. Uusi asiakastietolaki tulee voimaan 1.1.2024 ja tämän jälkeen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastiedon käsittelyä koskevat säädökset löytyvät pääasiassa yhdestä laista. Kanta-palvelujen käyttöönotolle on asetettu vaiheittain etenevät määräajat. Lapsiperheiden, työikäisten ja iäkkäiden palvelutehtävissä tulee asiakirjat alkaa tallentamaan Kantaan viimeistään syksyllä 2024 ja tämän jälkeen asiakirjojen tallentamisvelvoite Kantaan laajenee muihin palvelutehtäviin asetettujen määräaikojen mukaan. Kanta-palvelujen käyttö edellyttää asiakastietojärjestelmää, johon asiakastiedot kirjataan rakenteisina asiakirjoina ja tallennus Kantaan on mahdollista. Ammattilaisten kirjaaminen ei muutu siltä osin, että jatkossakin ammattilaisen vastuulla on harkita mitä hän asiakastyöstä kirjaa ja kirjata tulee asiakkaan asian hoitamisen kannalta riittävät ja tarpeelliset asiat. Samalla kuitenkin jokaisen ammattilaisen tulee ottaa haltuun, mitä rakenteinen kirjaaminen kokonaisuudessaan tarkoittaa ja millaista uutta kirjaamisen tapaa ja osaamista se vaatii. Kanta-palvelujen käyttöönoton myötä on asiakkailla mahdollisuus nähdä Omakannassa heistä sosiaalihuollossa tallennettuja asiakirjoja sekä samalla yhteisen sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston avulla mahdollistuu tarvittaessa asiakastiedon sujuva käyttö eri alueiden ja toimijoiden välillä. Lisäksi tulemme saamaan aiempaa paremmin tietoa sosiaalihuollon asiakkaista, heidän palvelutarpeistaan ja palvelujen käytöstä niin johtamista kuin esimerkiksi tutkimuskäyttöä varten. 

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueilla sosiaalihuollon ammattilaisten kirjaamisosaamista sekä Kanta-palvelujen käyttöönottoa on kehitetty ja valmisteltu jo useamman vuoden ajan. Tämän työn tuloksia molemmat hyvinvointialueet ovat myös olleet esittelemässä muille hyvinvointialueille Kansa-koulu 5-hankkeen työpajoissa. Alueilla toimii eri palveluissa työskentelevistä ammattilaisista kootut sosiaalihuollon kirjaamisverkostot sekä luotuna on toimintamallit, millä tavalla hyvinvointialueella kirjaamista kehitetään ja edistetään sekä tehdään toimeenpanoa ja linjauksia koskevia päätöksiä. Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittäminen, osaamisen vahvistaminen sekä Kanta-palveluihin valmistautuminen ovatkin Kaakkois-Suomessa lähtökohtaisesti hyvällä mallilla. Tästä alueiden on myös jatkaa, sillä kirjaamista koskevat asiat kaikkinensa kuuluvat jatkuvan kehitystyön alle. Kansa-koulu 5-hanke tukee osaltaan alueilla tapahtuvaa sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämistyötä yhteisen tekemisen merkeissä.  

Kansa-koulu 5 -hankkeen uutiskirjeen tilaajana saat hankkeen viimeisimmät kuulumiset suoraan itsellesi. Tilaa hankkeen uutiskirje sähköpostiisi, jos et ole vielä tilaaja! Voit myös käydä lukemassa viimeisimmät uutiskirjeet joko suomeksi tai ruotsiksi.

Kansa-koulu 5 -hankkeen Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson aluekoordinaattorina toimii Hanna Jokimies, hanna.jokimies@socom.fi Jos sosiaalihuollon kirjaamiseen liittyvät asiat mietityttävät, ota yhteyttä! 

Kunnallinen Toimeentulotuki Ehkäisevän Lastensuojelun Välineenä

Save The Date: hankkeen loppuseminaari järjestetään perjantaina 3.11.2023 klo 9-11:30. Tapahtuma pidetään etänä webinaarimuodossa. Webinaarin ohjelmasta ja ilmoittautumisesta tiedotetaan myöhemmin.

Itä-Suomen yliopiston koordinoimassa VTR-hankkeessa tarkastellaan sekä kunnallisen toimeentulotuen että lastensuojelun avohuollon lastensuojelujärjestelmään kohdistuvia vaikutuksia. Socom vastaa Kymenlaakson hyvinvointialueella Policy Lab prosessin toteutuksesta. Loppuseminaarissa esitellään mm. Policy Lab -prosessin ja koko hankkeen tuloksia.

Lisätietoa hankkeesta löytyy Socomin kotisivulta VTR -hanke – Socom tai Itä-Suomen yliopistolta

Työn iloa,

Andreas Baldschun, andreas.baldschun@socom.fi

Sosiaali- ja potilasasiamiehet mukana OLKA-pisteiden avauksessa Kouvolassa ja Kotkassa.

Kymenlaakson hyvinvointialueella vietettiin asiakas- ja potilasturvallisuusviikkoa 18.-21.9.2023. Yhtenä teemana oli Kymenlaaksossa aloittanut OLKA-toiminta, joka on järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. OLKA-pisteet löytyvät Kymenlaakson keskussairaalasta sekä Ratamokeskuksesta. Sosiaali- ja potilasasiamiehet olivat mukana OLKA-pisteiden avauksessa Kouvolassa ja Kotkassa. 

Potilas- ja sosiaaliasiamiehet jalkautuvat syksyllä 2023 seuraavasti:

  • 4.10.2023 klo 10–12.00 Pointti Porukkatalo, Savonkatu 23, Kouvola
  • 12.10.2023 klo 11–12.00 Pulju, Mettäläntie 2, Elimäki
  • 24.10.2023 klo 10–11.30 Muorikka, Taruraitti 2, Kotka
  • 7.11.2023 klo 10–12 Jaalatalo, Salparinteentie 1, Jaala
  • 9.11.2023 klo 10.30–11.30 Ratikka, Isännänraitti 3, Kotka
  • 9.11.2023 klo 12.30–14.00 Alvariska, Harjukatu 2, Kotka
  • 13.11.2023 klo 12–13.30 Kumppanuustalo Hilma, Kadettikoulunkatu 3, Hamina
  • 14.11.2023 klo 11–12 Kamari, Paperitehtaantie 2, Myllykoski

 

Potilasasiamies Mirja Piispa ja sosiaali- ja potilasasiamies Pirkko Haikara 19.9.2023 Ratamokeskuksen OLKA-pisteellä. 

COVID-19-pandemian aiheuttamat muutokset lapsen tilanteen arviointiprosessiin

Eveliina Heino, Minna Veistilä ja Tuuli Lamponen kertovat tutkimusartikkelissaan, millaisia muutoksia COVID-19-pandemia on aiheuttanut lapsen tilanteen arviointiin lapsi- ja perhepalveluissa sekä lastensuojelussa. Tutkimus pohjautuu esihenkilöhaastatteluihin. 

Keskeiset tulokset

  • Etäyhteyksien käyttö lisääntyi
  • Sosiaali- ja terveyspalveluihin pääsy ja arvioinnin määräajat venyivät
  • Riskien arviointi monimutkaistui

Artikkeli on osa Lastensuojelu lapsen etuna? Lapsen hyvinvoinnin arviointi lastensuojelun rajapinnoilla (ETU) -tutkimuksen raportointia. Tutkimushanke päättyi vuoden 2022 lopussa.

Heino, Eveliina & Veistilä, Minna & Lamponen, Tuuli (2023)

Changes to assessments of child well-being brought about by the COVID-19 pandemic – Finnish family services and child welfare services supervisors’ perspective. (COVID-19-pandemian aiheuttamat muutokset lapsen tilanteen arviointiprosessiin – Lapsi- ja perhepalveluiden sekä lastensuojelun esihenkilöiden näkökulmia) European Journal of Social Work. 

Tutustu artikkeliin tästä

Lisää ETU-tutkimuksen tuloksia

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa