Socomin uutiskirje 5/2024 Avaa selaimessa
Arvoisa uutiskirjeen lukijamme,

Viime uutiskirjeessä pyysimme teitä osallistumaan kanssamme vaikutusten ennakkoarviointiin Socomin tulevaisuusskenaarioista päätöksenteon tueksi. Lähetimme kyselylinkkiä kaiken kaikkiaan yhteensä noin tuhannelle sidosryhmäämme kuuluvalle. Linkkiä avattiin 486 kertaa ja siihen aloitettiin vastaamaan 57 kertaa, ja lopulta vastauksia annettiin 29 kertaa. Aihe ei ole helppo oman organisaatiomme sisälläkään. Lämpimästi kiitos Sinulle, joka annoit aikaasi ja vastasit! 🤗

Vastausprosentin jäädessä pieneksi ei luotettavia johtopäätöksiä vastausten perusteella voi tehdä. Vastaajista kuitenkin suurin osa (38 %, n=11) edusti meille tärkeää asiakasta eli hyvinvointialuetta. Vastausten mukaan vaihtoehdoissa on nähtävissä erilaisia heikkouksia ja vahvuuksia. Toisaalta nähtiin riskiä alueellisen kehittämistyön ohenemiseen, toisaalta myönteistä vaikutusta YTA-tason TKI-osaamisen vahvistumiseen, myös alueellisesti.  Toisaalta riskinä nähtiin hyvinvointialueen kehittämisen perustuminen hyvin pitkälti katkonaiseen hankerahoitukseen, mutta niin se on osittain Socomillakin ollut. Eräässä avoimessa vastauksessa kommentoitiinkin, että "sinänsä on sama kuka TKI-toimintaa hallinnoi, kunhan se on pitkäjänteistä ja lähellä varsinaista asiakastyötä". Eräs toinen kommentti kuului, että "Integroituminen YTAan tai siirtyminen osaksi hyvinvointialueen toimintaa mahdollistaisi asiantuntijatason henkilöstölle pitkäjänteisempää kehittämisresurssia, mutta palvelutoiminnan kannalta yritysmuotoinen toiminta voisi olla kannattavin". Hyvinvointialueen toiminnaksi siirtymisessä taloudelliset paineet ja resurssien puute nähtiin vastauksissa useimmin toistuvana uhkana. Palvelutuotannon (sosiaali- ja potilasasiavastaavat, vammaisten tulkkauspalvelut ja AAC-ohjaus ja -opetus sekä lasten edunvalvonnan koordinaatio lastensuojelu- ja rikosasioissa ja TKI-toiminta) osalta ei ollut huomattavaa eroa hieman kielteisten ja neutraalien vaikutusten osalta eri tulevaisuusskenaarioissa. Hivenen myönteisimpänä nähtiin vastausten mukaan palvelutuotannossa vaihtoehto, että Socom jatkaisi liiketoimintaa kehittämällä.  Eräässä avoimessa vastauksessa kommentoitiin asiaa myös näin: "Socomilla olevien palvelujen tuottaminen hyvinvointialueen sisällä ei mahdollista puolueettomuuden näkökulman säilymistä. Palvelujen kannalta Socomin säilyminen Oy-pohjalla tai YTA-tasolla olisi paras vaihtoehto."

Olemme Socomin hallituksen ja omistajaohjauksen keskusteluissa käyneet eri vaihtoehtoja läpi. Vietimme myös 3.6. omalla väellä kehittämispäivää Savitaipaleen Olkkolan Hovilla näiden asioiden äärellä. Sosiaali- ja terveysministeriöltä tullee tarkempia tietoja mahdollisesta siirtymäajasta ja sen rahoituksesta vasta myöhemmin syksymmällä. Asetus osaamiskeskuksista on tulossa kesäkuun aikana seitsemän viikon lausuntoajalla lausunnolle. Jatkamme kesän aikana eri vaihtoehtojen analyysejä millaisia kasvu- ja rahoitusmahdollisuuksia meillä voisi olla liiketoiminnan kehittämisen kautta edetä, mutta myös millaisia kustannusvaikuttavuuksia liittyy vaihtoehtoisesti YTA-aluetason osaamiskeskustoimintaan ja hyvinvointialuetason toimintaan.

Vastaan mielelläni palautteisiin ja kysymyksiin, joten olethan rohkeasti yhteydessä. Uutiskirje jää kesätauolle, ja tiedotamme jälleen asioiden etenemisestä elokuussa.

Aurinkoa kesääsi! 🫡

Ystävällisin terveisin, tj Tea

Kuva 3.6.2026 Socomin kehittämispäivä, Olkkolan hovi Savitaipale

Asiantuntijan työ Socomilla: Erikoissuunnittelijat

Marjukka Heikkilä

Erikoissuunnittelija, YTK

Salpausselänkatu 40 A
45100 Kouvola
puh. 050 408 4712
marjukka.heikkila@socom.fi

Erikoissuunnittelijan työ Socomilla on ollut mielenkiintoista. Minulla on jo lähes 30 vuoden kokemus sosiaalityön eri tehtävistä. Tulin Socomille vuonna 2012 ja olen päässyt hyvin hyödyntämään työssäni pitkää sosiaalityön kokemustani sekä opintojen tuomaa asiantuntemusta.

Socomilla tehtäväni ja työaikani ovat koostuneet aina useammasta asiakokonaisuudesta. Tehtäväni ovat liittyneet alusta alkaen vahvasti lapsen oikeuksien vahvistamiseen ja nimenomaan lapsen edunvalvonnan prosessien kehittämiseen lastensuojelussa sekä perheen sisäisissä rikosepäilyissä. Alueen molemmista maakunnista muodostunut lastensuojelun ”rukkasryhmä” oli nähnyt sen vahvana kehittämisen tarpeena. Kaakkois-Suomi onkin tässä asiassa lasten oikeuksien edellä kävijä. Tämän lisäksi olen työskennellyt eri tehtävissä useissa kehittämishankkeissa aikuissosiaalityön, lapsiperheiden sosiaalityön, lastensuojelun, ikäihmisten palveluiden kehittämisen kokonaisuuksissa sekä vahvistamassa kulttuurihyvinvoinnin ja sosiaalipalveluiden sekä monialaisen yhteistyön yhteensovittamista. On valmistunut useita toimintamalleja ja näiden lisäksi olen saanut ollut kirjoittamassa useampia julkaisuja ja viemässä monia alueellisia sosiaalityöhön liittyviä prosesseja eteenpäin. Työni liittyy edelleen vahvasti alueellisten kehittämisprosessien ja lapsen oikeuksien edistämiseen, uusiin avauksiin sekä yhteensovittamiseen.

Olen pitänyt työstäni Socomilla, sen antamista uusista näkökulmista sekä mahdollisuuksista olla kehittämässä ja luomassa uusia sosiaalihuollon käytäntöjä. Palvelutuotannosta erillinen sosiaalihuollon kehittämisorganisaatio on ollut mielestäni toimiva rakenne ja suunnattujen resurssien myötä (rahoitus) on ollut mahdollisuus kehittää kulloinkin kohteena olevaa sosiaalityön palvelua, yhteistyötä ja käytäntöjä. Socomilla on kehittämistyössä vahva paikkansa Kaakkois-Suomessa ja yhä enemmän mietimme miten sosiaalityössä tutkitun tiedon ja käytännön työn välinen yhteys varmistettaisi.

Vapaa-ajallani liikun (erityisesti luonnossa), mökkeilen, opiskelen ja vietän aikaa perheeni ja läheisteni kanssa.

Hanna Jokimies

Erikoissuunnittelija, sosiaalityöntekijä (YTM) ja sosionomi (AMK)

Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta
044 748 5310
hanna.jokimies@socom.fi

Olen työskennellyt Socomilla erilaisissa hankkeisiin liittyvissä kehittämistehtävissä vuodesta 2019 alkaen. Ennen Socomille tuloa työskentelin aikuissosiaali- ja toimeentulotukityössä ja noilta vuosilta kertynyt työkokemus, osaaminen sekä ymmärrys sosiaalihuollosta ja sen asiakkaista ovat olleet vahvuuksia nykyisissä kehittämistehtävissä.  

Tällä hetkellä työni Socomilla keskittyy rakenteellisen sosiaalityön kehittämiseen. Työtä tehdään kansallisella tasolla sekä hyvinvointialueiden kanssa, ja on ollut hienoa olla mukana viemässä eteenpäin rakenteellista sosiaalityötä sekä luomassa rakenteita ja toimintakäytäntöjä rakenteelliselle sosiaalityölle. Nykyinen työni on myös hyvää jatkumoa aiemmille vuosilleni Socomilla, jolloin työskentelin sosiaalisen raportoinnin sekä laajemmin sosiaalihuollon kehittämisen sekä sosiaalialan ammattilaisten osaamisen vahvistamisen parissa. Lisäksi olen ollut aiemmin mukana kehittämässä sosiaalihuollon rakenteista kirjaamista sekä teknologian käyttöä iäkkäiden kotihoidossa. 

Kehittämistyössä minua innostaa uuden äärellä oleminen ja se, että pääsee viemään eteenpäin asioita työkavereiden ja usein monien erilaisten verkostojen ja yhteistyötahojen kanssa. Samalla oppii myös uutta ja uudenlaisia näkökulmia, mikä on aina kiinnostavaa ja pitää mielen virkeänä.

Sosiaalisen raportoinnin kevätkausi tuotti taas paljon arvokasta tietoa

Toukokuun lopussa päättyi Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden sosiaalisen raportoinnin kevätkausi 2024. Kauden aikana alueilla työskentelevät sosiaalialan ammattilaiset raportoivat yhteensä 30 asiakastyössä havainnoimastaan asiasta tai ilmiöstä. Raporteista 8 tehtiin Etelä-Karjalan hyvinvointialueella ja 22 Kymenlaakson hyvinvointialueella. Raportoinneissaan ammattilaiset toivat monipuolisesti esille muun muassa, millaisia palvelutarpeita eri asiakasryhmillä on ja miten palveluita tulisi kehittää vastaamaan olemassa olevia tarpeita. Nämä eivät rajautuneet vain sote-palveluihin, vaan myös muiden toimijoiden palveluihin ja toimintakäytäntöihin. Ammattilaiset raportoivat myös esimerkiksi asumiseen liittyvistä ilmiöistä sekä niin toimimattomista yhteistyötavoista viranomaisten välillä kuin myös toimivista käytännöistä ja yhteistyöstä eri toimijoiden välillä. Kauden raportoinnit etenevät käsiteltäviksi hyvinvointialuilla, jolloin myös alueilla sovitaan jatkotoimista. 

Socom on tuottanut lomakepohjaista sosiaalista raportointia Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialuille vuodesta 2021 alkaen ja kevään 2024 aikana toimintamallia kehitettiin hyvinvointialueiden kanssa osana muuta rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä. Tämän myötä uudistettu sosiaalisen raportoinnin lomake otettiin käyttöön kesäkuun alussa ja samalla Etelä-Karjalan hyvinvointialue otti sosiaalisen raportoinnin omaksi toiminnakseen. Sitä vastoin Socom jatkaa sosiaalisen raportoinnin tuottamista Kymenlaakson hyvinvointialueelle. Kehittämistyön myötä uudistamisen alla on myös viestintä henkilöstölle ja tuleva syksy näyttää, millä tavalla tämä uudistamistyö on edennyt. 

Kesän ajalla Socomin rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen lomailee ja valmistautuu syksyyn. Syksyllä jatkuu tiivis yhteistyö Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden kanssa, kun Socom tukee alueita rakenteellisen sosiaalityön rakenteiden ja toimintakäytäntöjen luomisessa ja vahvistamisessa. Syksyllä on myös tulossa Ota RAKE-haltuun webinaarit, joihin ilmoittautuminen on meneillään. Ilmoittaudu mukaan ja tule kuulolle. Ilmoittautumalla saat webinaarin tallenteen ja voit katsoa tallenteen sinulle sopivaan aikaan. 

Rakenteellisessa sosiaalityössä meneillään!

Sosiaalinen raportointi Kymenlaakson hyvinvointialueen sosiaalialan ammattilaisille. Sosiaalisen raportoinnin syyskausi 2024 on käynnissä. Jos olet havainnut jonkin raportoitavan asian tai ilmiön, voit käydä raportoimassa tästä

Ota RAKE haltuun! -tilaisuudet 

• Ilmoittaudu 25.9.2024 webinaariin tästä.

• Ilmoittaudu 3.10.2024 webinaariin tästä.

• Ilmoittaudu 14.10.2024 webinaariin tästä.

Hyvää kesän aikaa ja tavataan rakenteellisen sosiaalityön kehittämisen merkeissä,

Hanna Savolainen, hanna.savolainen@socom.fi ja
Hanna Jokimies, hanna.jokimies@socom.fi 

Etelä-Karjalan sosiaali- ja potilasasiavastaavat osallistuvat torikiertueelle

Olet lämpimästi tervetullut keskustelemaan Etelä-Karjalan hyvinvointialueen sosiaali- ja potilasasiavastaavien kanssa Omaishoitajien ja muiden kumppaneiden järjestämällä torikiertueella heinä-elokuussa. Kiertueen tarkoituksena on tiedottaa Etelä-Karjalan asukkaita ja alueella vierailevia terveydenhuollon potilaan ja sosiaalihuollon asiakkaan oikeuksista, vastailla sosiaali- ja terveyspalveluja koskeviin kysymyksiin sekä kuulla kokemuksia palveluista.  

Kiertue on osa sosiaali- ja potilasasiavastaavien lakisääteistä tehtävää tiedottaa potilaan oikeuksista.

Meidät löytää seuraavista paikoista: 

  • Ke 31.7. Lemin iltatori klo 16-18 
  • La 3.8.   Luumäki (Taavetti) klo 10-12  
  • Ti 6.8. Taipalsaaren torialue, jäätelökioski klo 12-14 
  • To 8.8. Simpeleen tori klo 9-11  
  • To 8.8. Parikkalan tori klo 12-14  
  • Pe 9.8. Savitaipaleen tori klo 10-12 
  • Pe 16.8. Ruokolahden tori klo 14-16 
  • Ke 14.8. Imatra, Imatrankosken tori klo 10-12 
  • To 15.8. Joutsenon tori       klo 10-12  
  • Pe 23.8. Lappeenrannan kauppatori klo 10-12  
  • Pe 30.8. Imatra, Vuoksenniskan tori klo 10-12  

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa