Sosiaalityön osaamisen koordinaation tehtävänä on ollut vahvistaa ja kehittää sosiaalityön osaamista Kaakkois-Suomessa. Työtä on tehty yhteistyössä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeiden ja sosiaalipalvelujen kanssa. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeiden päättyessä vuoden 2023 lopussa, on myös Sosiaalityön osaamisen koordinaation toiminta päättymässä. On aika katsoa, mitä on tehty ja kiittää kaikkia Sosiaalityön osaamisen koordinaation yhteistyökumppaneita ja toiminnassa mukana olleita.
Sosiaalityön osaamisen koordinaation järjestämät sosiaalityön virtuaaliset aamukahvit tavoittivat vuosien aikana suuren määrän sosiaalipalveluissa työskenteleviä ammattilaisia. Aamukahvien kantavana teemana oli tarjota ammattilaisille osaamisen vahvistamista niin, että aamukahvien vaihtuvilla aiheilla vastattiin mahdollisimman monen eri sosiaalipalveluissa työskentelevän ammattilaisen osaamistarpeisiin. Vastaavasti palvelutehtäväkohtaisten osaamisfoorumien aiheet suunniteltiin yhdessä hyvinvointialueiden palvelujen kanssa ja näin vastattiin niihin osaamistarpeisiin, joita palvelut pitivät ajankohtaisina ja tarpeellisina. Osaamisfoorumeilla Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson sosiaalialan ammattilaiset myös jakoivat toisilleen hyviä toimintamalleja. Lisäksi Sosiaalityön osaamisen koordinaatio koordinoi verkostoa, jossa hyvinvointialueet yhdessä suunnittelivat ja järjestivät yhteisiä täydennyskoulutuksia sosiaalihuollon henkilöstölleen. Täydennyskoulutukset vetivät runsaasti osallistujia ja yhteisellä tekemisellä saatiin näissäkin tilaisuuksissa vahvistettua monen ammattilaisen osaamista.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen kanssa Sosiaalityön osaamisen koordinaatio työsti sosiaalihuollon toimintamallin kuvauksen, jonka pohjalta alueella jatkettiin sosiaalipalvelukohtaisten kuvausten mallintamista. Vastaavasti Kymenlaakson hyvinvointialueelle Sosiaalityön osaamisen koordinaatio tuotti asiakasneuvonnan nykytilan kuvauksen asiakasneuvonnassa työskentelevien ammattilaisten haastatteluiden perusteella. Sosiaalityössä käytettävien psykososiaaliset työmenetelmien koonti sekä sosiaalialan ammattilaisille suunnattu psykososiaalisten työmenetelmien osaamistarvekysely sisältyivät myös toimenpiteisiin.
Sosiaalisen raportoinnin vakiinnuttaminen Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson sosiaalipalveluihin sekä rakenteellisen sosiaalityön osaamisen vahvistaminen olivat Sosiaalityön osaamisen koordinaatiossa edistettäviä asioita. Tämä kehittämistyö piti sisällään sosiaalisen raportoinnin lomakkeen hallinnoinnin ja tiedonkulusta vastaamisen, raportointikoosteet sosiaalipalvelujen johdolle, sosiaalisen raportoinnin vuosikoosteet 2021 ja 2022 sekä infotilaisuudet sosiaalisesta raportoinnista henkilöstölle. Sosiaalityön osaamisen koordinaatio toteutti henkilöstölle myös kyselyn sosiaalisesta raportoinnista ja oli mukana järjestämässä tilaisuuksia rakenteellisesta sosiaalityöstä. Sosiaalinen raportointi osoittautui välineeksi, jolla voidaan saada sosiaalihuoltolain rakenteellisen sosiaalityön (1301/2024, 7 §) hengen mukaan sosiaalialan ammattilaisten asiantuntemus esille johtamisen ja kehittämisen tueksi.
Sosiaalityön osaamisen koordinaation toiminnan päättyessä, ei kuitenkaan Socomin ja Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden yhteistyö pääty. Yhteistyö jatkuu vuonna 2024 ja se tulee keskittymään rakenteellisen sosiaalityön kehittämiseen ja rakenteellisen sosiaalityön osaamisen vahvistamiseen Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueilla. Sosiaalityön osaamisen koordinaation mennyt toiminta antaa tulevalle yhteistyölle hyvän pohjan sekä yhteistyöverkostot.
Sosiaalityön osaamisen koordinaatio kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita ja toiminnassa mukana olleita. Toivotamme myös rauhaisaa joulun aikaa sekä hyvää vuotta 2024!
Sosiaalityön osaamisen koordinaatiosta yhteistyöterveisin,
Hanna Jokimies ja Hanna Savolainen |