Socomin uutiskirje 9/2023 Avaa selaimessa
Socomin palvelut ja hankkeet -Prezi esitys
Kansa-koulu 5-hanke – sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisen asialla

Kansa-koulu 5 -hanke rauhoittuu joulun aikaan, mutta pian vuoden 2024 alussa alkavat hyvinvointialueille kohdennetut kirjaamisasiantuntijavalmennukset sekä jatkuu muu sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämistä ja osaamista vahvistava työ. Vuonna 2023 Kansa-koulu 5-hankkeen kansallisissa sekä alueellisissa verkostoissa jaettiin kokemuksia, tietoa, osaamista, käytäntöjä sekä toimintamalleja siitä, kuinka ja millaisilla rakenteilla sosiaalihuollon kirjaamista on kehitetty ja kehitetään. Kansa-koulu 5-hankkeessa sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämistä ja osaamisen vahvistamista tehdäänkin laajalla yhteistyöllä ja monissa verkostoissa. Mukana ovat hyvinvointialueet ja yksityiset organisaatiot. Myös oppilaitosten merkitys on suuri, sillä luodaanhan oppilaitoksissa pohja ammatilliselle osaamiselle, johan myös kirjaaminen kuuluu. 

Sosiaalihuollon kirjaamisen muutos etenee vuonna 2024. Kirjaamisessa otetaan käyttöön yhä enenevässä määrin THL:n määrittämät kansalliset ohjeet, rakenteinen kirjaaminen ja Kanta-palvelut. Lisäksi sosiaalipalvelujen tiedot alkavat näkyä asiakkaalle OmaKannassa. Samalla uudistuu myös sosiaalihuollon tiedonkeruu ja alamme saada tietoa sosiaalihuollon asiakkaista ja palveluista aivan uudella tapaa. Tiedot muodostetaan sosiaalihuollossa tehtyjen kirjausten perusteella, joten kirjaamisen tärkeys ja merkitys osana jokaisen sosiaalihuollon ammattilaisen työtä korostuu. Kansa-koulu 5-hanke tukee osaltaan muutosta ja jatkaa tulevana vuonna kehittämistyötä sosiaalihuollon kirjaamisen parissa.

Kansa-koulun hankeväki toivottava kaikille hyvää joulun aikaa ja vuotta 2024!

Kansa-koulu 5 -hankkeen Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson aluekoordinaattorina toimii Hanna Jokimies, hanna.jokimies@socom.fi 

Kansa-koulu 5 -hankkeen uutiskirjeen tilaajana saat hankkeen viimeisimmät kuulumiset suoraan itsellesi. Tilaa hankkeen uutiskirje sähköpostiisi, jos et ole vielä tilaaja! Voit myös käydä lukemassa viimeisimmät uutiskirjeet marraskuulta suomeksi tai ruotsiksi sekä joulukuulta suomeksi tai ruotsiksi.

Kansa-koulu 5 -hankkeen toimintakausi on 1.1.2023–31.3.2024. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hankkeelle avustusta. Avustus on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU).

Sosiaali- ja potilasasiamiestoiminta laajenee

Vuoden 2024 alussa astuu voimaan uusi laki, jossa säädetään potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnan järjestämisestä, riippumattomuudesta, kelpoisuudesta ja tehtävistä sekä henkilötietojen käsittelystä. Lakimuutoksen myötä nykyisten asiamies -nimikkeiden sijaan otetaan käyttöön sukupuolineutraalit nimikkeet potilasasiavastaava ja sosiaaliasiavastaava.

Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien tehtävät vastaavat pitkälti nykyisiä potilas- ja sosiaaliasiamiesten tehtäviä. Aiemmin tehtäväkenttä on koskenut ainoastaan julkisia palveluja, mutta jatkossa tehtäväkenttä laajenee koskemaan myös yksityistä palvelutuotantoa. Vastaavien tehtävänä on muun muassa neuvoa ja ohjata potilaita, asiakkaita ja heidän läheisiään sekä avustaa muistutusten tekemisessä. Lisäksi vastaavat neuvovat, miten kantelu, oikaisuvaatimus, valitus, vahingonkorvausvaatimus, potilas- tai lääkevahinkoa koskeva korvausvaatimus tai muu potilaan terveydenhuollon oikeusturvaan liittyvä asia voidaan panna vireille toimivaltaisessa viranomaisessa. Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien tulee myös seurata potilaiden ja asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä, sekä laatia siitä vuosittain selvitys toiminnan järjestäjälle.

Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien ydintehtävä on toimia asiakkaan ja potilaan oikeuksien edistämiseksi. Lakiuudistuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toimintaa keskittämällä se hyvinvointialueille. Palvelu on myös jatkossa asiakkaille maksutonta, eikä hyvinvointialue peri palvelusta maksua myöskään yksityisiltä palveluntuottajilta. Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toimintaa valvovat aluehallintovirastot ja Valvira, kuten nykyisinkin. Valtakunnallista rekisteriä potilas- ja sosiaalivastaavista pitää Valvira.

Sosiaali- ja potilasasiavastaavina Etelä-Karjalassa toimivat 1.1.2024 alkaen Taija Kuokkanen puh. 050 555 8553 ja Heli Tiusanen puh 044 748 5306. Heidät tavoittaa maanantaista torstaihin.

Kunnallinen Toimeentulotuki Ehkäisevän Lastensuojelun Välineen hanke on päättynyt

Itä-Suomen yliopiston koordinoimassa VTR-hankkeessa tarkasteltiin sekä kunnallisen toimeentulotuen että lastensuojelun avohuollon lastensuojelujärjestelmään kohdistuvia vaikutuksia. Socom on vastannut Kymenlaakson hyvinvointialueella Policy Lab prosessin toteutuksesta. Hankerahoitus on tullut Sosiaali- ja terveysministeriön - Sosiaalityön yliopistotasoisen tutkimuksen valtionavustuksesta. Hanke on toteutettu ajalla 2021-2023. Hankkeen tuloksena laadittiin suositukset hyvinvointialueelle ja sosiaali- ja terveysministeriölle Policy Brief tiedostona. Policy Brief sisältöön voi tutustua tästä linkistä.

Lyhyesti tilastollisen tutkimuksen mukaan:

  • Täydentävä toimeentulotuki puskuroi lastensuojelun kysyntää. 
  • Yhden vanhemman talouksille suunnattu lyhytaikainen toimeentulotuki ehkäisee lastensuojelun kysyntää.
  • Täydentävä toimeentulotuki puskuroi köyhyyden ja lastensuojeluilmoitusten välistä yhteyttä sitä voimakkaammin, mitä enemmän kunnassa on köyhyyttä.

Policy Lab-prosessissa tiedusteltiin Kymenlaakson hyvinvointialueen työntekijöiden ja kokemusasiantuntijoiden näkemyksiä tilastollisen ja haastattelututkimuksen tuloksista. Tutkimuksen mukaan:

  • Taloudellinen tuki on tehokas lastensuojelun interventio, jos se on osa suunnitelmallista sosiaalityötä.
  • Suunnitelmallinen työ edellyttää tiivistä yhteistyötä lastensuojelun ja taloudellisen tuen myöntävän yksikön kanssa.
  • Suunnitelmallinen työ edellyttää selkeitä ohjeistuksia. Sosiaalityöntekijät kärsivät eettisestä kuormituksesta epäselvien linjausten ja puutteellisten taloudellisen tuen mahdollisuuksien vuoksi

Lisätietoa hankkeesta löytyy Socomin kotisivulta VTR -hanke – Socom tai Itä-Suomen yliopistolta

Sosiaalityön osaamisen koordinaation toimintaan sisältyi paljon – kiitos yhteistyöstä

Sosiaalityön osaamisen koordinaation tehtävänä on ollut vahvistaa ja kehittää sosiaalityön osaamista Kaakkois-Suomessa. Työtä on tehty yhteistyössä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeiden ja sosiaalipalvelujen kanssa. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeiden päättyessä vuoden 2023 lopussa, on myös Sosiaalityön osaamisen koordinaation toiminta päättymässä. On aika katsoa, mitä on tehty ja kiittää kaikkia Sosiaalityön osaamisen koordinaation yhteistyökumppaneita ja toiminnassa mukana olleita.

Sosiaalityön osaamisen koordinaation järjestämät sosiaalityön virtuaaliset aamukahvit tavoittivat vuosien aikana suuren määrän sosiaalipalveluissa työskenteleviä ammattilaisia. Aamukahvien kantavana teemana oli tarjota ammattilaisille osaamisen vahvistamista niin, että aamukahvien vaihtuvilla aiheilla vastattiin mahdollisimman monen eri sosiaalipalveluissa työskentelevän ammattilaisen osaamistarpeisiin. Vastaavasti palvelutehtäväkohtaisten osaamisfoorumien aiheet suunniteltiin yhdessä hyvinvointialueiden palvelujen kanssa ja näin vastattiin niihin osaamistarpeisiin, joita palvelut pitivät ajankohtaisina ja tarpeellisina. Osaamisfoorumeilla Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson sosiaalialan ammattilaiset myös jakoivat toisilleen hyviä toimintamalleja. Lisäksi Sosiaalityön osaamisen koordinaatio koordinoi verkostoa, jossa hyvinvointialueet yhdessä suunnittelivat ja järjestivät yhteisiä täydennyskoulutuksia sosiaalihuollon henkilöstölleen. Täydennyskoulutukset vetivät runsaasti osallistujia ja yhteisellä tekemisellä saatiin näissäkin tilaisuuksissa vahvistettua monen ammattilaisen osaamista. 

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen kanssa Sosiaalityön osaamisen koordinaatio työsti sosiaalihuollon toimintamallin kuvauksen, jonka pohjalta alueella jatkettiin sosiaalipalvelukohtaisten kuvausten mallintamista. Vastaavasti Kymenlaakson hyvinvointialueelle Sosiaalityön osaamisen koordinaatio tuotti asiakasneuvonnan nykytilan kuvauksen asiakasneuvonnassa työskentelevien ammattilaisten haastatteluiden perusteella. Sosiaalityössä käytettävien psykososiaaliset työmenetelmien koonti sekä sosiaalialan ammattilaisille suunnattu psykososiaalisten työmenetelmien osaamistarvekysely sisältyivät myös toimenpiteisiin.  

Sosiaalisen raportoinnin vakiinnuttaminen Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson sosiaalipalveluihin sekä rakenteellisen sosiaalityön osaamisen vahvistaminen olivat Sosiaalityön osaamisen koordinaatiossa edistettäviä asioita. Tämä kehittämistyö piti sisällään sosiaalisen raportoinnin lomakkeen hallinnoinnin ja tiedonkulusta vastaamisen, raportointikoosteet sosiaalipalvelujen johdolle, sosiaalisen raportoinnin vuosikoosteet 2021 ja 2022 sekä infotilaisuudet sosiaalisesta raportoinnista henkilöstölle. Sosiaalityön osaamisen koordinaatio toteutti henkilöstölle myös kyselyn sosiaalisesta raportoinnista ja oli mukana järjestämässä tilaisuuksia rakenteellisesta sosiaalityöstä. Sosiaalinen raportointi osoittautui välineeksi, jolla voidaan saada sosiaalihuoltolain rakenteellisen sosiaalityön (1301/2024, 7 §) hengen mukaan sosiaalialan ammattilaisten asiantuntemus esille johtamisen ja kehittämisen tueksi.  

Sosiaalityön osaamisen koordinaation toiminnan päättyessä, ei kuitenkaan Socomin ja Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden yhteistyö pääty. Yhteistyö jatkuu vuonna 2024 ja se tulee keskittymään rakenteellisen sosiaalityön kehittämiseen ja rakenteellisen sosiaalityön osaamisen vahvistamiseen Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueilla. Sosiaalityön osaamisen koordinaation mennyt toiminta antaa tulevalle yhteistyölle hyvän pohjan sekä yhteistyöverkostot. 

Sosiaalityön osaamisen koordinaatio kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita ja toiminnassa mukana olleita. Toivotamme myös rauhaisaa joulun aikaa sekä hyvää vuotta 2024! 

Sosiaalityön osaamisen koordinaatiosta yhteistyöterveisin, 

Hanna Jokimies ja Hanna Savolainen

Mitä on meneillään!

Sosiaalinen raportointi Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden sosiaalialan ammattilaisille. Sosiaalisen raportoinnin kevätkausi 2024 käynnistyi joulukuun alussa. Jos olet havainnut jonkin raportoitavan asian tai ilmiön, voit käydä raportoimassa tästä. 

Sosiaalisen raportoinnin vuosikooste 2022 on julkaistu. Käy lukemassa tästä, millaisista ilmiöistä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa raportoitiin vuonna 2022.  

Asiakasneuvonnan nykytilan kuvaus Kymenlaakson hyvinvointialueella – tiivistelmä selvityksestä on julkaistu ja luettavissa tästä.

Koulua käymättömät lapsen ja nuoret -webinaari 19.1.2024 klo 9-14.30. Koulutus on tarkoitettu Kaakkois-Suomen alueen sosiaalihuollossa lasten ja perheiden kanssa työskenteleville, opetustoimen henkilöstölle sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Ilmoittaudu tästä.

Sosiaalityön virtuaaliset aamukahvit 31.1.2023 klo 9-10. Ilmoittaudu tästä.

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa