Socomin uutiskirje 3/2024 Avaa selaimessa
Hallinnon tukipalvelut esittäytyy

Tuija Kiljunen
Taloussihteeri, Yo- matkailumerkonomi, Taloushallinnon ammattitutkinto

Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta
puh. 044 748 5307
tuija.kiljunen@socom.fi

Olen työskennellyt Socomilla taloussihteerinä jo lähes 21 vuotta. Tätä ennen toimin kymmenisen vuotta Joutsenon vastaanottokeskuksessa samoissa tehtävissä.

Työni on paljon muutakin, kuin pelkkää taloushallintoa. Siihen kuuluu henkilöstöhallintoa, palkanlaskentaa, ostolaskujen käsittelyä, myyntilaskut sekä hankkeiden maksatushakemusten valmistelut. Teen myös avustavan kirjanpidon kirjanpitäjälle. 

Toimin myös Socomin työsuojelupäällikkönä ja olen yhteyshenkilö työterveyshuoltoon, vakuutusyhtiöön, vuokranantajiin sekä puhelinoperaattoriin jne. Voisin kuvailla itseäni Socomin ”yleisnais-Jantuseksi ”😊 Vapaalla ollessani ulkoilen, kuuntelen äänikirjoja ja vietän sosiaalista elämää ystävien ja perheen kanssa.

____________________________________________

 

Kai Kortelainen
ICT-asiantuntija, Insinööri (AMK)

Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta
puh. 044 748 5304
kai.kortelainen@socom.fi

Aloitin urani Socomilla vuonna 2006 harjoittelijana Kaaso -hankeessa ja valmistuin samana vuonna tietotekniikan insinööriksi(AMK). Nykyisin huolehdin ICT-asiantuntijan roolissani muun muassa Socomin viestintäkanavista, nettisivujen ylläpidosta, ICT-tuesta sekä Socomin verkkoympäristöstä. Jatkuva oppiminen on minulle tärkeää, sillä työssäni ratkon erilaisia ongelmia ja omaksun jatkuvasti uutta, mikä on välttämätöntä alati muuttuvalla teknologian kentällä. 

Tulevaisuudessa näen, että mm. tekoäly tulee muovaamaan työympäristöä ja olenkin osaltani varmistamassa, että Socom pysyy teknologisesti edelläkävijänä sosiaalialan palveluiden kehittämisessä. Vapaa-aikanani nautin mökkeilystä, kuntoilusta, sekä moottoripyöräilystä.

 

Keväiset terveiset rakenteellisen sosiaalityön kehittämisestä!

Hyvinvointialueet kehittävät rakenteellista sosiaalityötä valtakunnallisesti Suomen kestävän kasvun ohjelman rahoituksella. Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueet tekevät kehittämistä yhteistyössä Socomin kanssa ja näin pääsemme edistämään rakenteellista sosiaalityötä yhteisvoimin koko Kaakkois-Suomen alueella. Rakenteellisella sosiaalityöllä tavoitellaan oikeudenmukaisuuden edistämistä, eriarvoisuuden vähentämistä ja kansalaisten hyvinvoinnin tukemista tuomalla sosiaalityön/sosiaalihuollon asiantuntijuus ja tieto näkyväksi. 

Rakenteellisen sosiaalityön kehittämisessä edistämme Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelman laatimista. Toteutussuunnitelmiin tullaan sisällyttämään sekä kansallinen, THL:n ohjaama, tietotuotannon mallin toimeenpano, että hyvinvointialuestrategiat ja strategioiden toimeenpano. Hyvinvointialueiden ensimmäisten rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelmien laadinnassa jäsennetään muun muassa rakenteellisen sosiaalityön alueelliset tavoitteet, organisointi, tiedon tuotanto ja tiedon hyödyntäminen sekä tehdään valintoja sen suhteen, mitä menetelmiä rakenteellisen sosiaalityön tiedon keräämiseen käytetään ja kuinka tietoa käsitellään ja viedään osaksi päätöksentekoa. 

Kehittäminen mahdollistaa uusien toimintamallien kokeilun ja olemme aloittaneet ilmiölähtöisen sosiaalisen raportoinnin pilotoinnin kummallakin hyvinvointialueella. Pilotoinnissa hyödynnetään Helsingin kaupungin Sosiaalinen raportointi sosiaalityössä -toimintamallia. Kumpikin hyvinvointialue on valinnut asiakastyön ilmiön, johon hankitaan laadullista tietoa, tehdään valinnat määrällisen ja muun tiedon käyttämisestä ja tuotetaan lopuksi sosiaaliset raportoinnit eli julkaisut, joissa tuodaan esille sosiaalityön ammattilaisten asiantuntemus kyseisestä ilmiöstä. Lisäksi vahvistamme sosiaalisen raportoinnin lomakkeen käyttöä ja sen tuoman tiedon hyödyntämistä. 

Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen vaatii myös osaamisen lisäämistä aiheesta. Tähän vastaamme järjestämällä Ota RAKE haltuun -tilaisuuksia. Tilaisuuksiin ilmoittautumiset avataan lähipäivinä ja aikataulut löydät Save the Date -mainoksesta. Tilaisuudet tallennetaan, jotta voit halutessasi palata niihin tai katsoa tallenteet sinulle sopivaan aikaan.

Rakenteellisessa sosiaalityössä meneillään!

Sosiaalinen raportointi Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden sosiaalialan ammattilaisille. Sosiaalisen raportoinnin kevätkausi 2024 on käynnissä ja päättyy 31.5.2024. Jos olet havainnut jonkin raportoitavan asian tai ilmiön, voit käydä raportoimassa tästä. 

Sosiaalityön virtuaaliset aamukahvit

28.5.2024 Sosiaaliasiavastaavien toiminta ja selvitysten tuloksia vuodelta 2023. Ilmoittaudu tästä.


Ota RAKE haltuun! -tilaisuudet 

Tavataan rakenteellisen sosiaalityön tilaisuuksissa,

Hanna Jokimies, hanna.jokimies@socom.fi ja
Hanna Savolainen, hanna.savolainen@socom.fi

Kansa-koulu 5-hanke on päättynyt ja on kiitosten aika - sosiaalihuollon kirjaamisen kehittäminen kuitenkin jatkuu edelleen

Kansa-koulu 5-hanke päättyi maaliskuun 2024 lopussa, johon asti hankkeessa myös tehtiin täysillä töitä sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisessä ja eteenpäin viemisessä. Keskeistä hankkeessa oli kansallisten kirjaamisen ohjeiden ja määräysten jalkauttaminen sekä hyvinvointialueiden tukeminen siinä, että alueet muodostavat ja vahvistavat kirjaamisen kehittämisen ja oppimisen rakenteita ja verkostoja. Tätä varten hankkeessa valmennettiin esimerkiksi vielä alkuvuonna lukuisia uusia kirjaamisasiantuntijoita hyvinvointialueille, sekä hyvinvointialueiden kirjaamisen kehittämisen avainhenkilöistä kootun verkosto tapaamiset jatkuivat. Hankkeen toiminnan aikana verkosto mahdollisti hyvinvointialueille toisilta oppimisen, kokemusten ja tiedon vaihdon, sekä vertaiskehittämisen. 

Yhtenä hankkeen toimena oli sosiaalihuollon kirjaamisen peruspaketin rakentaminen ja testaaminen. Nimensä mukaisesti peruspaketti pitäisi sisällään perusasiat ja tiedot sosiaalihuollon kirjaamisesta niin, että organisaatiot voisivat hyödyntää sitä koulutusmateriaalina sekä perehdyttämisen välineenä. Hankkeen aikana yhteiskehitettiin peruspakettia ja sen pohjalta valmisteltiin sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin käsikirjoitus. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa peruskurssi olisi mahdollisimman helposti ja digitaalisesti saavutettava kaikille ammattilaisille sekä organisaatioille.  

Kaiken kaikkiaan sosiaalialan osaamiskeskusten viides yhteinen Kansa-koulu hanke sai lyhyessä toiminta-ajassaan paljon aikaa. Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämistä tehtiin yhdessä myös yksityisten organisaatioiden verkostossa, sekä kirjaamisasiantuntijavalmennuksia järjestettiin yksityisissä organisaatioissa työskenteleville. Lisäksi hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat THL ja Kela, joilla on sosiaalihuollon kirjaamisessa tärkeät roolit rakenteisen kirjaamisen ja Kanta-palveluiden kehittäjinä, toimijoina ja osaamisen eteenpäin viejinä. Oppilaitokset olivat myös huomioitu hankkeen toiminnassa, ovathan ne tärkeässä asemassa tulevien ammattilaisten kouluttajina. Kansa-koulu 5-hankkkeessa näkyi ylipäänsä Kansa-koulu-hankkeiden vahvuus toimia monenlaisten verkostojen kanssa ketterästi ja aikaansaavasti. Samoin se, että Kansa-koulu hankkeet ovat aina toimineet kaksikielisesti suomeksi ja ruotsiksi. 

Kansa-koulu-hankkeiden kirjaamisen kehittäminen jatkuu tulevassa 6-hankkeessa. Kansa-koulu 6-hanke aloittaa näillä tietoa 1.5.2024 ja keskittyy ensi sijassa sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin toteuttamiseen. Esimerkiksi kirjaamisasiantuntijavalmennukset tai alueiden kanssa tehtävä työ eivät sisälly 6-hankkeen suunnitelmaan. Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittäminen ja osaamisen vahvistaminen ovat kuitenkin kaikkien yhteinen asia ja vaatii jatkuvaa ylläpitoa ja panostamista. Kansa-koulu 6-hanke jatkaa tätä sarallaan, jonka lisäksi hyvinvointialueet, yksityiset organisaatiot sekä kansallisen tason toimijat jatkavat työtään sosiaalihuollon kirjaamisen asialla.

Kansa-koulu 5-hankkeen väki sekä Socomin Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden aluekoordinaattori Hanna Jokimies hanna.jokimies@socom.fi kiittää kaikkia hankekaudella tehdystä tärkeästä ja antoisasta yhteistyöstä! Hanna jatkaa Socomilla muissa työtehtävissä, mutta on valmis auttamaan myös jatkossa eteenpäin sosiaalihuollon kirjaamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Seuraa Kansa-koulun viestintäkanavia ja hyödynnä hankkeissa tuotettuja materiaaleja 

 

Kirjaamisfoorumi – Valmennusalusta ja kirjaamisen avoin materiaalipankki 

Kirjaamisfoorumi on Kansa-koulu-hankkeiden luoma digitaalinen oppimisympäristö, jossa hankkeiden järjestämät verkkovalmennukset toteutetaan. Varsinaisen oppimisympäristön lisäksi Kirjaamisfoorumin ympärille on rakennettu verkkosivut, joilta löytyy avointa oppimateriaalia, kirjoituksia sosiaalihuollon kirjaamisesta, sekä tietoa Kansa-koulu-hankkeiden järjestämistä valmennuksista ja kirjaamisasiantuntijana toimimisesta. Lue lisää osoitteessa www.kirjaamisfoorumi.fi.

Lue hankkeen viimeisin blogi, jossa kiinnitetään huomio kirjaamiseen rakenteellisen sosiaalityön näkökulmasta.

Uutiskirjeen tilaajana saat hankkeen viimeisimmät kuulumiset suoraan itsellesi. Tilaa hankkeen uutiskirje sähköpostiisi, jos et ole vielä tilaaja! Voit myös käydä lukemassa hankkeen viimeisimmät uutiskirjeet helmikuulta suomeksi ja ruotsiksi ja maaliskuulta suomeksi ja ruotsiksi

Sosiaali- ja potilasasiavastaavan selvitykset 2023

Sosiaali - ja potilasasiavastaavan selvitykset 2023 ovat valmistuneet ja luovutettu Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ja Kymenlaakson hyvinvointialueen hallituksille, kunnanhallituksille ja aluehallintovirastolle.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen aluehallitukselle selvityksen esitteli 3.4.2024 sosiaali- ja potilasasiavastaava Taija Kuokkanen. Kymenlaakson hyvinvointialueella selvityksen aluehallitukselle esitteli 16.4.2024 sosiaali- ja potilasasiavastaavien vastuuhenkilö Marjo Seuri Kymenhva:lta.  Etelä-karjalan ja Kymenlaakson sosiaali- ja potilasasiavastaavien selvitykset on julkaistu socomin nettisivuilla 22.4.2024. 

Kehysriihi ja sosiaalialan osaamiskeskukset

Suomen hallitus on esittänyt kehysriihessa sosiaalialan osaamiskeskusten määrän vähentämistä ja rahoituksen pienentämistä. Osaamiskeskusjohtajien verkosto on ollut asiassa yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön sen selvittämiseksi mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Odotamme siis myös Socomilla lisätietoa ministeriöstä. Lisätietoja tarvittaesssa voi kysyä tj Tealta.

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa