Socomin uutiskirje 4/2024 Avaa selaimessa
Socomin tulevaisuuden näkymät ja vaikutusten ennakkoarviointi

Hyvä yhteistyökumppanimme,

Osallistuisitko kanssamme vaikutusten ennakkoarviointiin Socomin tulevaisuusnäkymistä? Sosiaalihuollosta käydään keskustelua eri alustoilla kehysriihen esityksistä leikata valtion talouden tasapainottamiseksi 100M eur sosiaalihuollosta, ja alentaa kelpoisuusvaatimuksia vastauksena sosiaalityöntekijöiden ammattihenkilöpulaan sen lisäksi, että sosiaalialan osaamiskeskusten tulevaisuus on myös jälleen kyseenalaistettu.

Socom Oy on lakisääteinen sosiaalialan osaamiskeskus, joka on toiminut vuodesta 2001 alkaen. Yhtiön toimiala on sosiaalialan ja siihen liittyvien hyvinvointipalvelujen konsultointi, koulutus, kehittäminen ja tuottaminen ensi sijassa Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnissa. Yhtiön tarkoituksena ei ole voiton tuottaminen osakkaille, vaan yhtiö toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi. Pääosakkeenomistajina tällä hetkellä ovat Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueet. Toiminta on perustunut lakiin sosiaalialan osaamiskeskuksista, ja Suomen kymmenen sosiaalialan osaamiskeskuksen toiminta-alueet perustuvat asetukseen sosiaalialan osaamiskeskuksista. Toimintaan on myönnetty vuosittain väestömäärään perustuvaa valtionavustusta, jolla on katettu perustoiminta. Tämä on mahdollistanut hallinnollisesti osakeyhtiön ylläpitämisen. Toimintavuosien aikana on tutkimus- ja kehittämistoimintaan haettu erilaisia kehittämisavustuksia ja muita valtionavustuksia sekä tehty sopimuksia hyvinvointialueita edeltävien kuntayhtymien kanssa. Näillä rahoituksilla on katettu toimintakuluja ja saatu palkattua henkilöstöä lakisääteisten tehtävien tekemiseen. Muut tuotot ovat tulleet palvelutuotannon ylläpitämiseen henkilöstötyöpanoksen myymisestä hyvinvointialueille lastensuojelun edunvalvonnan koordinaatioon, sosiaali- ja potilasasiavastaavatoiminnan tuottamiseen ja vuodesta 2023 alkaen myös vammaisten viittomakielen tulkkauspalvelujen tuottamisesta mm. Kelalle ja AAC-kommunikaatio- ohjauksen ja opetuksen tuottamisesta hyvinvointialueille. 

Suomen hallitus kehysriihessään 16.4.2024 esitti, että osaamiskeskusten määrä vähennetään 5-6 säilyttäen ruotsinkielinen osaamiskeskus ja valtionavustuksen määrän vähenee vuodesta 2025 alkaen 1 miljoonalla eurolla. Käytännössä tämä tarkoittaisi YTA-alueittain jääviä sosiaalialan osaamiskeskuksia viisi ja yksi ruotsinkielinen osaamiskeskus. YTA-alue tarkoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöaluetta, jotka muodostuvat yliopistollisten sairaaloiden yhteyteen, ja jokainen hyvinvointialue kuuluu johonkin YTA-alueeseen. Toimintaa määrittää YTA-asetus, jonka velvoittamana YTA-sopimusta on valmisteltu kevään 2024 aikana. Kyseisessä Etelä-Suomen sopimuksessa sovitaan sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyön lisäksi yhden YTA-tasoisen sosiaalialan osaamiskeskuksen selvittämisestä. STM valmistelee asiassa osaamiskeskusten toiminta-alueisiin liittyvää asetusmuutosta ja tämänhetkisen tiedon mukaan laki osaamiskeskuksista jäisi voimaan. Vielä tätä uutiskirjettä kirjoitettaessa kuitenkaan ei ole tietoa tämän asetusmuutoksen sisällöstä. Varaudumme nyt joka tapauksessa erilaisiin vaihtoehtoihin tekemällä vaikutusten ennakkoarviointia päätöksenteon tueksi, kun sen hetki on ajankohtainen.

Pyydämme yhteistyökumppaneitamme osallistumaan vaikutusten ennakkoarviointiin sosiaalialan kehittämisen eri vaihtoehdoista. Voit vastata joko oman kokemuksesi taikka mielikuvasi perusteella. Vastausaikaa on 31.5. saakka.  Suuri kiitos jo etukäteen vastauksista!

Vastaamaan pääset tästä

Infoamme seuraavissa uutiskirjeissä asian etenemisestä. 

Ystävällisin terveisin, tj Tea

Ajankohtaista rakenteellisen sosiaalityön kehittämisessä

Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen on jatkunut hyvässä yhteistyössä Kaakkois-Suomessa. Socomin yhdessä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden kanssa aloittamat ilmiölähtöiset sosiaalisen raportoinnin pilotoinnit ovat käynnissä ja jo nyt on nähtävissä, kuinka arvokasta tietoa työpajoihin osallistuneet työntekijät ovat tuottaneet asiakastyöstä. Tulevan syksyn aikana saamme kaikkinensa tietää, mitä pilotoinnit tuottivat ja millaiset ilmiölähtöisen sosiaalisen raportoinnin tiedontuottamisen toimintamallit hyvinvointialueet voisivat ottaa käyttöönsä pilotointien pohjalta.  

Lisäksi olemme jatkokehittäneet Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden kanssa sosiaalisen raportoinnin lomakepohjaista tiedonkeruun mallia. Sosiaalisen raportoinnin lomake ja siihen liittyvät toimintakäytännöt otettiin käyttöön Kaakkois-Suomessa vuoden 2021 alussa. Kehittämisen myötä sosiaalisen raportoinnin lomaketta on uudistettu, jotta sen tuottaman tiedon hyödynnettävyys paranee. Myös päivitettyjen tiedonkulun prosessien myötä työntekijöiden lomakkeisiin tuottaman tiedon käsittely on vahvistunut hyvinvointialueilla. Uudistettu sosiaalisen raportoinnin lomake on tulossa käyttöön kesäkuun alussa. Samalla Etelä-Karjalan hyvinvointialue ottaa sosiaalisen raportoinnin lomakkeen ja siihen liittyvät toiminnat omaksi toiminnakseen. Kymenlaakson hyvinvointialueella taas sosiaalisen raportoinnin toimintakäytännöt jatkuvat Socomin tuottamana tuttuun tapaan. 

Rakenteellisen sosiaalityön osaamisen lisäämiseksi on syksyllä 2024 tulossa Ota RAKE-haltuun tilaisuudet, joihin ilmoittautuminen on avattu. Tilaisuudet tallennetaan, jotta voit halutessasi palata niihin tai katsoa tallenteet sinulle sopivaan aikaan. Ilmoittautumaan pääset alla olevista linkeistä tai Socomin nettisivuilta. Lämpimästi tervetuloa kuulolle!

Rakenteellisessa sosiaalityössä meneillään!

Sosiaalinen raportointi Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden sosiaalialan ammattilaisille. Sosiaalisen raportoinnin kevätkausi 2024 on käynnissä ja päättyy 31.5.2024. Jos olet havainnut jonkin raportoitavan asian tai ilmiön, voit käydä raportoimassa tästä. 

Sosiaalityön virtuaaliset aamukahvit

28.5.2024 Sosiaaliasiavastaavien toiminta ja selvitysten tuloksia vuodelta 2023. Ilmoittaudu tästä.

 

Ota RAKE haltuun! -tilaisuudet 

• Ilmoittaudu 25.9.2024 webinaariin tästä.

• Ilmoittaudu 3.10.2024 webinaariin tästä.

• Ilmoittaudu 14.10.2024 webinaariin tästä.

Tavataan rakenteellisen sosiaalityön kehittämisen merkeissä,

Hanna Savolainen, hanna.savolainen@socom.fi ja Hanna Jokimies, hanna.jokimies@socom.fi 

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa