Socomin uutiskirje 6/2024 Avaa selaimessa
Arvoisa uutiskirjeen lukijamme,

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi kesän aikana sosiaalialan osaamiskeskusten toiminta-alueisiin ja valtionavustukseen liittyvästä asetusmuutoksesta lausuntoja, ja niitä annettiinkin eri tahoilta huomattava määrä. Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom piti omassa lausunnossaan erittäin tärkeänä, että sosiaalihuollolle luodaan palveluiden kehittämistä, tutkimusta ja koulutusta tukevat kansalliset rakenteet, mutta kritisoi tehtyä aikataulua muutokselle ja toimialuemuutoksen perustumista valtion taloudellisiin seikkoihin muutoksen ajurina sosiaalihuollon kokonaisuuden kehittämisen sijaan​. Lisäksi Socom pitää miljoonan euron rahoituksen leikkausta lyhytnäköisenä sopeutusvaikutuksena valtion talouteen.

Koska olemme tiiviisti muiden organisaatioiden lailla sidoksissa toimintaympäristöömme, on sen muuttuessa meidänkin arvioitava uudelleen toimintaamme. Kesä kuluikin uudenlaista liiketoimintasuunnitelmaa laatiessa Socomin omistajille ja hallitukselle. Socomin osakkeenomistajat ovat kuitenkin nyt elokuussa linjanneet, että Socomin toimintoja kotiutetaan hyvinvointialueille ja toimintamme päättyy asetusmuutoksessa esitettyyn siirtymäaikaan kesäkuun 2025 loppuun mennessä. Aikataulut tarkentuvat syksyn aikana.

Unelmoin, että sosiaaliala vahvalla osaamisellaan edistää arjen hyvinvointia ja sosiaalista turvallisuutta mahdollistaen aidon sote-integraation ja kustannusvaikuttavien palvelujen järjestämisen. Kannustan kaikkia sosiaalialan ammattilaisia kehittämään osaamistaan ja työtään omassa arjessaan sekä poikkihallinnollisella, ylimaakunnallisella että kansallisella tasolla, jotta hyvinvointialueilla voidaan palvella heikoimmassa asemassa olevia kansalaisia tutkittuun tietoon perustuvan kehittämisen ja osaamisen vahvistamisen kautta. Sosiaalipalvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa keskeistä on väestön palvelujen saatavuus, jota tukevat tutkittuun tietoon perustuva toiminta ja digitaalinen osaaminen. Palvelujen järjestäminen lähtee usein tarpeiden ja volyymien tuntemisesta – mitä tarvitaan ja kuinka paljon. Kansallisesti sosiaalihuollossa arvioidaan asiakkaita olevan noin 770 000, mikä on 14 % Suomen väestöstä. Tämä tarkoittaa, että lähes joka viides suomalainen asioi sosiaalipalveluissa jossain vaiheessa elämäänsä. Kaakkois-Suomessa tämä vastaa noin 40 000 henkilöä. Harva kuitenkaan haluaa asioida “sossussa” tai olla lastensuojelun asiakas. Sosiaalipalveluja ei osteta kuten kenkiä tai tilata kuten pikaruokaa.

Sosiaalipalvelujen ydinkyvykkyys perustuu palvelutoimintaan, jonka sekä hallinta että osaaminen ovat keskeinen tekijä hyvinvointialueiden kilpailukyvylle. Sosiaalipalvelun eri vaiheet tulisi nähdä avainprosesseista koostuvana toimintaketjuna, joka alkaa asiakkaiden tarpeiden tunnistamisesta ja tähtää niiden jatkuvaan tyydyttämiseen, päättyen asiakkaan kokemukseen siitä, tuliko hän autetuksi. Sosiaalialan avaaminen palveluna on toki haastavampaa verrattuna konkreettisiin tuotteisiin, kuten lääkkeisiin, joiden ominaisuudet voidaan helposti luetella. Sosiaalipalvelujen asiakaslaadun ja vaikuttavuuden vuoksi on kuitenkin tarpeen määritellä mahdollisimman tarkasti, mitä tällä hetkellä abstraktina ja vaikeasti määriteltävänä pidetty sosiaalipalvelu tarjoaa tai mitä sen tarjoamisella saavutetaan. Sosiaalihuollon perustavoitteenahan on tehdä itsensä oikea-aikaisesti tarpeettomaksi, tukea apua tarvitsevia ja vahvistaa heidän omaa elämänhallintaansa.

Socomin puolesta haluan lämpimästi kiittää Sinua ja teitä kaikkia tähänastisesta kehittämisyhteistyöstä vuosien varrella ❤️ Jatketaan sosiaalialan kehittämistä ja osaamisen vahvistamista, sekä työn läpinäkyväksi tekemistä!

Hyvää alkavaa syksyä sinulle!
Ystävällisin terveisin, tj Tea

Kymenlaakson sosiaali- ja potilasasiavastaavissa muutoksia – Taija Kuokkanen aloittaa 2.9.2024 Pirkko Haikaran tilalla

Socom Oy tuottaa vielä syksyn ajan Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueiden sosiaali- ja potilasasiavastaavatoiminnan. Pirkko Haikaran siirtyessä toisiin tehtäviin valittiin auki olleeseen sosiaali- ja potilasasiavastaavan tehtävään Taija Kuokkanen. Hänet tavoittaa 2.9.2024 alkaen taija.kuokkanen(a)socom.fi tai puh. 040 728 7313 (puhelinajat ma – to klo 9–12).

Taijan toimialueena ovat erityisesti sosiaalihuollon asioissa koko Kymenlaakson hyvinvointialue ja potilasasioissa Haminan, Kotkan, Miehikkälän ja Virolahden terveysasemat, Karhulan ja Haminan sairaalat ja laitoskuntoutus Hoiku. Potilasasiavastaavat Marjaana Julin ja Mirja Piispa jatkavat aiempaan tapaan. Ajantasaiset yhteystiedot löytyvät Socomin nettisivuilta Kymenlaakson hyvinvointialueen sosiaali- ja potilasasiavastaava – Socom

Etelä-Karjalaan on parhaillaan haussa määräaikaisesti osa-aikainen (60% työaika) sosiaali- ja potilasasiavastaava vuoden 2025 loppuun saakka – lue lisää nettisivuiltamme.

Tulkkauspalvelut esittäytyy

Tulkkauspalvelut siirtyi Kymsotelta Socomille vuoden 2023 alussa yhdeksän tulkin kokoonpanolla. Mukanamme toimme Kelan sopimuskumppanuuden sekä monipuolisen ammattitaidon monessa tulkkaustuotteessa. 

Kelan palveluntuottajana tarjoamme tulkkauksia suomalaisella viittomakielellä, kirjoitustulkkaamalla, kuulo- ja kuulonäkövammaisten menetelmillä sekä vaihtoehtoisilla kommunikaatiotavoilla. Asiakkaina meillä on tulkkauspalvelupäätöksen omaavia henkilöitä vauvasta vaariin neljän maakunnan alueella. Tulkintilaajana voi olla myös kunta, poliisi, terveydenhuolto , sosiaalipalvelut tai jokin muu.

Oman lisänsä työpäiväämme tuovat sopeutumisvalmennuksena myönnettävät AAC-ohjaukset ja opetukset, joita teemme perheissä, yhteisöissä ja oppilaitoksissa. Tähän sisältyvät viittomaopetukset, kuvakommunikaatiomenetelmät ja erilaiset puhelaitteet ovat tulleet tutuiksi vuosien saatossa. Saamme käyttää osaamistamme myös erilaisissa verkostoissa, joissa toimiminen on todella antoisaa.

Tulkin työtä kuvailevia adjektiiveja on monia. Se on vaihtelevaa, muuttuvaa, toisaalta samanlaisena pysyvää, mielenkiintoista, liikkuvaa ja opettavaista. Työpäiviimme mahtuu opiskelutulkkausta peruskoulussa, ammattikoulussa, lukiossa ja ammattikorkeakoulussa. Asioimistulkkaustilaukset vievät meidät virastoihin, terveydenhuoltoon, juhliin ja jokapäiväiseen työelämätulkkaukseen.

Mistä pidämme työssämme eniten?  Monipuolisuudesta, vaihtelevuudesta, itsenäisestä työstä ja joustavuudesta. Samoista asioista pidämme myös työnantajassamme Socomissa.

Lisää tietoa meistä löydät Socomin sivuilta

Socomin tulkit:

Sanna Aapro
Tulkkauspalveluvastaava, viittomakielentulkki, kommunikaatio-ohjaaja

Mia Hämäläinen
Viittomakielentulkki, kirjoitustulkki, kommunikaatio-ohjaaja

Irene Kuusenhako
Puhevammaisten tulkki, kommunikaatio-ohjaaja

Henna Oinonen
Viittomakielentulkki, puhevammaisten tulkki, kommunikaatio-ohjaaja

Marja Pajari-Korhonen
Kirjoitustulkki, kommunikaatio-ohjaaja

Anu Piik
Viittomakielen tulkki

Anu Rahikainen
Puhevammaisten tulkki

Helka Rönkä
Viittomakielentulkki, kommunikaatio-ohjaaja

Päivi Vainikka
Viittomakielentulkki, puhevammaisten tulkki, kommunikaatio-ohjaaja

Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi on nyt suoritettavissa eOppivassa!

Kansa-koulu 6-hanke on julkaissut kesäkuussa kaikille avoimen ja maksuttoman sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin. Peruskurssin käsikirjoitus tuotettiin edellisessä Kansa-koulu-hankkeessa ja 1.5.2024 aloittanut Kansa-koulu 6-hanke lähtikin hetimmiten jatkamaan peruskurssin saattamista loppuun. Sosiaalihuollon peruskurssia oli kaivattu jo pitkään ja nyt saatavilla olevalla peruskurssin pilotoinnilla vastataan kansallisesti tähän tarpeeseen. 

Kurssi auttaa saamaan perusymmärryksen sosiaalihuollon kirjaamisesta sekä mitä kaikkea sosiaalihuollon kirjaamiseen liittyy ja mitkä asiat sitä ohjaavat. Kurssi on tarkoitettu kaikille sosiaalihuollossa työskenteleville ammattilaisille sekä alan opiskelijoille. Lisäksi ajatus on, että organisaatiot voivat hyödyntää peruskurssia esimerkiksi perehdytysmateriaalina. Kurssi on suomeksi, mutta syksyn 2024 aikana Kansa-koulu 6-hanke tulee julkaisemaan myös ruotsinkielisen version peruskurssista.  

Kurssiin pääsee tutustumaan tästä

Valtakunnalliset Kansa-koulu-hankkeet ovat vahvistaneet sosiaalihuollon kirjaamisosaamista jo vuodesta 2015. Sosiaalialan osaamiskeskusten yhteistyöllä toteutetut hankkeet ovat tarjonneet lukuisille organisaatioille monipuolista tukea kirjaamisosaamisen kehittämiseen. Kansa-koulu 6-hankkeen toimintakausi on 1.5.–31.12.2024 ja hankkeen hallinnoijana toimii Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus. Muina osatoteuttajina ovat Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus ISO, Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Socca sekä Sosiaalialan osaamiskeskus Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa Pikassos. Tutustu Kansa-kouluun tarkemmin Innokylässä.  

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hankkeelle avustusta. Avustus on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU).

Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen etenee hyvää vauhtia!

Syksyn myötä rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen jatkuu Socomilla tiiviinä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden kanssa. Keväällä käynnistettiin ilmiölähtöisen sosiaalisen raportoinnin pilotoinnit ja syksyn aikana kootaan työntekijöiden työpajoissa tuottama arvokas tieto eteenpäin vietäväksi. Samalla kootaan kokemukset pilotoinnista jatkoa ajatellen. Myös lomakepohjaisen sosiaalisen raportoinnin kehittäminen jatkuu. Syksyn aikana saadaan tietoa siitä, millä tavalla kesäkuun alussa hyvinvointialueilla käyttöön otetut uudistetut sosiaalisen raportoinnin lomakkeet ovat toimineet niin käytettävyydeltään kuin tiedon tuottamisen näkökulmasta. Lisäksi jatkuu kehittämistyö sen osalta, kuinka raportointien tuottamaa tietoa käsitellään ja hyödynnetään entistä paremmin sekä sovitaan mahdollisista jatkotoimista. Mukana kulkee koko ajan myös viestintä ja sen kehittäminen. 

Lisäksi syksyllä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueet jatkavat rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelmien laatimista. Kevään lopulla valmistui THL:n laatima mallipohja, jota hyvinvointialueet voivat hyödyntää omissa suunnitelmissaan. Toteutussuunnitelman tarkoitus on toimia hyvinvointialueen käytännön työvälineenä, jolla rakenteellista sosiaalityötä hyvinvointialueella toteutetaan ja kehitetään. Sen on tarkoitus myös varmistaa, että hyvinvointialueella huolehditaan rakenteellisen sosiaalityön työkäytännöistä sekä hyödynnetään rakenteellisen sosiaalityön tietoa sosiaalihuollon kehittämisessä ja johtamisessa. Kaikkinensa toteutussuunnitelman tavoite on auttaa hallitsemaan rakenteellisen sosiaalityön kokonaisuutta hyvinvointialueella. 

Rakenteellisen sosiaalityön kehittämisessä syksy näyttää siis työntäyteiseltä ja Socom jatkaa hyvinvointialueiden tukemista kehittämistoimien eteenpäin viemisessä. Lisäksi Socom vahvistaa hyvinvointialueiden rakenteellisen sosiaalityön osaamista syys-lokakuussa järjestettävillä Ota Rake haltuun -webinaareille sekä tuottamalla syksyn aikana materiaalia rakenteellisesta sosiaalityöstä hyvinvointialueiden käyttöön. 

Rakenteellisessa sosiaalityössä meneillään!

Sosiaalinen raportointi Kymenlaakson hyvinvointialueen sosiaalialan ammattilaisille. Sosiaalisen raportoinnin syyskausi 2024 on käynnissä. Jos olet havainnut jonkin raportoitavan asian tai ilmiön, voit käydä raportoimassa tästä

Kaikille avoimet Ota Rake haltuun -tilaisuudet!

• Ilmoittaudu 25.9.2024 webinaariin tästä.

• Ilmoittaudu 3.10.2024 webinaariin tästä.

• Ilmoittaudu 14.10.2024 webinaariin tästä.

Tavataan rakenteellisen sosiaalityön kehittämisen merkeissä, 

Hanna Jokimies, hanna.jokimies@socom.fi 

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa