Socom järjesti Kotkassa elokuun lopulla valtakunnalliset sosiaalialan osaamiskeskuspäivät teemalla horisontissa huomisen sosiaaliala. Antoisten päivien aikana syvennyttiin ajankohtaisiin aiheisiin, jotka koskettavat sosiaalialaa sekä työelämää laajemminkin. Päivien aikana kuultiin useita asiantuntevia ja inspiroivia esityksiä, jotka tarjosivat uusia näkökulmia ja työkaluja meille jokaiselle omaan työhömme.
Kaarina Mönkkösen puheenvuoro käsitteli työyhteisötaitoja digiajassa ja kuinka digitalisaatio on vaikuttanut työpaikkojen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Teknologia tarjoaa meille mahdollisuuksia, mutta Kaarina korosti, että menestyvässä työyhteisössä ovat edelleen keskiössä inhimillinen vuorovaikutus ja yhteisöllisyys. Kaarina myös tarjosi vinkit etäkokoukseen osallistumiseen, kuten älä unohda etäempatiaa, pidä tilanteen salliessa kamera päällä sekä kuuntele, keskity ja osallistu, aivan samalla tavoin kuin työkaverin kanssa pöydän ääressä.
Marika Tammeaid antoi eväitä siihen, kuinka voimme johtaa työtämme ja yhteistyötä työelämän jatkuvassa muutoksessa ja muuttuvissa rakenteissa. Avainasemassa ovat muun muassa taidot ajatella sekä tarkastella asioita kokonaisuuksina, moninäkökulmaisesti sekä millaisia mahdollisuuksia hankalatkin tilanteet voivat sisältää. Yhtä lailla tärkeitä ovat dialogisuus, yhteistyö ja yhdessä oppiminen. Muutos voi myös olla mahdollisuus kasvuun ja kehitykseen.
Sosiaalihuollon suositukset -osahankkeen Maria Tapola-Haapala toi keskusteluun näyttöön perustuvien suositusten soveltamisen sosiaalihuollossa. Maria avasi terveydenhuollon hoito -suositusten laadintaa ja kysyi voisiko myös sosiaalihuollossa olla rakenteet, joiden avulla toisimme tutkittua tietoa käytäntöön. Näin voitaisiin varmistaa, että sosiaalihuollon palvelut perustuvat parhaaseen mahdolliseen tietoon ja vastaisivat asiakkaidemme tarpeisin mahdollisimman hyvin. Suositukset eivät poista ammattilaisen tilannekohtaista harkintaa tai asiakkaan omia toiveita, mutta ne voisivat auttaa ammattilaisia tekemään ratkaisuja parhaan saatavilla olevan tutkitun tiedon pohjalta.
Tekoäly ja etenkin erilaiset kuvaa, ääntä ja tekstiä tuottavat tekoälysovellukset ovat nyt pinnalla ja Mika Ruokosen esityksessä pohdittiin, mitä mahdollisuuksia ne tarjoavat sosiaalialalle. Mika toi esille, että tekoälyn hyödyntäminen sosiaalialalla, kuten muillakin aloilla, voi mahdollistaa prosessien tehostamisen, suurten datamäärien käsittelyn ja sellaisten töiden siirron tekoälylle, mitkä ovat ennakoitavissa ja rutiiniluonteisia. Myös asiakaspalvelua voidaan parantaa tekoälyn mahdollistamilla 24/7-verkkopalveluilla sekä pidemmällä tähtäimellä tekoälyn käyttö voi mahdollistaa nykyistä personoidummat palvelut asiakkaille.
Mika myös muistutti tekoälyn käytön haasteista, kuten eettisistä kysymyksistä ja tietoturvasta. Ylipäänsä teknologiaa ei tule ottaa käyttöön teknologian vuoksi, vaan se helpottaa tai auttaa työntekijöiden ja/tai asiakkaiden arkea sekä yhtäällä linkittyy organisaation strategiaan ja tavoitteisiin. Tekoälyn hyödyntämisen tuleekin olla suunniteltua sekä huomioida samalla sosiaalialan käytänteet ja sääntely. Yhteiskunta kehittyy ja niin myös tekoäly. On parempi olla mukana kehityksessä ja nähdä tekoälyn mahdollisuudet, hyödyt ja erilaiset käyttökohteet.
Kaiken kaikkiaan päivien anti meille kaikille työelämään on, että muutos ja kehitys ovat jatkuvia prosesseja. Ne vaativat meiltä avointa mieltä, yhteistyökykyä ja rohkeutta tarttua uusiin mahdollisuuksiin. Päivien annin myötä inspiraatiota ja uusia ideoita!
Saimme osallistujilta hyvää palautetta päivistä kokonaisuudessaan. Socomin superjengi kiittää vielä lämpimästi kaikkia päivien osallistujia ja puhujia.

Päivien puhujat:
Kaarina Mönkkönen, vanhempi yliopistolehtori, dosentti, Itä-Suomen yliopisto
Marika Tammeaid, HTT, Kehitysjohtaja
Maria Tapola-Haapala, tutkija VTT, laillistettu sosiaalityöntekijä
Mika Ruokonen, Digitaalisen liiketoiminnan teollisuusprofessori, LUT-kauppakorkeakoulu
Tässä uutiskirjeen tekstissä hyödynnetty Chat Gpt tekoälyn koostetta päivistä |