Socomin uutiskirje 7/2024 Avaa selaimessa
Arvoisa uutiskirjeen lukijamme,

Socom Oy:n tulevaisuutta koskevat omistajalinjaukset olivat sekä Etelä-Karjalan että Kymenlaakson hyvinvointialueiden aluehallitusten käsittelyssä 10.9.2024. Keskustelut Socomin toimintojen kotiuttamisesta hyvinvointialueille on aloitettu. Sosiaali- ja potilasasiavastaavatoiminnot siirtyvät hyvinvointialueiden omaksi toiminnaksi 1.1.2025 alkaen. Lastensuojelun ja rikosasioiden edunvalvonnan koordinaation ja vammaisten tulkkauspalvelun kokonaisuuksien osalta toimintojen toteuttamisesta käydään keskusteluja. Sosiaalihuollon TKI-toiminnan osalta määräaikaiset kehittämistoimet rakenteellisen sosiaalityön osalta päättyvät suunnitellusti vuoden 2024 loppuun mennessä.

Taustalla näissä muutoksissa ovat valtiotalouden sopeuttamisen toimet. Juuri syyskuun lopulla julkaistussa valtion talousarvioesityksessä 2025 valtionavustusta sosiaalialan osaamiskeskusten toimintaan myönnetään vuodelle 2025 kansallisesti vain 1,25Meur, mikä on 1,2 Meur edellisvuotta vähemmän. Määrärahavähennys on todella merkittävä. Asetusmuutosesityksessä sosiaalialan osaamiskeskusten toimialueista kohti viittä YTA-aluetta esitettiin siirtymäaikaa 30.6.2025 asti, jonka jälkeen uudet YTA-osaamiskeskukset aloittaisivat. Tämä esitys ei tiettävästi tätä kirjoitettaessa ole vielä saanut päätösnuijan kopautusta. Tässä viiden YTA-osaamiskeskusten perustamisessa sopijaosapuolia ovat hyvinvointialueet kullakin YTA-alueella. 

Sanotaan, että muutos on aina haaste, mutta myös mahdollisuus. Sosiaalihuollon kanssa entistä tiiviimpi keskustelu arkihyödyistä ja kustannusvaikuttavuudesta, häiriökysynnän poistamisesta ja asiakaspalvelun laadusta omaa ratkaisunavaimet kansallisiin sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteisiin ja rahoitushaasteisiin yhteistyössä vastaamiseksi. Toimivassa sote-palveluverkossa terveydenhuollon ja sosiaalihuollon osaaminen täydentävät toisiaan. Sosiaalihuollon TKI-toiminnan toteutuksen painopisteen siirtyessä sosiaalialan osaamiskeskuksista hyvinvointialueiden TKI-toiminnan ja YTA-alueiden osaksi on tärkeä korostaa, että soten kokonaisuuden onnistumisen kaava on yhtä kuin SO+TE, jossa SO on sosiaalihuolto ja TE terveydenhuolto.

Hyvää lokakuun alkua! 🍂

Ystävällisin terveisin, tj Tea

Sosiaalialan osaamiskeskuspäivien 2024 antia

Socom järjesti Kotkassa elokuun lopulla valtakunnalliset sosiaalialan osaamiskeskuspäivät teemalla horisontissa huomisen sosiaaliala. Antoisten päivien aikana syvennyttiin ajankohtaisiin aiheisiin, jotka koskettavat sosiaalialaa sekä työelämää laajemminkin. Päivien aikana kuultiin useita asiantuntevia ja inspiroivia esityksiä, jotka tarjosivat uusia näkökulmia ja työkaluja meille jokaiselle omaan työhömme. 

Kaarina Mönkkösen puheenvuoro käsitteli työyhteisötaitoja digiajassa ja kuinka digitalisaatio on vaikuttanut työpaikkojen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Teknologia tarjoaa meille mahdollisuuksia, mutta Kaarina korosti, että menestyvässä työyhteisössä ovat edelleen keskiössä inhimillinen vuorovaikutus ja yhteisöllisyys. Kaarina myös tarjosi vinkit etäkokoukseen osallistumiseen, kuten älä unohda etäempatiaa, pidä tilanteen salliessa kamera päällä sekä kuuntele, keskity ja osallistu, aivan samalla tavoin kuin työkaverin kanssa pöydän ääressä. 

Marika Tammeaid antoi eväitä siihen, kuinka voimme johtaa työtämme ja yhteistyötä työelämän jatkuvassa muutoksessa ja muuttuvissa rakenteissa. Avainasemassa ovat muun muassa taidot ajatella sekä tarkastella asioita kokonaisuuksina, moninäkökulmaisesti sekä millaisia mahdollisuuksia hankalatkin tilanteet voivat sisältää. Yhtä lailla tärkeitä ovat dialogisuus, yhteistyö ja yhdessä oppiminen. Muutos voi myös olla mahdollisuus kasvuun ja kehitykseen. 

Sosiaalihuollon suositukset -osahankkeen Maria Tapola-Haapala toi keskusteluun näyttöön perustuvien suositusten soveltamisen sosiaalihuollossa. Maria avasi terveydenhuollon hoito -suositusten laadintaa ja kysyi voisiko myös sosiaalihuollossa olla rakenteet, joiden avulla toisimme tutkittua tietoa käytäntöön. Näin voitaisiin varmistaa, että sosiaalihuollon palvelut perustuvat parhaaseen mahdolliseen tietoon ja vastaisivat asiakkaidemme tarpeisin mahdollisimman hyvin. Suositukset eivät poista ammattilaisen tilannekohtaista harkintaa tai asiakkaan omia toiveita, mutta ne voisivat auttaa ammattilaisia tekemään ratkaisuja parhaan saatavilla olevan tutkitun tiedon pohjalta. 

Tekoäly ja etenkin erilaiset kuvaa, ääntä ja tekstiä tuottavat tekoälysovellukset ovat nyt pinnalla ja Mika Ruokosen esityksessä pohdittiin, mitä mahdollisuuksia ne tarjoavat sosiaalialalle. Mika toi esille, että tekoälyn hyödyntäminen sosiaalialalla, kuten muillakin aloilla, voi mahdollistaa prosessien tehostamisen, suurten datamäärien käsittelyn ja sellaisten töiden siirron tekoälylle, mitkä ovat ennakoitavissa ja rutiiniluonteisia. Myös asiakaspalvelua voidaan parantaa tekoälyn mahdollistamilla 24/7-verkkopalveluilla sekä pidemmällä tähtäimellä tekoälyn käyttö voi mahdollistaa nykyistä personoidummat palvelut asiakkaille. 

Mika myös muistutti tekoälyn käytön haasteista, kuten eettisistä kysymyksistä ja tietoturvasta. Ylipäänsä teknologiaa ei tule ottaa käyttöön teknologian vuoksi, vaan se helpottaa tai auttaa työntekijöiden ja/tai asiakkaiden arkea sekä yhtäällä linkittyy organisaation strategiaan ja tavoitteisiin. Tekoälyn hyödyntämisen tuleekin olla suunniteltua sekä huomioida samalla sosiaalialan käytänteet ja sääntely. Yhteiskunta kehittyy ja niin myös tekoäly. On parempi olla mukana kehityksessä ja nähdä tekoälyn mahdollisuudet, hyödyt ja erilaiset käyttökohteet. 

Kaiken kaikkiaan päivien anti meille kaikille työelämään on, että muutos ja kehitys ovat jatkuvia prosesseja. Ne vaativat meiltä avointa mieltä, yhteistyökykyä ja rohkeutta tarttua uusiin mahdollisuuksiin. Päivien annin myötä inspiraatiota ja uusia ideoita! 

Saimme osallistujilta hyvää palautetta päivistä kokonaisuudessaan. Socomin superjengi kiittää vielä lämpimästi kaikkia päivien osallistujia ja puhujia. 

Päivien puhujat: 

Kaarina Mönkkönen, vanhempi yliopistolehtori, dosentti, Itä-Suomen yliopisto 

Marika Tammeaid, HTT, Kehitysjohtaja 

Maria Tapola-Haapala, tutkija VTT, laillistettu sosiaalityöntekijä 

Mika Ruokonen, Digitaalisen liiketoiminnan teollisuusprofessori, LUT-kauppakorkeakoulu

Tässä uutiskirjeen tekstissä hyödynnetty Chat Gpt tekoälyn koostetta päivistä 

Ota RAKE haltuun -webinaarit ovat käynnissä

Syksyn Ota RAKE -haltuun webinaarit ovat meneillään ja vielä ehtii mukaan. Ota RAKE haltuun -webinaarit ovat osa Socomin, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden yhteistä rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä ja webinaarien tarkoitus on vahvistaa ammattilaisten rakenteellisen sosiaalityön osaamista. Mukaan ovat tervetulleita kaikki rakenteellisesta sosiaalityöstä kiinnostuneet. Jos et pääse osallistumaan juuri webinaarin ajankohtana, ilmoittaudu siitä huolimatta ja siten saat webinaarin materiaalit itsellesi. 

Kaikille avoimet Ota RAKE haltuun -tilaisuudet!  

• Ilmoittaudu 14.10.2024 webinaariin tästä.

Sosiaalinen raportointi Kymenlaakson hyvinvointialueen sosiaalialan ammattilaisille. Sosiaalisen raportoinnin syyskausi 2024 on käynnissä. Jos olet havainnut jonkin raportoitavan asian tai ilmiön, voit käydä raportoimassa tästä. 

Tavataan rakenteellisen sosiaalityön kehittämisen merkeissä, 

Hanna Jokimies, hanna.jokimies@socom.fi 

Ruotsinkielinen sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi on nyt myös saatavilla eOppivassa!

Kansa-koulu 6-hanke julkaisi syyskuussa ruotsinkielisen sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin. Aiemmin kesäkuussa hanke julkaisi suomenkielisen peruskurssin ja siten nyt on saatavilla sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssit sekä suomeksi että ruotsiksi. Kaikille avoimet ja maksuttomat peruskurssit löytyvät eOppivan sivuilta: 

Kurssi on suunnattu erityisesti sosiaalihuollossa työskenteleville ammattilaisille sekä alaa opiskeleville. Organisaatiot voivat hyödyntää peruskurssia myös esimerkiksi perehdytysmateriaalina. Kurssin avulla oppii keskeiset asiat sosiaalihuollon kirjaamisesta ja saa käsityksen siitä, mitä on hyvä kirjaaminen. Lisäksi oppii ymmärtämään, ketkä sosiaalihuollossa kirjaavat ja miksi sekä miten sosiaalihuollon kirjauksia voidaan käyttää ja hyödyntää. Kyseessä on pilotti, ja kurssi on tämänhetkisen tiedon mukaan suoritettavissa vuoden 2024 loppuun. Kurssin suorittamisen yhteydessä onkin tärkeää antaa myös palautetta. 

 

Valtakunnalliset Kansa-koulu-hankkeet ovat vahvistaneet sosiaalihuollon kirjaamisosaamista jo vuodesta 2015. Sosiaalialan osaamiskeskusten yhteistyöllä toteutetut hankkeet ovat tarjonneet lukuisille organisaatioille monipuolista tukea kirjaamisosaamisen kehittämiseen. Kansa-koulu 6-hankkeen toimintakausi on 1.5.–31.12.2024 ja hankkeen hallinnoijana toimii Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus. Muina osatoteuttajina ovat Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus ISO, Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Socca sekä Sosiaalialan osaamiskeskus Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa Pikassos. Tutustu Kansa-kouluun tarkemmin Innokylässä.  

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hankkeelle avustusta. Avustus on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU).

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa