Socomin uutiskirje 8/2024 Avaa selaimessa
Arvoisa uutiskirjeen lukijamme,

Valtioneuvosto on juuri 31.10.2024 antanut asetuksen, jolla vähennetään sosiaalialan osaamiskeskusten lukumäärää ja toimialueita siten, että jokaisella yhteistoiminta-alueella (YTA-alue) tulee olemaan yksi osaamiskeskus. Näiden lisäksi säilyy yksi ruotsinkielinen osaamiskeskus, jonka toimialue on koko maa.  Ehdotetulla muutoksella sosiaalialan osaamiskeskuksien toimialueet vastaavat muuta sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyötä varten luotuja rakenteita eli osaamiskeskuksen toimialueena ovat samat hyvinvointialueet kuin muussakin sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tämän tarkoituksena on mahdollistaa myös tiiviimpi yhteistyö terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden sekä alueen koulutusjärjestelmän kanssa.

Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2025. Lisätietoa STM:n tiedotteesta Sosiaalialan osaamiskeskukset keskitetään viidelle yhteistoiminta-alueelle - Sosiaali- ja terveysministeriö

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socomin toiminta-alue Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueilla sisältyy Etelä-Suomen YTA-alueeseen, joka kattaa yhdeksän hyvinvointialuetta. Siihen lisäksi kuuluvat Helsingin kaupunki, HUS-yhtymä, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, Kymenlaakson hyvinvointialue, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Päijät-Hämeen hyvinvointialue ja  Vantaan ja Keravan hyvinvointialue. Etelä-Suomen sosiaalijohdon YTA-kokouksissa mietitään jo ratkaisuja osaamiskeskustoiminnan järjestämiseksi tulevaisuudessa. Socomin toimintojen uudelleen järjestely on käynnissä.

Muutoksen tuulissa hyvää alkanutta marraskuuta!

Ystävällisin terveisin, tj Tea

Oikeusministeriö on myöntänyt demokratiapalkinnon tänä vuonna Miina Sillanpään Säätiön ja Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Socomin yhteishankkeelle ”Voimaan ikämiesten arkeen” (2021-2024, STEA-avustus)

Palkinnonsaajan valitsivat yksimielisesti kunniatohtori, ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja ja kirjailija Matti Rönkä.

Palkinnon teemana oli ikäihmisten osallisuuden edistäminen yhteiskunnassa. Oikeusministeri Leena Meri luovutti palkinnon kansallisen demokratiapäivän tilaisuudessa Helsingissä 11.10.2024. Palkinnolla haluttiin antaa tunnustusta toiminnalle, joka edistää ikäihmisten osallisuutta yhteiskunnassa. Palkinto muistuttaa, että aktiivinen kansalaisuus kuuluu kaikenikäisille.

Lue aiheesta lisää Miina Sillanpään säätion sivuilta

Socomin sosiaali- ja potilasasiavastaava Elina Tikka esittäytyy

Aloitin Socomilla Etelä-Karjalan sosiaali- ja potilasasiavastaavan määräaikaisessa tehtävässä lokakuussa 2024. Koulutukseltani olen Sairaanhoitaja Yamk, ja minulta löytyy myös sairaanhoitaja Amk- ja lähihoitajan tutkinnot. Olen työskennellyt monipuolisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa niin hengityshalvauspotilaan hoitoringissä, erilaisissa asumisyksiköissä kuin vuodeosastollakin, mutta suurimman osan tähänastisesta urastani olen viettänyt mielenterveys- ja päihdepalveluissa vastaanotto- ja kotikäyntityössä.

Sosiaali- ja potilasasiavastaavan tehtävä on minulle uusi ja mielenkiintoinen mahdollisuus laajentaa ammatillista osaamistani ja auttaa asiakkaita parhaani mukaan erilaisissa tilanteissaan. "Ihminen ihmiselle" on ajatusmalli, joka ohjaa toimintaani. On ilo työskennellä sosiaali- ja potilasasiavastaavana, vaikka tehtävä tuokin mukanaan paljon uutta opittavaa ja sisäistettävää. Olen kuitenkin huomannut, että joka työpäivä opin jotain uutta ja teen merkityksellistä työtä.

Ota RAKE haltuun -webinaarit tarjosivat monipuolisesti osaamista rakenteellisesta sosiaalityöstä

Socomin, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden yhteinen rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen alkaa kääntyä lopuilleen. Alusta alkaen yhtenä tärkeänä tavoitteena on ollut ammattilaisten rakenteellisen sosiaalityön osaamisen vahvistaminen, ja syksyllä järjestettiin kolme Ota RAKE haltuun -webinaaria. Jokaiseen webinaariin osallistui noin 100 ammattilaista, mikä kertoo, että osaamisen lisäämiselle on ollut tarvetta sekä rakenteellinen sosiaalityö kiinnostaa ammattilaisia. Webinaarien esitykset oli myös rakennettu niin, että kunkin puhujan esitys toi osaltaan osaamista ja ymmärrystä rakenteellisesta sosiaalityöstä. 

Ensimmäisessä webinaarissa Kati Närhi Jyväskylän ylipistosta avasi rakenteellisen sosiaalityön teoreettista perustaa ja ymmärrystä siitä, mitä rakenteellinen sosiaalityö on ja mitä sillä tavoitellaan. Kati auttoi myös ymmärtämään, mitä rakenteet ovat sekä yksilön ja rakenteiden välistä vuorovaikutteisuutta rakenteellisen sosiaalityön lähtökohtana. Toisessa webinaarissa Eeva Liukko THL:sta toi esille, miltä rakenteellisen sosiaalityön nykytila näyttää, etenkin kun tilannetta tarkastellaan tiedon hyödyntämisen ja vaikuttavuuden näkökulmasta. Eeva korosti tiedon merkitystä rakenteellisen sosiaalityön perustana ja kuvasi, kuinka voimme ymmärtää ilmiöitä ja koota niistä tietoa. Sosiaalialan osaamiskeskus Pikassoksen Minka Leino-Holm taas kertoi kolmannessa webinaarissa esimerkkien kautta, mitä rakenteellinen sosiaalityö käytännössä on ja voi olla. Minkan esitys avasi, kuinka monin eri tavoin rakenteellista sosiaalityötä voi tehdä asiakastyössä tai miksei myös vapaa-ajalla, jos se tuntuu omalta. 

Webinaareissa käytiin myös antoisaa keskustelua rakenteellisesta sosiaalityöstä. Toivottavaa onkin, että myös jatkossa ammattilaisille tarjotaan mahdollisuuksia vahvistaa rakenteellisen sosiaalityön osaamista ja käydä keskustelua siitä. Tätä tukee, että Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueet ovat osana rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä luoneet rakenteelliselle sosiaalityölle organisaation omat sivustot. Sivustoille kootaan tietoa rakenteellisesta sosiaalityöstä yleisesti sekä millä tavalla sitä hyvinvointialueella toteutetaan. Ota RAKE haltuun -webinaareista tehdyt koonnit tullaan myös viemään hyvinvointialueiden rakenteellisen sosiaalityön sivustoille, ja näin kaikilla on mahdollisuus päästä osaksi webinaarien antia. 

Loppuvuoden aikana Socom jatkaa vielä tiiviisti rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden kanssa. Ilmiölähtöisen sosiaalisen raportoinnin kokeilut alkavat olla valmiina ja alueiden rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelmat ovat edenneet. Kymenlaakson hyvinvointialue ottaa lomakepohjaisen sosiaalisen raportoinnin omaksi toiminnakseen joulukuun alussa ja tältäkin osin yhteistyötä tehdään niin, että siirtymä tapahtuu sujuvasti. 

Sosiaalinen raportointi Kymenlaakson hyvinvointialueen sosiaalialan ammattilaisille! Sosiaalisen raportoinnin syyskausi 2024 on käynnissä. Jos olet havainnut jonkin raportoitavan asian tai ilmiön, pääset raportoimaan tästä. 

Yhteistyöterveisin, 

Hanna Jokimies, hanna.jokimies@socom.fi

Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi löytänyt yleisönsä – suorittajia jo lähes 8300 henkilöä!

Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi on yksi sosiaalialan osaamiskeskusten pitkäjänteisen yhteistyön tuloksista. Peruskurssin pohjatöitä on tehty monessa Kansa-koulu-hankkeessa, ja kauan odotettu kurssi julkaistiin tänä vuonna. Lyhyessä ajassa kurssi on tavoittanut laajan joukon sosiaalihuollon kirjaamisesta kiinnostuneita. Suomen- ja ruotsinkielisen kurssin on 22.10. mennessä suorittanut yhteensä 8286 henkilöä!  

Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi julkaistiin suomeksi Kansa-koulu 6 -hankkeessa kesäkuun alussa. Ruotsiksi kurssi on ollut saatavilla syyskuun puolivälistä lähtien. Lokakuun lähestyessä loppuaan suomenkieliselle kurssille on kertynyt huikeat 7993 suoritusta. Reilussa kuukaudessa ruotsinkielisenkin kurssin on suorittanut jo 293 henkilöä. 

Peruskurssi on saanut erittäin positiivisen vastaanoton, ja kurssin suorittajat ovatkin kehuneet kurssia selkeäksi ja tiiviiksi kokonaisuudeksi. Myös kurssin oppimistavoitteiden arvioidaan toteutuvan erittäin hyvin (N=661, keskiarvo asteikolla 1 täysin eri mieltä–5 täysin samaa mieltä):  

  • Opin keskeiset asiat sosiaalihuollon kirjaamisesta: 4,6 
  • Ymmärrän, ketkä sosiaalihuollossa kirjaavat ja miksi: 4,8 
  • Sain käsityksen siitä, mitä on hyvä kirjaaminen: 4,7 
  • Ymmärrän, miten sosiaalihuollon kirjauksia voidaan käyttää ja hyödyntää: 4,7 

Kansa-koulu 6 -hankkeen peruskurssin pilotointi kestää vuoden 2024 loppuun. Kurssin jatkomahdollisuudet ovat parasta aikaa selvittelyssä, ja niistä viestitään heti kun se on mahdollista. 

Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin molemmat kieliversiot ovat kaikkien saatavilla eOppivassa: 

• Siirry suomenkieliselle kurssille: https://www.eoppiva.fi/koulutukset/sosiaalihuollon-kirjaamisen-peruskurssi/

• Gå till svenskspråkiga kursen: https://www.eoppiva.fi/sv/utbildningar/grundkurs-i-dokumentering-inom-socialvarden/  

Valtakunnalliset Kansa-koulu-hankkeet ovat vahvistaneet sosiaalihuollon kirjaamisosaamista jo vuodesta 2015. Sosiaalialan osaamiskeskusten yhteistyöllä toteutetut hankkeet ovat tarjonneet lukuisille organisaatioille monipuolista tukea kirjaamisosaamisen kehittämiseen. Järjestyksessään kuudes ja viimeinen Kansa-koulu-hanke päättyy 31.12.2024. Tutustu Kansa-koulu 6 -hankkeeseen tarkemmin Innokylässä. 

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa