Arvoisa uutiskirjeen lukijamme, |
| |
Tämä on viimeinen tässä muodossaan ilmestyvä uutiskirje Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socomin toiminnasta. Tiedotamme tulevista muutoksista ajantasaisesti tarvittaessa.
Valtioneuvoston asetuksen 30.10.2024 mukaan sosiaalialan osaamiskeskustoiminnan keskittämisen viidelle YTA-alueelle siirtymäaika päättyy kesäkuun lopussa 2025. Lisätietoja löytyy Sosiaali- ja terveysministeriön sivulta
Socom Oy:n uudelleen järjestelyt etenevät. Potilas- ja sosiaaliasiavastaavatoiminta siirtyy liikkeen luovutuksena 1.1.2025 hyvinvointialueille. Asiavastaavien puhelinnumerot säilyvät ennallaan, mutta sähköpostiosoitteet vaihtuva hyvinvointialueiden osoitteiksi. Tarkempia yhteystietoja löytyy hyvinvointialueiden nettisivuilta Etelä-Karjalan alue ja Kymenlaakson alue
Lasten edunvalvonnan koordinaation osalta toimintojen uudelleen järjestelyjen selvittelyt jatkuvat. Vammaisten tulkkauspalvelujen liiketoiminnan markkinakartoituksen ja myynnin käynnistämiseksi oli ilmoitus Keskisuomalainen-konserniin kuuluvissa maakuntalehdissä lauantaina 30.11.2024. Kiinnostus osallistua neuvotteluihin ja/tai tarjouskilpailuun pyydettiin Ekhvan kirjaamon kautta.
Tästä uutiskirjeestä löydät historiikkia Socomin yli 20 vuoden toiminnan ajoilta. Koko Socomin puolesta kiitän lämpimästi kaikkia vuosien aikana yhteistyöhön osallistuneita, ja toivotan Sinulle rauhaisaa joulun aikaa ja hyvää uutta vuotta 2025! ✨
Ystävällisin terveisin, Tj. Tea |
| |
Kansa-koulu päättyy, kiitos yhteistyöstä |
| |
Sosiaalialan osaamiskeskusten kymmenvuotinen ja tuottelias yhteistyö sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisessä tulee päätökseensä, kun Kansa-koulu 6 -hanke päättyy 31.12.2024.
Sosiaalialan osaamiskeskusten verkosto vei sosiaalihuollon tiedonhallinnan ja kirjaamisen kehittämistä eteenpäin Kansa-koulu-hankkeilla vuodesta 2015 alkaen. Ensimmäinen Kansa-koulu-hanke käynnistyi asiakasasiakirjalain toimeenpanon tueksi. Hankkeissa valmennettiin vuosien kuluessa tuhansia kirjaamisasiantuntijoita kuntien, hyvinvointialueiden, yksityisten organisaatioiden ja oppilaitosten sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisen tueksi.
Kirjaamisasiantuntijavalmennusten ohella hankkeissa tuotettiin erilaista kirjaamisen kehittämisen tukimateriaalia organisaatioihin sekä järjestettiin monenlaista verkostotoimintaa sosiaalihuollon kirjaamisasiantuntijoille ja muille kirjaamisen kehittämisen vastuuhenkilöille. Materiaalit olivat kaikkien saavutettavissa avoimilla verkkosivuilla. Hankkeen päätyttyä materiaaleja ja toimintamallikuvauksia on siirretty Innokylään.
Kansa-koulu-hankkeiden onnistumisen mahdollisti osaamiskeskusverkoston pitkäjänteinen yhteistyö. Sosiaalialan osaamiskeskuksilla on ollut hyvä tuntemus sosiaalihuollon toimintaympäristöstä ja toimijoista sekä tietoa paikallisista verkostoista ja toimintakulttuureista. Osaamiskeskusverkoston vahvuutena on ollut kyky nopeaan reagointiin, tiiviiseen yhteistyöhön ja ketterään kehittämiseen.
”Mieleenpainuvinta Kansa-koulussa on kuitenkin ihmiset, työkamut. Pitkän linjan sosiaalihuollon tiedonhallinnan ja kehittämisen ammattilaisia, ideoita ja erilaisia näkökulmia pulppuavia osaajia. Ilmapiiri Kansa-koulussa on ollut hyväksyvä, arvostava ja lämmin.”
Asiakastietolain vaatimus sosiaalihuollon lähestyvästä Kanta-palveluihin liittymisen velvoitteesta on nyt kirittämässä sosiaalihuollon palvelunantajien tietoteknisiä ratkaisuja. Lähikuukausina ja -vuosina monet epäselvät asiat löytävät ratkaisunsa ja uusia haasteita ilmaantuu ratkottaviksi. Kirjaamisen kehittäminen on työ, joka ei ole tulossa päätökseensä, vaan se tarvitsee tuekseen osaavaa henkilöstöä ja vahvaa ohjausta nyt ja tulevaisuudessa.
Kansa-koulu-hanke kiittää kaikkia näinä vuosina toiminnassa mukana olleita yhteistyökumppaneita. 😊
- Kansa-koulu – Sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain toimeenpano 2015–2017
- Kansa-koulu II – Määrämuotoisen kirjaamisen tuki sosiaalialalla 2018–2019
- Kansa-koulu III – Sosiaalialan kirjaamisosaamisen vahvistaminen digitaalisesti 2020–2021
- Kansa-koulu 4.0 – Sosiaalialan kirjaamisosaamisen vahvistaminen verkossa ja verkostoissa 2022
- Kansa-koulu 5 – Sosiaalialan kirjaamisosaamisen vahvistaminen yhteiskehittämällä 2023–2024
- Kansa-koulu 6 – Sosiaalialan kirjaamisosaamista tukemassa 2024
Kansa-koulu 6-hankkeen viimeisen uutiskirjeen pääset lukemaan tästä
Kuvassa sosiaalialan osaamiskeskusten voimaeläimet eli oske-ankat sosiaalihuollon tiedonhallinnan kuohuissa. Kuva: Pixabay. |
| |
Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen – mitä vuodessa tehtiin? |
| |
Socomin, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden yhteinen rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen päättyy vuoden lopussa. Siten on hyvä koota yhteen, mitä vuoden 2024 aikana saatiin aikaiseksi. Lähtökohtana oli, että yhteisen kehittämisen toimenpiteet kohdistuvat sosiaalisen raportoinnin kehittämiseen, rakenteellisen sosiaalityön alueellisiin toteutussuunnitelmiin sekä rakenteellisen sosiaalityön osaamisen vahvistamiseen.
Vuoden 2024 aikana Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueet ottivat lomakepohjaisen sosiaalisen raportoinnin omaksi toiminnakseen, kun aiemmin Socom tuotti raportointia hyvinvointialueille. Socom tuki alueita toiminnan siirroissa. Hyvinvointialueiden tuli esimerkiksi päättää, millaiselle digitaaliselle alustalle sosiaalisen raportoinnin lomake luodaan, jotta lomakkeen käytettävyys on sujuvaa ja raportointien tuottamaa tietoa voidaan sujuvasti hyödyntää. Samalla kehittämistyö sisälsi sen, että sosiaalisen raportoinnin lomakkeiden sisältöjä uudistettiin molemmilla alueilla sekä tiedonkulun prosessit päivitettiin vastaamaan hyvinvointialueilla luotuja rakenteellisen sosiaalityön rakenteita ja käytäntöjä.
Lisäksi kehittämistyön myötä voitiin kokeilla ilmiölähtöistä sosiaalista raportointia. Molemmilla hyvinvointialueilla rakenteellisen sosiaalityön kehittämisessä mukana olevat työntekijät tuottivat työpajoissa tietoa valitusta ilmiöstä ja tuotetun tiedon perusteella koottiin sosiaaliset raportit. Raportit sisältävät arvokasta työntekijöiden asiakastyöhön perustuvaa tietoa sekä toimenpide-ehdotukset asiantilan kehittämiseksi ja korjaamiseksi. Kaikin puolin kokeilusta saatiin tietoa ja kokemusta siitä, kuinka tällainen sosiaalisen raportoinnin malli toimii rakenteellisen sosiaalityön tiedon tuottamisen välineenä ja niin, että alueilla raportteja voidaan hyödyntää sosiaalihuoltolain (1031/2014, 7 §) rakenteellisen sosiaalityön mukaisesti. Kokeiluun osallistuneilta työntekijöiltä saadun palautteen mukaan malli koettiin hyvänä tapana nostaa esille sosiaalihuollon ilmiöitä ja työntekijöillä olevaa tietoa. Lisäksi yhdessä tekeminen koettiin tärkeänä ja se, että työntekijöiden tietoa arvostettiin.
Vuoden 2024 aikana hyvinvointialueet ovat laatineet rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelmiaan. Eli suunnitelmia siitä, mitkä ovat alueen rakenteellisen sosiaalityön tavoitteet, rakenteet ja konkreettiset toimintatavat ja käytännöt, joilla rakenteellista sosiaalityötä alueella tehdään. Socom on tukenut molempia alueita suunnitelmien laatimisessa, ja vuoden aikana suunnitelmat ovat edenneet viimeistelyä vaille valmiiksi. Samalla ajatus on, että suunnitelmat ovat päivitettäviä asiakirjoja ja siten myöhemmin suunnitelmat myös elävät hyvinvointialueiden rakenteellisen sosiaalityön toteuttamisen mukana.
Rakenteellisen sosiaalityön osaamisen vahvistamiseksi Socom järjesti vuonna 2024 kolme Ota RAKE haltuun -webinaaria, joihin kuhunkin osallistui noin 100 ammattilaista. Webinaarien tallenteet olivat katsottavissa jälkikäteen muutaman viikon ajan ja webinaareista tehdyt koosteet jäävät hyvinvointialueille rakenteellisen sosiaalityön perehdytysmateriaaliksi. Lisäksi Socom on koostanut vuoden 2024 aikana hyvinvointialueille rakenteellisen sosiaalityön infopaketin, jonka avulla hyvinvointialueiden työntekijät voivat lisätä ja vahvistaa osaamistaan rakenteellisesta sosiaalityöstä.
Socomin osalta rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen päättyy vuoteen 2024, mutta hyvinvointialueilla sekä THL:n kansallisessa rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin kehittäminen -projektissa työ jatkuu. Vuonna 2024 tehdyn kehittämisen myötä rakenteellinen sosiaalityö on vahvistunut niin Etelä-Karjalan kuin Kymenlaakson hyvinvointialueilla ja tästä hyvinvointialueiden on hyvä jatkaa. Socom kiittää hyvinvointialuiden rakenteellisen sosiaalityön kehittäjiä antoisasta yhteistyöstä, kuten myös kaikkia muita rakenteellisen sosiaalityön kehittämisen parissa mukana olleita.
Yhteistyöterveisin ja kiittäen,
Hanna Jokimies, hanna.jokimies@socom.fi |
| |
Socom – Alueellisen hyvinvoinnin ja sosiaalialan osaamisen kehittämistä vuodesta 2002 alkaen |
| |
Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom on vuodesta 2002 lähtien edistänyt Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa hyvinvointia ja sosiaalialan osaamista. Toimintamme ytimessä ovat olleet alueellisen hyvinvoinnin vahvistaminen, sosiaalialan osaamisen kehittäminen ja asiakaslähtöisten palvelumallien luominen.
2000-luvulla: Socom edisti varhaiskasvatuksen, lastensuojelun, vanhustyön ja vammaispalveluiden kehittämistä ja rakensi kumppanuuksia kuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Socom osallistui aktiivisesti kansallisiin uudistuksiin, kuten sosiaalihuollon lainsäädännön uudistamiseen ja Kaste-ohjelmaan, joka keskittyi terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Socomin perustamisvuosina toiminta keskittyi alueellisen yhteistyön ja osaamisen vahvistamiseen. Erityisesti sosiaali- ja potilasasiavastaavatoiminta (ent. sosiaali- ja potilasasiamiestoiminta) nousi tärkeäksi palveluksi, tukien kansalaisten oikeuksia ja kunnallista asiakaslähtöisyyden kehittämistä. Tämä palvelu toi uudenlaista osaamista alueelle ja vahvisti asiakkaiden oikeuksien toteutumista.
2010-luvulla: Toiminta laajeni merkittävästi ja keskiöön nousivat uudet palvelut, kuten Henkilökohtaisen avun keskus Henkka, joka tarjosi tukea ja ohjausta henkilökohtaisen avun järjestämisessä. Tämä mahdollisti itsenäisemmän elämän monille asiakkaille. Lisäksi Socom koordinoi lasten edunvalvontaa lastensuojelu- ja rikosasioissa, varmistaen lapsen edun toteutumisen oikeudellisissa ja hallinnollisissa prosesseissa. Vuosikymmenen aikana Socom myös osallistui lukuisiin kehittämishankkeisiin, jotka edistivät sosiaalialan palveluiden laadukkuutta ja innovatiivisuutta. Socom keskittyi vahvasti tietoteknologiaan ja sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittämiseen, esimerkiksi Kansa-koulu-hankkeessa, jossa tuettiin sosiaalialan asiakasasiakirjalain toimeenpanoa. Yhtiö oli myös mukana edistämässä asiakaslähtöisiä palveluja ja aktiivinen kansallisessa vaikuttamisessa, osallistuen sosiaalihuollon palvelurakenteiden uudistamiseen ja syrjäytymisen ehkäisyä koskeviin kehittämistoimenpiteisiin.
2020-luvulle tultaessa: Socom on jatkanut sosiaalialan asiantuntijapalveluiden tarjoamista ja ollut mukana kehittämishankkeissa, joiden tavoitteena on ollut vastata yhä monimutkaisempiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Koulutukset ja kehittämistoiminta ovat tukeneet sosiaalialan ammattilaisia muutoksissa, joita muun muassa sote-uudistus on tuonut mukanaan. Hyvinvointialueuudistuksen myötä Socom sopeutui uusiin rakenteisiin ja siirtyi hyvinvointialueiden omistukseen. Tämä merkitsi yhtiön aseman ja toimintatapojen tarkistamista, mutta myös mahdollisuuksia tiivistää yhteistyötä alueiden kanssa. Vuonna 2022 Socom juhli 20-vuotista taivaltaan vahvana alueellisena ja kansallisena vaikuttajana, jonka ytimessä on edelleen sosiaalialan kehittämistyö ja hyvinvoinnin edistäminen. Vuonna 2023 Socomiin liittyi tulkkausyksikkö, joka tarjoaa viittomakielen ja puhevammaisten tulkkauspalveluja. Socomin strategia on painottunut asiakaslähtöisten ja digitalisoituvien palvelumallien kehittämiseen ja edelleen on keskiössä ollut sosiaalialan osaamisen vahvistaminen.
Katse tulevaisuuteen
Edessämme on merkittävä muutos: 1.7.2025 alkaen Etelä-Suomen alueella toimii vain yksi yhteinen sosiaalialan osaamiskeskus. Tämä uudistus on osa valtakunnallista strategiaa, jonka tavoitteena on vahvistaa sosiaalialan kehittämistoimintaa ja lisätä sen vaikuttavuutta.
Socom on sitoutunut varmistamaan muutoksen sujuvuuden ja tukemaan asiantuntemuksellaan kehittämistyön jatkuvuutta.
Haluamme kiittää lämpimästi asiakkaitamme, yhteistyökumppaneitamme ja sidosryhmiämme yhteisestä työstä vuosien varrella sekä luottamuksesta toimintaamme kohtaan. |
| |
Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.
Yhteistyöterveisin, Socomilaiset. |
| |
|