Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen alkaessa saimme vahvan viestin siitä, että suomalainen mies ei turhan päiten juttele, ainoastaan tekemisen rinnalla voi jonkunlaista keskustelua miesryhmässä saada aikaiseksi. Tästä lähtökohdasta lähdimme kehittämään omaa ryhmätoimintamalliamme, mutta kehittämisen aikana saimme todeta tuon väitteen täysin vääräksi. Saimme huomata, että toiminnan vastapainoksi miehet kaipasivatkin rauhallista aikaa yhteiselle keskustelulle, usein tärkeistä ja henkilökohtaisista aiheista. Saimme myös huomata, että kahta samanlaista ryhmää oli mahdoton saada aikaiseksi, koska jokaisen ryhmän osallistujat olivat erilaisia ja heidän kiinnostuksenkohteensa ja osaamisensa olivat joka kerta ainutlaatuista. Hankkeen ryhmätoiminta on kiinnostanut miehiä ja nyt Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa toimii kymmenkunta ryhmää, joissa käy viikoittain lähes sata miestä.

Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmätoimintamalli julkaistiin keväällä 2023. Sen tärkeimmät rakennuspalikat olivat tarvelähtöisyys ja ryhmäläisten osallistaminen toiminnan suunnitteluun. Malli kehitettiin osallistujilta saadun palautteen sekä ryhmänohjaajien kokemusten perusteella. Ryhmätoimintamallin kehittämisen aikana osallistujilta kerättiin aktiivisesti sekä kirjallista että suullista palautetta. Palautteissa nousi useasti esille se, miten tärkeää on, että osallistujat pääsevät itse suunnittelemaan toiminnan sisällöt omien mielenkiinnon kohteidensa pohjalta ja ettei ryhmäkerroille ole etukäteen päätettyä sapluunaa. Tällä tavoin ryhmäläiset osallistuvat alusta alkaen suunnitteluun, mikä osaltaan lisää ryhmän me-henkeä ja itseohjautuvuutta ja mahdollistaan lopulta itsenäisen vertaisryhmätoiminnan. Ryhmätoimintamalli löytyy täältä.
Yhtenä osana Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen kokonaisarviointia julkaistiin viime joulukuussa miesten vertaisryhmätoiminnan vaikutuksia käsittelevä Social Return on Investment (SROI) -arviointi. Arvioinnin tarkoituksena on tuoda sosiaalisia, terveydellisiä sekä yhteiskunnallisia hyötyjä samalle viivalle ja vertailukelpoisiksi rahallisten hyötyjen kanssa. Tehdyssä arvioinnissa tarkastellaan siis puolentoista vuoden (1/2022–6/2023) aikana hankkeen ryhmätoiminnalla saavutettuja sosiaalisia, terveydellisiä ja yhteiskunnallisia hyötyjä, jonka lisäksi arviointiin on sisällytetty myös pitkäaikaisvaikutuksia kuvaava vuoden pituinen seurantajakso. SROI-arvioinnin perusteella jokainen miesryhmätoimintaan sijoitettu euro tuottaa noin kahden euron suuruisen hyödyn. SROI-arviointiin pääset tutustumaan tarkemmin täältä.
Nyt tammikuussa 2024 julkaistiin vielä hankkeen ryhmänohjaajien ja ryhmäläisten yhteisistä kokemuksista koottu ryhmätoimintaopas, Miesryhmätoimintaa. Opasta kootessa huomio kiinnittyi jälleen siihen, kuinka tärkeää on, että ryhmissä mukana olevat miehet pääsevät alusta asti mukaan toiminnan suunnitteluun. Miesryhmätoiminnalle ei ole tarkkaa kaavaa tai yhteisiä sisältöjä, vaan jokainen ryhmä muodostuu osallistujiensa näköiseksi. Toinen tärkeä asia on ryhmäläisten omien taitojen huomioiminen suunnittelussa. Kaikille meistä on vuosien varrella kertynyt tietoa ja taitoja, joita jokainen voi jakaa ryhmässä oman halunsa mukaan.
Pyrimme kokoamaan oppaaseen asioita, joita uutta ryhmää aloittavan on hyvä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Siitä löytyy myös muun muassa miesryhmätoimintaa varten kehittämämme Teematarjotin, joka tarjoaa erilaisia sisältövaihtoehtoja tapaamiskerroille sekä esimerkkejä hyvistä yhteistyökumppaneista, jotka kannattaa kartoittaa omalla paikkakunnalla. Käy tutustumassa Miesryhmätoimintaa -oppaaseen tarkemmin tästä.
Vaikka hanke päättyy tänä keväänä, kaikki hankkeen miesryhmät jatkavat toimintaansa normaalisti. Ryhmien tarkat paikat ja aikataulut löydät täältä.
Talvisin terveisin,
Nina ja Henri
Lisätietoja Nina Markkanen, p. 050 595 4246 / nina.markkanen@socom.fi |