Socomin uutiskirje 1/2024 Avaa selaimessa
Socomin palvelut ja hankkeet -Prezi esitys
Socomin uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu YTM Tea Pitkänen

Socomin uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu YTM Tea Pitkänen. Tea aloittaa virallisesti tehtävässään 1. maaliskuuta 2024. Kuulette Teasta lisää seuraavassa uutiskirjeessämme.

Uutta sosiaali- ja potilasasiavastaava toiminnassa

Vuoden 2024 alku toi muutoksia nimikkeisiin ja vanhat asiamies loppuiset nimikkeet vaihtuivat sosiaali- ja potilasasiavastaava nimikkeisiin. Nimimuutosten lisäksi toimintaamme ohjaava laki on muuttunut ja se löytyy nimellä laki potilasasiavastaavista ja sosiaaliasiavastaavista (793/2023).

Työmme sisältö säilyy samankaltaisena kuin aiemminkin, mutta lakimuutoksen myötä hyvinvointialueiden tulee järjestää potilasasiavastaavien toiminta alueellaan myös yksityisten terveyspalvelujen osalta. Kymenlaakson alueella yksityisiä terveyspalveluja koskevat asiat hoitaa potilasasiavastaava Marjaana Julin. Etelä-Karjalan alueella molemmat sosiaali- ja potilasasiavastaavat hoitavat myös yksityisiä terveyspalveluja koskevia asioita.  Meidän kaikkien sosiaali- ja potilasasiavastaavien työnjako sekä yhteystiedot löytyvät Socomin sivuilta: Etelä-Karjala ja Kymenlaakso

Sivuilta löytyy myös tulostettavat infoesitteet, jotka voi laittaa esille toimipaikkojen infotauluille.

Uuden lain myötä saimme hyvinvointialueille toiminnastamme vastaavat vastuuhenkilöt. Toiminnan vastuuhenkilönä Kymenlaakson hyvinvointialueella toimii asiakkuuspäällikkö Marjo Seuri ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueella vastuuhenkilönä toimii strategia- ja hallintojohtaja Kaisa Heino.

Asiakkuuspäällikkö Marjo Seuri ja potilasasiavastaavat Mirja Piispa ja Marjaana Julin sekä sosiaali- ja potilasasiavastaava Pirkko Haikara positiivisin ajatuksin alkavasta yhteistyöstä.


Etelä-Karjalan hyvinvointialueen vastuuhenkilönä (sosiaali- ja potilasasiavastaavien vastaava) aloitti 1.1.2024 Kaisa Heino. Kuva: Kimmo Metsälä

Taija Kuokkanen aloitti sosiaali- ja potilasasiavastaavan tehtävässä Etelä-Karjalan alueella 2.1.2024. Taija on aiemmin työskennellyt esihenkilötehtävissä Etelä-Karjalassa erilaisissa ikääntyneiden tuetun asumisen yksiköissä sekä kotihoidossa ja hänellä on hoitotyön työkokemusta myös esimerkiksi terveysasemalta sekä työuran alkupuolella myös psykiatrian osastoilta. Taija on suorittanut sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan tutkintojen lisäksi sosiaali- ja terveyshallintotieteen opintoja sekä hänellä on tuore filosofian maisterin tutkinto ravitsemustieteen pääaineesta Helsingin yliopistosta.

”Sosiaali- ja potilasasiavastaavan tehtävä on tärkeä ja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, vaikka itselleni täysin uudenlaisessa tehtävässä minulla onkin paljon uutta opeteltavaa. Siitä on kuitenkin apua, että tunnen palvelujärjestelmää etenkin terveydenhuollon sekä ikääntyneiden palveluiden osalta jo hyvin ja yksi työtehtävä kerrallaan osaaminen karttuu.”

Sosiaali- ja potilasasiavastaava Taija Kuokkanen

Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen kuulumisia

Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen alkaessa saimme vahvan viestin siitä, että suomalainen mies ei turhan päiten juttele, ainoastaan tekemisen rinnalla voi jonkunlaista keskustelua miesryhmässä saada aikaiseksi. Tästä lähtökohdasta lähdimme kehittämään omaa ryhmätoimintamalliamme, mutta kehittämisen aikana saimme todeta tuon väitteen täysin vääräksi. Saimme huomata, että toiminnan vastapainoksi miehet kaipasivatkin rauhallista aikaa yhteiselle keskustelulle, usein tärkeistä ja henkilökohtaisista aiheista. Saimme myös huomata, että kahta samanlaista ryhmää oli mahdoton saada aikaiseksi, koska jokaisen ryhmän osallistujat olivat erilaisia ja heidän kiinnostuksenkohteensa ja osaamisensa olivat joka kerta ainutlaatuista. Hankkeen ryhmätoiminta on kiinnostanut miehiä ja nyt Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa toimii kymmenkunta ryhmää, joissa käy viikoittain lähes sata miestä.

Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmätoimintamalli julkaistiin keväällä 2023. Sen tärkeimmät rakennuspalikat olivat tarvelähtöisyys ja ryhmäläisten osallistaminen toiminnan suunnitteluun. Malli kehitettiin osallistujilta saadun palautteen sekä ryhmänohjaajien kokemusten perusteella. Ryhmätoimintamallin kehittämisen aikana osallistujilta kerättiin aktiivisesti sekä kirjallista että suullista palautetta. Palautteissa nousi useasti esille se, miten tärkeää on, että osallistujat pääsevät itse suunnittelemaan toiminnan sisällöt omien mielenkiinnon kohteidensa pohjalta ja ettei ryhmäkerroille ole etukäteen päätettyä sapluunaa. Tällä tavoin ryhmäläiset osallistuvat alusta alkaen suunnitteluun, mikä osaltaan lisää ryhmän me-henkeä ja itseohjautuvuutta ja mahdollistaan lopulta itsenäisen vertaisryhmätoiminnan. Ryhmätoimintamalli löytyy täältä.

Yhtenä osana Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen kokonaisarviointia julkaistiin viime joulukuussa miesten vertaisryhmätoiminnan vaikutuksia käsittelevä Social Return on Investment (SROI) -arviointi. Arvioinnin tarkoituksena on tuoda sosiaalisia, terveydellisiä sekä yhteiskunnallisia hyötyjä samalle viivalle ja vertailukelpoisiksi rahallisten hyötyjen kanssa. Tehdyssä arvioinnissa tarkastellaan siis puolentoista vuoden (1/2022–6/2023) aikana hankkeen ryhmätoiminnalla saavutettuja sosiaalisia, terveydellisiä ja yhteiskunnallisia hyötyjä, jonka lisäksi arviointiin on sisällytetty myös pitkäaikaisvaikutuksia kuvaava vuoden pituinen seurantajakso. SROI-arvioinnin perusteella jokainen miesryhmätoimintaan sijoitettu euro tuottaa noin kahden euron suuruisen hyödyn. SROI-arviointiin pääset tutustumaan tarkemmin täältä.

Nyt tammikuussa 2024 julkaistiin vielä hankkeen ryhmänohjaajien ja ryhmäläisten yhteisistä kokemuksista koottu ryhmätoimintaopas, Miesryhmätoimintaa. Opasta kootessa huomio kiinnittyi jälleen siihen, kuinka tärkeää on, että ryhmissä mukana olevat miehet pääsevät alusta asti mukaan toiminnan suunnitteluun. Miesryhmätoiminnalle ei ole tarkkaa kaavaa tai yhteisiä sisältöjä, vaan jokainen ryhmä muodostuu osallistujiensa näköiseksi. Toinen tärkeä asia on ryhmäläisten omien taitojen huomioiminen suunnittelussa. Kaikille meistä on vuosien varrella kertynyt tietoa ja taitoja, joita jokainen voi jakaa ryhmässä oman halunsa mukaan. 

Pyrimme kokoamaan oppaaseen asioita, joita uutta ryhmää aloittavan on hyvä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Siitä löytyy myös muun muassa miesryhmätoimintaa varten kehittämämme Teematarjotin, joka tarjoaa erilaisia sisältövaihtoehtoja tapaamiskerroille sekä esimerkkejä hyvistä yhteistyökumppaneista, jotka kannattaa kartoittaa omalla paikkakunnalla. Käy tutustumassa Miesryhmätoimintaa -oppaaseen tarkemmin tästä.

Vaikka hanke päättyy tänä keväänä, kaikki hankkeen miesryhmät jatkavat toimintaansa normaalisti. Ryhmien tarkat paikat ja aikataulut löydät täältä.

Talvisin terveisin,

Nina ja Henri

Lisätietoja Nina Markkanen, p. 050 595 4246 / nina.markkanen@socom.fi

Socom kehittää vuonna 2024 rakenteellista sosiaalityötä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden kanssa

 

Socom on tehnyt sosiaalisen raportoinnin osalta yhteistyötä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden kanssa jo useamman vuoden ajan. Tältä pohjalta yhteistyö jatkuu vuonna 2024 laajemmin rakenteelliseen sosiaalityöhön ja tänä vuonna Socom ja hyvinvointialueet kehittävät rakenteellista sosiaalityötä tiiviissä yhteistyössä. Hyvinvointialueet ovat mukana kansallisessa THL:n Rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin kehittäminen-projektissa ja projektin aikana alueet muun muassa tekevät omat rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelmansa. Toteutussuunnitelmien myötä hyvinvointialueet käyvät läpi muun muassa rakenteellisen sosiaalityön tietotarpeensa ja -lähteensä, organisoinnin ja viestinnän niin, että rakenteellinen sosiaalityö vakiintuu osaksi hyvinvointialueen toimintaa. 

Socom tukee hyvinvointialueita rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelmien tekemisessä ja muussa rakenteellisen sosiaalityön kehittämistyössä. Socom on mukana kehittämistä eteenpäin vievissä verkostoissa ja antaa oman panoksensa, jotta sosiaalisen raportoinnin lisäksi rakenteellinen sosiaalityö ja sen osaaminen vahvistuu alueilla. Kaikin puolin rakenteellisen sosiaalityön vahvistaminen vaatii yhteistä tahtoa ja tekemistä, ja tätä on nähtävissä tällä hetkellä niin kansallisesti kuin Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa. Tätä vasten työtä on hyvä tehdä vuotta 2024. 

Vuonna 2024 jatkuu myös sosiaalinen raportointi. Sosiaalisen raportoinnin avulla Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden sosiaalihuollon ammattilaiset voivat raportoida asiakastyössä havainnoimistaan ilmiöistä ja tuottaa rakenteellisen sosiaalityön tietoa. Lisäksi jatkuvat suositut virtuaaliset sosiaalityön aamukahvit. Aamukahvit on yhteinen foorumi kaikille Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson sosiaalialan ammattilaisille tulla kuulemaan mielenkiintoisista ja ajankohtaisista aiheista. 

Mitä on meneillään!

Sosiaalinen raportointi Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden sosiaalialan ammattilaisille. Sosiaalisen raportoinnin kevätkausi 2024 on käynnissä. Jos olet havainnut jonkin raportoitavan asian tai ilmiön, voit käydä raportoimassa tästä. 

Sosiaalisen raportoinnin infot

Ilmoittaudu 20.2.2024 klo 13-14 infoon tästä.

Ilmoittaudu 16.4.2024 klo 13-14 infoon tästä.

Sosiaalityön virtuaaliset aamukahvit

26.3.2024 Radikalisoitumisen ennaltaehkäisy. Ilmoittaudu tästä.

28.5.2024 Sosiaaliasiavastaavien toiminta ja selvitysten tuloksia vuodelta 2023. Ilmoittautu tästä.

Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen Socomilla: 

Hanna Jokimies, hanna.jokimies@socom.fi ja
Hanna Savolainen, hanna.savolainen@socom.fi

 

Toivoisimme, että välität uutiskirjettä eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Yhteistyöterveisin, 
Socomilaiset.

Tilaa Socomin uutiskirje
Twitter Youtube

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom
Laserkatu 6 E4
53850 Lappeenranta

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Muuta tilaustasi    |    Avaa selaimessa