Yhteinen koti maalla -hanke ja Rautjärven kunta järjestivät 28.9. ensimmäisen työpajan Rautjärven Asemanseudun ja ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen kehittämiseksi. Hankkeen puitteissa on pidetty samankaltaisia työpajoja Haminan Jamilahdessa. 

Järjestävien tahojen lisäksi tapahtumaan osallistui opiskelijoita sekä eläköityneitä ja vielä työelämässä olevia rautjärveläisiä. 

Työpaja aloitettiin kevyellä iltapalalla, jonka aikana Yhteinen koti maalla –hankkeen projektipäällikkö Jaana Savolainen toivotti osallistujat tervetulleiksi ja esitteli lyhyesti hankkeen sisältöä. Lisäksi Rautjärven kunnanvaltuuston edustaja Kari Luumi kertoi kunnan terveiset. 

Työpajan koulutuksellisesta osuudesta vastasivat Saimaan ammattikorkeakoulu, jonka lehtori Tarja Tapio luennoi ikääntymisestä, ja Työtehoseuran asiantuntija Tarja Marjomaa esitteli esteettömiä, toimivia keittiöratkaisuja. 

Varsinaisessa keskusteluosuudessa osallistujat jakautuivat kahteen ryhmään pohtimaan Rautjärven Asemanseudun kiinteistöjen, harrastus- ja virkistysmahdollisuuksien sekä palveluiden nykytilannetta. Ajatuksia herätti koulun tilojen hyödyntäminen ja kiinteistön tulevaisuus siinä tilanteessa, jos koululaisten määrä putoaa alle vaaditun 30 oppilaan. Aiemmin kunnassa esillä ollut ajatus Kuuselan kampuksesta oli edelleen tervetullut, jotta palveluita ei pitäisi hakea Simpeleeltä tai Imatralta. Kampuksen tavoitteena olisi ollut yhdistää ikääntyneiden asumista jo olemassa oleviin kaikkien käytettävissä oleviin palveluihin kuten kirjastoon ja sekä mahdollistaa uusien palvelujen asettuminen Asemanseudulle. 

Seuraavaa työpajaa varten Työtehoseura valmistelee luonnoksia Asemanseudun keskustan muutosehdotuksista. Eräässä ehdotuksessa esimerkiksi vanhat, lähes purkukuntoiset rivitalot raivattaisiin pois ja tilalle rakennettaisiin yhteisöllisen asumisen keskittymä, joka hyödyntäisi jo olemassa olevia palveluita ja rakennuksia. Työpajassa ehdotettiin myös tutustumismatkaa johonkin yhteisöllisen asumisen esimerkkikohteeseen. 

Seuraava työpaja järjestetään Asemankoululla 12.10. kello 17.00. Vaikka et olisi osallistunut ensimmäiseen suunnittelupäivään, olet silti lämpimästi tervetullut mukaan. Tapahtuma tarjoiluineen on maksuton kaikille asiasta kiinnostuneille.

Työpajassa esitetyt PowerPoint-esitykset:
Ikäihmisten palvelut
Rautjarvi_Esteetön koti
Rautjärvi_Työpaja