Esitutkintalain 4 § 8 mom. mukaan tuomioistuimen on määrättävä lapselle edunvalvoja esitutkintaa varten, jos on perusteltu syy olettaa, ettei huoltaja tai muu laillinen edustaja voi puolueettomasti valvoa lapsen etua ja jos se ei ole selvästi tarpeetonta.

Rikosasiassa lapsen oikeudet toteutuvat parhaiten Tandem-mallissa, kun rikosasian edunvalvojaksi määrätään sosiaalialan koulutuksen ja kokemuksen omaava henkilö, joka toimii yhteistyössä valitsemansa oikeusavustajan kanssa.

Lapselle tulee harkita edunvalvojaa rikosasiassa kun

  • lapsen huoltajaa tai hänelle läheistä henkilöä epäillään lapseen kohdistuneesta rikoksesta (esim. pahoinpitely tai seksuaalinen hyväksikäyttö)

Lapsen edunvalvojan tehtävät rikosasiassa

  • Rikosasian edunvalvojalla on samat oikeudet ja tehtävät, kun lapsen huoltajalla olisi kyseisessä rikosasiassa.
  • Edunvalvojan tulee hakea lapselle avustaja rikosprosessiin ja työskennellä hänen kanssansa yhteistyössä Tandem-mallin mukaisesti.
  • Edunvalvojan tehtävä on tuoda lapsen ääni esille rikosprosessissa ja varmistaa että lapsi on tietoinen rikosprosessiin liittyvistä asioista ikätaso huomioiden.
  • Edunvalvojalla ei ole oikeutta selvittää tai tutkia rikosasiaa, eikä edunvalvoja anna lausuntoa, selitystä tai ilmaise mielipidettään lapsen tilanteesta.

Muuta hyödyllistä tietoa:

Lapsi rikoksen uhrina.  Opas vanhemmille ja huoltajille, joiden lapsen epäillään joutuneen väkivalta- tai seksuaalirikoksen uhriksi. Oppaassa on tietoa rikosprosessin eri vaiheista ja siitä, miten vanhempi tai huoltaja voi parhaiten olla lapsensa tukena.