Vanhusverkoston uutiskirje

2106, 2018

Näin voit lukea Gerontologia-lehden artikkelit maksutta omalla koneella sekä asiaa tietosuojasta

Vanhusverkosto-postilista jää kesätauolle toivottaen kaikille alan ihmisille hyvää juhannusta ja rentouttavaa kesää.
Syksyn starttia odotellessa voi lukea esimerkiksi Gerontologia-lehteä maksutta. Uusin numero ja arkisto löytyvät täältä

Vanhusverkoston postituslistaa käytetään vain tämän uutiskirjeen lähettämiseen, emmekä luovuta tietoja eteenpäin. Voit tutustua uutiskirjeen rekisteriselosteeseen täältä

2604, 2018

Näistä uusista maksuttomista oppaista saa hyviä malleja ja menetelmiä

Perhehoitoliitto on julkaissut ikäihmisten perhehoidon tietopaketin. Siihen on koottu ajantasaista tietoa perhehoitajille, ikäihmisten perhehoidosta ja palveluista vastaaville työntekijöille ja muille ikäihmisten perhehoidon parissa työskenteleville. Täältä löytyy vastaus kysymyksiin ja tilanteisiin perhehoitoa käynnistettäessä ja järjestettäessä.
Lisäksi tietopakettiin on koottu helposti käyttöönotettavia ja tarvittaessa muokattavia mallilomakkeita ja materiaaleja.
https://www.perhehoitoliitto.fi/perhehoito/ikaihmiset (sivun oikeassa laidassa)

Ikäinstituutti on julkaissut Elämäntaidot esiin -toimintaan ohjaajan oppaan
Elämäntaidot esiin -toiminta tarjoaa käytännönläheisiä keinoja iäkkäiden mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Toimintaa on kehitetty yhteistyössä iäkkäiden kanssa ja siinä sovelletaan positiivisen psykologian sekä ratkaisu- ja tarkoituskeskeisyyden näkökulmia. Ohjaajan opas sisältää kymmenen keskeistä mielen hyvinvoinnin teemaa ja niihin liittyvät keskustelunaiheet, tehtävät ja harjoitukset.

2304, 2018

Hyvinvointi ja osallisuus kohenivat, yksinäisyys väheni, sähköiset palvelut kasvattaneet suosiotaan

Eloisa ikä -ohjelmassa (2012-2017) tehdyissä tutkimuksissa osoitettiin, että hyvinvointi ja osallisuus kohenivat, yksinäisyys väheni.
Tutkimustuloksiin voi tutustua kirjan, koosteiden ja mediauutisoinnin muodossa Eloisa ikä -sivuilla. Samasta paikasta löytyvät myös teemoittain ryhmitellyt ”Eloisat helmet”, eli menetelmiä ikääntyneiden ihmisten osallisuuden ja psykososiaalisen hyvinvoinnin vahvistamiseksi.

Myönteinen kehitys on syytä huomata ja tunnustaa. Toisaalta sen vastapainoksi vaikuttaa siltä, että kotihoitojärjestelmä on liian kevyesti resursoitu pysyäkseen hoivalaitosten purkamisen tahdissa.
”Jos ja kun laitoshoivapaikkoja vähennetään rajusti eikä kotihoito pysy muutoksen perässä, epäinhimilliset yksinäisten ihmisten kotikuolemat muuttuvat arjeksi. Kohta niistä ei edes uutisoida” – Helsingin yliopiston siviilioikeuden emeritusprofessori Urpo Kangas.

Yhdeksi ratkaisuksi resurssien kohdentamiseen on tarjottu sähköisiä palveluja. THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelujen käytössä merkitsevät ikää enemmän digiosaaminen ja myönteinen asenne. täysin merkityksetöntä ei ole: Tarkasteltaessa sähköisten palvelujen käytön esteitä iäkkäät vastaajat olivat todennäköisemmin kokeneet esteitä ja ikä selitti runsaat 16 % esteiden kokemuksesta.

904, 2018

Maksuton MUISTIFOORUMI 17.5.2018 Kouvolassa

Maksuton MUISTIFOORUMI 17.5.2018 Kouvolassa

Maksuton Muistifoorumi on kymenlaaksolaisille muistiammattilaisille suunnattu tapahtuma, jossa tiedon lomassa mahdollisuus verkostoitua ja jakaa hyviä käytäntöjä.

Muistiystävällisiä kohtaamisia
torstaina 17.5.2018 klo 12.00 – 16.00
Kouvola-talo, Honkasali, Varuskuntakatu 11

OHJELMA
klo 12.00 Neuropsykiatriset oireet muistisairauksissa –
aikaa myös kysymyksille ja keskustelulle
neurologian erikoislääkäri Kati Juva

klo 13.30 Muistiyhdistykset Kymenlaaksossa ja Kymenlaakson Muistiluotsi toiminnan esittely

klo 14.00 KAHVITAUKO
Kymenlaakson Muistiluotsi tarjoaa päiväkahvin

klo 14.30 Kulttuurista iloa ja onnenhetkiä
geronomi AMK Tarja Levonen

klo 14.45 Tapausesimerkit
klo 16 Hyvää kotimatkaa!

Ilmoittautumiset 10.5.2018 mennessä. Tämän linkin kautta:
https://my.surveypal.com/Muistifoorumi-2018
Lisätietoja puh: 040 523 9697 tai sähköpostilla: toimisto@kouvolanseudunmuisti.fi

703, 2018

Ikäasumisen innopäivä -seminaari 22.3.2018

Kouvolan Aikuiskoulutuskeskuksessa järjestetään Ikäasumisen innopäivä -seminaari 22.3. Seminaarissa käsitellään ikääntymiseen liittyviä kysymyksiä innovaatioiden ja tulevaisuuskuvien kautta, erityisesti asumisen näkökulmasta.
Huippupuhujat ja asiantuntijat paikalla! Katso lisää puhujista ja mm. Avaava Oy:n AgeMan -ikäpuvusta täällä.

Seminaari on osallistujille maksuton.
Seminaarin järjestää Arjen tuki -kehittämishanke.

503, 2018

Hoitajat voivat kokea itseensä kohdistuvat odotukset kohtuuttomina

Yhteiskuntapoliittisten odotusten mukaisesti hoivajohtajien tulisi ratkaista hoivan laatuongelmia aktivoimalla alaisiaan. Hoivatyöntekijät voivat nähdä itseensä kohdistuvat odotukset kohtuuttomina ja tilanne on hankala myös hoivatyön lähijohtajille. Näin toteaa Antero Olakivi väitöksessään ”The relational construction of occupational agency : Performing professional and enterprising selves in diversifying care work”, joka tarkastettiin 23.2.

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti kahta ratkaisuehdotusta, joita yhteiskuntapolitiikassa on esitetty vastauksena julkisen vanhushoivan laatuongelmiin:
1 laatuongelmia voidaan ratkaista uusilla, paljolti yksityiseltä sektorilta omaksutuilla johtamisopeilla, jotka tähtäävät hoivatyöntekijöiden ammatillisen aktiivisuuden, itsenäisyyden, sitoutumisen ja motivaation parantamiseen
2 laatuongelmia voidaan ratkaista rekrytoimalla hoivatyöhön valmiiksi sitoutuneita siirtolaistaustaisia hoitajia

Väitöstutkimuksessa ei löytynyt yhtään hoitajaa, joka ei olisi halunnut esittäytyä ja tulla nähdyksi aktiivisena, omatoimisena, sitoutuneena ja motivoituneena hoitajana. Toisaalta hoitajille laatuongelmat voivat näyttäytyä ongelmina, jotka johtuvat ensisijassa resurssipulasta. Niinpä johtajiin kohdistuu uudenlaisia osaamisvaatimuksia: hoivatyön sisältöosaamisen lisäksi lähijohtajien on kyettävä olemaan johtamisen, aktivoinnin ja kulttuurisen monimuotoisuuden asiantuntijoita.